Вівторок, 16 квітня 2024
Влада

Перші півроку на посаді голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Ларін охарактеризував коротко: "Сказав – зробив!"

Сергій Ларін – голова Кіровоградської облдержадміністраціїСергій Ларін – голова Кіровоградської облдержадміністраціїВосьмого жовтня Сергій Ларін – голова Кіровоградської облдержадміністрації – провів прес-конференцію. Він розповів про підсумки своєї роботи за перші 6 місяців на посаді голови ОДА а також про перспективи розвитку Кіровоградщини у контексті програми "Центральний регіон – 2015".
Керівник області нагадав журналістам про те, що у такому форматі ми вперше зустрічаємося після 100 днів його роботи. І якщо він охарактеризував перший короткий період діяльності як "100 днів – політ нормальний!", то півріччя (з його слів), зухвало і трішки амбітно: "Сказав – зробив!" На підтвердження цієї тези він навів безліч цифр і прикладів з усіх ділянок роботи: від промисловості до спорту.


З квітня 2010 року відновлено роботу 37 підприємств і за індексом промислової продукції (114,3%) область посіла 7 місце в Україні. Нарощуються виробничі потужності у машинобудуванні, у добувній та переробній промисловості. Відроджується легка промисловість. Обсяг реалізації промислової продукції зріс майже на 1 мільярд гривень порівняно з відповідним періодом минулого року.

В області зібрано понад двох мільйонів тонн зернових. Це не той показник урожайності, на який розраховували, спека не дозволила досягти запланованого. Тож Сергій Ларін зробив висновок: потрібно змінювати підходи у господарюванні на землі, підключати науку і робити висновки. Проте два цукрових заводи в Олександрійському районі та Капітанівці розпочали роботу, повне відновлення цукрозаводу в Олександрівському районі заплановане на наступний рік. У Новоукраїнському районі відкрито новий елеватор потужністю 21 тисяча тонн. Найближчим часом розпочнеться будівництво Бирзулівського родовища ільменітів. Відповідний договір про соціальне партнерство підписано нещодавно з ТОВ "Велта". Є домовленість з генеральним директором компанії "Данон" Даріо Маркетті про інвестування компанії в розвиток молокопереробної галузі. Наступного року заплановано відкриття шести кооперативів цієї сфери.

Активна позиція Сергія Ларіна стосовно тендерів – "кишені чиновників мають бути зашитими", яку він оприлюднив у "100 днів", дала свої результати. Сумнівні моделі тендерних процедур були переглянуті, і лише в галузі освіти зекономлено 1,7 мільйона гривень, які були використані на придбання необхідного обладнання для шкіл.

Період своєї роботи на посаді голови облдержадміністрації Сергій Ларін назвав також часом меморандумів та порозумінь. ОДА підписала меморандум із Міністерством палива та енергетики України, в якому чітко зафіксовано: Новокостянтинівська уранова шахта – окрема юридична особа на території Маловисківського району і усі податки, окрім ПДВ, ідуть до місцевого бюджету; захистила інтереси Новокостянтинівського родовища та шахтарів; підписала меморандум з провідними торговельними мережами щодо реалізації продукції виробників області; меморандум – з провідними реалізаторами лікарських засобів щодо не підвищення цін на близько 80 найменувань медичних препаратів, які користуються найбільшим попитом серед населення; тристоронню партнерську угоду з профспілками і спілкою роботодавців та інше.

Під час прес-конференції голова облдержадміністрації зосередив увагу журналістів на потребі розвитку спорту в регіоні. Вже зроблено перші кроки у цьому напрямку: по всій області почали відновлюватися спортивні майданчики. Сьогодні Сергій Ларін планує збудувати в обласному центрі мультиплекс – універсальний спортивний комплекс. І це тільки початок великої роботи.

Демонструючи дуже презентабельне видання програми "Центральний регіон 2015", Сергій Ларін назвав його фоліантом і за розміром, і за обсягом вкладеної в нього роботи. "Тут зібрано все: є напрацювання облдержадміністрації, районних і міських рад, пропозиції людей зі сходів громадян, з гарячої лінії, з палаток. Я б назвав її народною програмою. Для чиновників ця книга буде настільною. Я прагматик і чітко бачу, що ми можемо зробити, а зробити ми можемо багато" – констатував Сергій Ларін. Ця думка голови облдержадміністрації якнайкраще пояснює мету створення програми соціально-економічного розвитку Кіровоградщини на наступні 5 років.

За півтори години спілкування з головою ОДА журналісти міських, районних, обласних та всеукраїнських видань змогли не тільки почути доповідь про його діяльність за півроку, а й поставити свої запитання. Слід сказати, що губернатор з готовністю і без будь-якого роздратування відповідав як на "зручні", так і на зовсім "незручні" запитання.

Так, на запитання власного кореспондента газети "Дзеркало тижня" Світлани Орел щодо примусового залучення людей до Партії Регіонів у Бобринці, Сергій Ларін відповів: "Особисто я жодну людину в партію регіонів не загнав. Якби я примушував вступати в партію працівників ОДА, чисельність партії зразу б підскочила на 2,5 тисячі. З ОДА люди балотуються до місцевих рад від різних партій. Я вважаю себе дуже сильним політтехнологом, можливо, одним з найкращих в Україні. Примусове поповнення рядів партії ніякого електорального ефекту не несе. Але ж ви знаєте, у нас є дві проблеми: дороги і ….."

Які заходи вживатиме влада для популяризації області? Таке питання поставила Сергію Ларіну відома журналістка Марія Лебідь. Він відповів, що Кіровоградщина має давню історію, багату на визначні історичні та заповідні місяця, має багато унікальних парків, лікувальних озер. Отже настав час спрямувати цей неоціненний скарб на користь регіону, використати для створення позитивного іміджу області, про яку мають знати не лише в Україні, а і за її межами.. "Вже найближчим часом ми плануємо розпочати відродження здравниць у містах Знам'янці та Світловодську, де за оцінками всеукраїнської SPA-асоціації створені найкращі природні умови для лікування та оздоровлення, існує відповідна інфраструктура. І це лише початок", – наголосив Сергій Ларін.

Відповідаючи на запитання, чи переїхала його сім'я до Кіровограду, керівник області сказав: "Моя родина живе у Києві – донька і син навчаються в університеті, і комусь із дорослих треба за ними приглядати, тому моя дружина живе там. Я буваю із сім'єю раз на два тижні, а тому особисто зацікавлений у відродженні Кіровоградського аеропорту і налагодженні авіа-маршруту Кіровоград-Київ, щоб вранці полетіти до столиці, а ввечері повернутися. Але повірте, я – патріот Кіровоградщини. Можливо, навіть більший патріот, ніж той, хто тут народився."

Тетяна ДРОЗДОВА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top