П’ятниця, 29 березня 2024
Светловодск Події

Жахлива трагедія

Жахлива трагедія19 січня 1942 року. Тієї кривавої днини в діброві Пустенька, на околиці міста, була по-звірячому винищена фактично вся іудейська громада Новогеоргіївська. Свідок окупації – Леонід Кобзар – так згадував про ті страшні події: «Це було зроблено за одну ніч, з 8-го на 9-те січня. Про це я довідався від Міші Гальчука. Він розповідав, що чув, як уночі повз їхній будинок з сильним грюкітом їздила вантажівка. Такий грюкіт у ту ніч і я чув у будинку по вул. К.Лібкнехта, де в той час проживав. Неподалік від будинку Гальчуків по вулиці Паризької Комуни жили Гартмани... Міша відчув, що у Гартманів біда. Коли вранці пішов до них, то побачив порожнє приміщення з розкиданими речами. Сумніву не було: Гартманів забрала поліція».


Трохи пізніше довідалися, що в ту ніч були арештовані всі єврейські сім’ї... ,а для маскування своїх злочинних дій німці використали не лише нічну пітьму, а й прикріплені до коліс вантажівки залізні ланцюги для створення грюкоту, який глушив плач і зойки арештованих. Так загинув мій близький друг Наум і його добропорядна працелюбна сім’я: батько-чоботар, мати-прибиральниця, молодша сестра-школярка.
Жертвами страхітливої гекатомби (масового вбивства) стали 470 осіб, переважно люди похилого віку, жінки й діти. Загальне керівництво акцією здійснював начальник жандармерії оберштурмфюрер СС Фрідріх Сімон та його заступник обервахтмайстер СС Рудольф Мойснер. Обов’язки катів – місцеві поліцаї Архип Сандрак, Тимофій Кабачок тощо. Добивши поранених лопатами, виродки з лихвою винагородили себе за витрачений час мародерством.

Віктор СЕРГЄЄВ,
директор міського краєзнавчого музею.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top