Четвер, 28 березня 2024
Светловодск Свято

«Набат» з минулого

«Набат» з минулогоВ роки Великої Вітчизняної війни в нашому краю діяла молодіжна підпільна організація «Набат». Її лідером був Василь Іванович Ус, або, як його називали товариші, «Овід» (у кожного із членів організації було своє підпільне ім’я – Корчагін, Овід, Жухрай, Рахметов тощо).
До організації за часів її існування входило багато патріотично налаштованої молоді Білецьківки, Свинаро-Павлівки, Браїлівки, Маланівки та інших. Серед них були: Кравченко Іван Володимирович (Іван Жаркий) – заступник В.Уса, Різник Анна Єгорівна (Валя Брузжак), Хорольський Василь Пилипович (Сергій Брузжак), Васильченко Олексій Назарович, Хорольська Катерина Іларіонівна (Віра Кірсанова), Свистун Анастасія – члени комітету організації, та багато інших.



Штабом набатівцям слугувала хата колгоспниці Є.І. Ус. Для конспіративних потреб використовувалась землянка в лісі.

Підпільники займалися збиранням зброї, набоїв, створенням схованок для їх збереження, придбанням медикаментів. Завдяки вмілому керівництву та налагодженій дії за час свого існування «Набату» вдалося визволити із концтабору в Свердлівці 200 наших земляків. В селах з’являлися листівки, організовувалися втечі молоді, велися диверсійні роботи на станції, псувалася фашистська військова техніка, телефонний зв’язок, спорядження. Відступаючи, німці замінували бетонний тунель для стоку води в залізничному полотні магістралі Крюків-Знам’янка. «Набатівці» своєчасно врятували шлях від руйнування. А в червні 1943 року пустили під укіс німецький ешелон.
25-26 листопада 1943 р. понад 90 «набатівців» самотужки звільнили від фашистів Білецьківку. І це за 10 годин до появи передових підрозділів 66-ої стрілецької дивізії! Бойові підрозділи «Набату» розгромили гарнізон села. Було знищено 15 ворожих солдатів, 8 взято в полон, захоплено 11 гармат, 5 мінометів, 2 кулемети, 31 автомобіль, 37 підвод з військовим майном… Не вдалося фашистам також знищити села Чечелево, Маланівку, Свинаро-Павлівку. Під час бою за Білецьківку загинуло семеро членів орга-нізації. У листопаді 1943 більшість членів організації вирушили разом з регулярними військами, щоб до кінця боротися за визволення від гітлерівської тиранії. На фронті загинуло 18 «набатівців».

Пам’ять вічна. Тож пригадаємо з вдячністю молодих патріотів, кому мають завдячувати звільненням від фашистської окупації мешканці згаданих вище селищ.

Лілія СМІРНОВА,
студентка ХНУ ім. В.Н. Каразіна.
(За матеріалами, наданими Галиною Гекало.)
На фото: «Набатівець» Олексій Васильченко, колишній житель Табурища.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top