П’ятниця, 19 квітня 2024
Влада

Результат співпраці є

20 серпня секретар міської ради Геннадій Френкель провів зустріч з представниками політичних партій та громадських організацій міста, на якій окреслив політичну та соціально-економічну ситуацію у місті, відповів на запитання присутніх. Отож, тезисно про основне.


Політична ситуація
– Сьогодні є певні непорозуміння у депутатському корпусі, але вони існують через амбітність деяких його представників, яких сьогодні, на щастя, меншість. Не зважаючи на це, пленарні засідання сесії міської ради, яку розбито на чотири етапи, відбуваються. Найбільш нагальні питання поволі вирішуються, на третьому етапі вдалося вирішити одну з головних проблем – можливість придбати автомобіль-сміттєвоз. Останнє засідання – 28 серпня.

Проблеми
– Хвиля, яку, певно, відчуває вся Україна – це черговий етап підвищення заробітної плати працівникам бюджетних установ. Верховна Рада не затвердила бюджет, тож є певні фінансові проблеми у зв’язку з відсутністю державних дотацій, дотацій вирівнювання. Сьогодні першочергово фінансуються медична та освітянська галузь (заробітна плата, відпускні). Решті виплати припинено. Є сподівання, що у вересні буде прийнято Державний бюджет, тож на одній з позачергових сесій будемо розглядати питання розподілу субвенцій по галузям.

Кошти
– 300 тисяч гривень постраждалим Табурища уже надійшли, і протягом тижня через пошту здійснюються виплати згідно з заявами людей. Крім того, у місті триває акція збору добровільних коштів на ліквідацію наслідків стихійного лиха, до якої можуть залучитися всі бажаючі. (Ред. р/р 26004330104900, МФО 331650, код: 22213423, КФ АКБ "Східно-Європейський банк", СМВ УСППР (Світловодське міське відділення Української спілки промисловців та підприємців) "На ліквідацію наслідків стихійного лиха в Табурищі". Додаткову інофрмацію можна отримати за телефонами: 24301 (оргвідділ виконкому), 27660 (управління праці та соцзахисту), 23655, 20369 організація "Червоний хрест").
Відповідні документи по наслідках стихії на суму 9,8 млн. грн. направлено до Кабінету Міністрів. Думаю, ми отримаємо не менше третини цієї суми, а може й більше, вони будуть спрямовані на відновлення шляхового покриття. До того ж, з’ясувалося, що одне крило спорткомплексу через зсув ґрунту почало просідати. Для цього треба буде залучити відповідних фахівців, які б дослідили і надали висновок, що саме треба зробити, аби зміцнити фундамент спорткомплексу.
З Державного бюджету також отримано гроші на комунальне господарство міста: водоканал (на реконструкцію хлораторної), сантехнічний перехід, газифікацію Лісозаводського мікрорайону (зараз пропрацьовується питання можливості надання людям кредитів на встановлення індивідуального опалення).
Близько 2 мільйонів державних грошей очікується на реконструкцію колектору, та 3 млн. гривень уже отримано на реконструкцію теплових мереж, а також на встановлення когенераційної установки на котельні №3.

Тарифи, пільги та дозволи
– Зараз ми чекаємо дві речі, які держава повинна забрати на себе: регулювання пільгових перевезень (так звана адресна допомога) та врегулювання тарифів. Очікується, що з 1 січня надходитиме адресна допомога і питань з пільговими перевезеннями не виникатиме. Люди отримуватимуть кошти і всі платитимуть, хто більше їздить – той більше платить, хто менше – витрачає на свої потреби.
З 1 січня держава регулюватиме тарифи. Це надзвичайно важливе питання, яке на місцевому рівні регулювати практично неможливо. Комунальне підприємство розробляє тариф за відповідною методикою, потім його перевіряють спеціальні наглядові органи. Місцеві органи можуть або затвердити тариф, який погоджено наглядовими службами, або зробити нижчим, але за рахунок компенсації з бюджету. Враховуючи те, що бюджету немає, не має чим компенсувати. Тож, сьогодні ми змушені встановлювати тарифи, які погоджують наглядові органи.
У місті є два прецеденти. Перший: коли ми затвердили нижчий тариф (на послуги водоканалу) – нас все рівно змусили привести тариф до економічно обґрунтованого. Другий: багато чуток йде щодо індивідуального опалення. Нагадаю, що сьогодні (після відповідної Постанови Уряду) його можна встановити лише цілим будинком. Інших варіантів немає. Але, є люди, які проживають поряд з тими, хто такий дозвіл отримав раніше. Так ось людина, яка проживає поруч з тим, хто вже має індивідуальне опалення, звернулася до Міжнародної організації захисту прав споживачів, і ця організація змушує нас скасувати дозвіл на індивідуальне опалення, бо даючи дозвіл одним ми порушили права інших.

Сміття. Його брикетування та збір
– Ми, разом з Онуфрієвкою, Олександрією підписали угоду з Кіровоградською фірмою про готовність увійти у спеціальну програму, згідно з якою на нашому звалищі посталять завод з брикетування та вивезення сміття. Натомість фірма пообіцяла нам 5 машин та 600 контейнерів. Але це станеться протягом 5 років, тоді, коли в Олександрії побудують завод з переробки сміття. Це дасть нам можливість вивезти сміття, яке вже є сьогодні, а також не витрачати гроші на нові проекти, відведення землі, оформлення нового сміттєзвалища.
До нас також звернулася київська організація "Коменерго" яка пропонує вздовж ярів поставити нестандартні баки під будівельне сміття. Це питання пропрацьовується.
Р. S. До наступного засідання спеціалісти виконкому повинні підготувати інформацію по дитячих спортивних майданчиках, їхній стан, застосування тощо. Правоохоронці та інші служби, що мають боротися проти наркоманії, також повинні прозвітувати про зроблене. Члени громади запропонували свою допомогу у встановленні місць посівів конопель, і зауважили, що готові працювати на благо громади стільки, скільки треба.
Насамкінець присутні подякували за те, що нарешті містом без проблем можна їздити у вечірній час. Серед помітних позитивів – поліпшення перевезень до дач. Отож, якщо влада співпрацює з громадою, то й результат є.

"СВ".

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top