Субота, 20 квітня 2024
Релігія

Триває Різдвяний піст. Наближаймося до Бога.

Триває Різдвяний піст. Наближаймося до Бога.Великі християнські свята завжди супроводжуються передсвятковим постом. 28 листопада розпочався Різдвяний піст, він буде тривати аж до 6 січня включно, коли ми будемо святкувати Різдво Христове з багатою кутею.
У народі цей піст ще називають Пилипівським, Пилипівкою, бо його початок припадає на наступний день після свята апостола Пилипа, який прославився проповіддю Слова Божого та багатьма випадками духовного і фізичного зцілення людей. Православна церква називає його учнем, послідовником, Ісуса Христа, оскільки апостола Пилипа також розіп'яли на хресті.


"Головна мета посту, встановленого ще у ранні століття християнства, — духовне очищення людини. — розповідає кандидат богословських наук, настоятель церкви Петра і Павла, митрофорний протоієрей о.Олег Тарахненко. — Тому піст — це відмова не тільки від скоромної їжі, але й від гріховних думок, згубних пристрастей і звичок для того, щоб можна було з чистим серцем зустріти свято Різдва.

Під час Різдвяного посту забороняється вживати м'ясні, молочні страви, а також яйця. В суботу, неділю до 2 січня та в день Введення у храм Пресвятої Богородиці дозволено вживати рибу. Полегшення посту надається з дозволу настоятеля храму чи іншої духовної особи лише немічним людям, хворим на хронічні недуги або тим, хто працює на важких фізичних роботах, а також вагітним, матерям грудних дітей та малолітнім дітям.

Під час посту, забороняється проводити вінчання. Щодо інших духовних потреб людей, скажімо, хрещення, то вони проводяться незалежно від посту. Піст — це також приборкання людської плоті, але піст це не дієта, він не повинен мати нічого спільного з бажанням схуднути. Це пора найвищого смирення і примирення з Богом.

Під час посту не варто вдаватися до різних розважальних заходів. Треба частіше відвідувати церкву, читати духовну літературу, відмовитися від мирських утіх. Піст — це той час, коли треба наблизити себе до Бога і щиро розкаятися у своїх гріхах".


Підготувала Тетяна ДРОЗДОВА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top