Вівторок, 23 квітня 2024

^ Реклама ^
Светловодск Влада

Бути чи не бути виборам у Світловодську?

Це питання, певно, досить складне та багатогранне, бо чому тоді навколо нього скільки галасу та непорозумінь. Цей факт підтвердився на останньому пленарному засіданні, що відбулося 22 квітня. Але про все по черзі.
Порядок денний сорок першої сесії міської ради п’ятого скликання містив п’ять блоків питань (а блок – від 1 до 30 пунктів): депутатські запити; фінансові та кадрові питання; економічні та питання комунальної власності; врегулювання архітектурно-земельних відносин та організаційні питання. Всі вони попередньо були обговорені на комісіях та Погоджувальній раді, і їхня переважна більшість суперечок не викликала. Але є питання, по яких у депутатів одностайності, певно, ніколи не буде. Скажімо, вибори.
^ Реклама ^


Отож, перед розглядом питань порядку денного депутати прослухали три заяви, дві з яких стосувалися саме виборів. Депутат від фракції «НУНС» Олександр Возний звинуватив групу членів ТВК у спробі у черговий раз зірвати вибори, висловив протест проти порушення Конституції, а також звернувся до правоохоронних органів розібратися у ситуації та притягти винних до кримінальної відповідальності за блокування виборчого процесу. Звернення з проханням створити комісію, яка б вивчила ситуацію неупереджено, направлять до комітету Верховної Ради України, та до комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Депутат Валентин Козярчук, представник «Блоку Козярчука», нагадав присутнім, для чого створена міська рада, і що треба з нею робити, якщо вона не виконує своїх функцій. Він у хронологічний послідовності відтворив та прокоментував події світловодського виборчого процесу, а також назвав причини та наслідки дій чи бездіяльності всіх сторін, причетних до нього.

Третє повідомлення – досить приємне – від секретаря міської ради Г. Френкеля: днями Кабінет Міністрів прийняв рішення виділити з фонду охорони навколишнього природного середовища заводу «Калькулятор» на знешкодження шкідливих речовин 2326,2 тис. грн. Вони будуть освоєні протягом 2008 року.

Питання «Про рішення міської територіальної виборчої комісії від 17.04.2008 року та інших рішень комісії, що прийняті ТВК пізніше з приводу проведення повторних виборів Світловодського міського голови» доповідав заступник начальника міської ТВК Віталій Стеблина. Він розповів, що ж там (і як саме) відбувалося 17 квітня. Цього дня ТВК зібралася на своє чергове засідання для вирішення кількох робочих моментів. Три члени комісії запропонували включити до порядку денного роботи комісії ще одне питання – скасування рішення ТВК від 17 березня 2008 року щодо визнання позачергових виборів Світловодського міського голови такими, що не відбулися, а також всіх інших рішень, що стосуються повторних виборів. «Після тривалих дискусій, – продовжував свою розмову Віталій Миколайович, – питання голосували поіменно, і, зрештою, рішення було прийнято». У рішенні засвідчувалося скасування рішення ТВК про результати позачергових виборів світловодського міського голови, призначених Постановою ВР на 16. 03. 2008 року та інших рішень ТВК, що були прийняті з приводу виборів. Далі документ містить звернення до Верховної Ради України з клопотанням про перенесення позачергових виборів та іншу дату. За нього і проголосувала більшість присутніх членів комісії. Такий же документ (про призначення дати) та проект рішення ТВК надійшов і до міської ради, які Г. Френкель зачитав і поставив питання на голосування. Але, за словами О. Возного, це рішення ТВК оскаржується у суді. «Якщо судом буде прийнято рішення про скасування рішення ТВК, то у мене не буде підстав не накласти вето на це рішення», – звертався до депутатів головуючий і просив добре подумати перед голосування над своїм рішенням і не зривати виборів. Депутати прислухалися і… розгляд питання перенесли на кінець роботи сесії.

Далі було розглянуто та прийнято рішення по решті питань (про них «Світловодськ вечірній» розповість у наступному номері). Потім знову повернулися до виборів. Секретар міської ради Г. Френкель запропонував 10-хвилинну перерву, аби керівники фракцій ще раз спробували знайти порозуміння. Саме після неї мало народитися рішення. Але… воно так і не з’явилося на світ, бо в перерву кілька депутатів полишили залу на англійський манер, і кворум зник. Цікаво було за всім цим спостерігати, особливо з огляду на те, що всі сторони страшенно хочуть виборів! Інтрига була збережена протягом всього часу роботи сесії, але, як сказав перший Президент України, маємо те, що маємо. Але що ж ми маємо, і що це було? «41 сесія міської ради була напруженою та заполітизованою. Звернення заступника голови ТВК В. Стеблини до ВР про перенесення терміну виборів міського голови на іншу дату залишилося без розгляду, жодного рішення по ньому прийнято не було. У різних фракцій були різні мотиви, але, на жаль, фракції блоку «Наша Україна» та «БЮТ» не брали участі у переговорах під час додаткової перерви. Група «Патріот» взагалі не прийшла на 41-у сесію міської ради. Зараз триває судовий процес між кандидатами та ТВК. Яке рішення прийме суд щодо дій ТВК, ніхто не знає, але дії міської ради будуть залежати від рішень ТВК. Можливо, з цього приводу ще буде й позачергова сесія…», – так на закінчення прокоментував виборчу епопею Геннадій Френкель.

Тетяна ЗИМА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top