Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Светловодск

Комунальні підприємтсва: курс на поліпшення роботи

5 жовтня у міськвиконкомі відбулося чергове засідання дорадчого комітету. У нашому місті його засідання, разом з представниками громадських організацій, проводить координатор проекту з розповсюдження досвіду реформування сфери комунальних послуг Кадрія Сафіуліна. Вона наголосила, що держава взяла курс на матеріальну допомогу комунальній сфері. Але, у першу чергу тим підприємствам, які розробили програму розвитку (Стратегічний план своїх підприємств) і які більш-менш фінансово стабільні.
^ Реклама ^


Присутні заслухали Програму розвитку СП ТОВ «Світловодськпобут» і КП «Світловодський міськводоканал».

Начальник КП «Світловодськии міськводоканал» Любов ОСІПЧУК:

– Мета водоканалу на найближчі 5 років – забезпечити стабільну роботу систем водопостачання, водовідведення, зменшити виробничі витрати, надавати якісні послуги. Перспективний Проект стратегічного розвитку водоканалу на 2007-2012 роки передбачає чималий обсяг робіт. Зокрема, зменшити виробничі витрати, втрати води, за рахунок оптимізації тиску в мережі, зменшити аварійність, замінити найбільш аварійні ділянки водоканалу. До речі, вже поміняли мережі на вул. Підлісній і Партизанській, на черзі – Лісозавод). На ці та інші невідкладні роботи потрібна чимала сума коштів.

Звичайно, вже зараз колектив підприємства робить все можливе, щоб надавати якісні послуги, зменшити втрати на виробництво води. Так, 270 тис. грн. вдалося зекономити в нинішщньому році завдяки тому, що було встановлено 2 частотні перетворювачі електроенергії. Вже рік, як замінили технологію очищення води не хлором, а гіпохлоридом.

Є й істотні проблеми. Працівникам водоканалу щороку доводиться усувати 207 аварій на водоводі та та 663 – на каналізаційних мережах. Переважно через ці причини у 2006 р. збитки водоканалу становили 2млн. грн. До того ж тариф не відповідає затратам, хоча населення сплачує за послуги водоканалу практично 100 відсотково.

У міністерстві ЖКГ схвалили проект розвитку водоканалу, над яким скрупульозно працювали інженернор-технічні працівники підприємства. Економічна ефективність проекту становить 2 млн. грн.

Головний інженер СП ТОВ «Світловодськпобут» Олександр СИЧ:

– Підприємство на найближчі 5 років також розробило і впроваджуватиме енергозберігаючі технології. Хоча, звичайно, робота у цьому напрямку здійснюється постійно. Три структури, починаючи з 2006 р. брали участь у формуванні Стратегічного плану: підприємства, міська рада і населення.

«Світловодськпобут» обслуговує 72 км теплових мереж, 6 котелень, ще одну нещодавно змонтовано у ЦРЛ. Проблеми постачаючої організації ті ж, що й у водоканалі: моральне і фізичне зношення обладнання, високі питомі норми споживання електроенергії на окремих об єктах, втрати тепла в трасах. Тому в перспективі заплановано модернізувати обладнання усіх котелень, встановити частотне регулювання споживання енектроенергії, замінити аварійні ділянки теплотраси на попередньо ізольованій трубопроводи тощо. Підприємство планує залучити на всі ці роботи майже 25 млн. грн., освоюючи по 5 млн. щороку, обновити 50% усіх основних фондів.

Як і в інших містах України, піврічна програма вивчення ситуації в СП ТОВ «Світловодськпобут» і КП «Міський водоканал» завершується.

Вікторія АРХИПОВА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top