Субота, 20 квітня 2024
Светловодск

Море, сонце і... короста

Море, сонце і... коростаОсінь. І хоча попереду ще коротеньке, так зване, бабине літо, все ж курортний сезон іде на спад. До рідної домівки повертаються відпочивальники – хто з Криму, хто з Туреччини, хто з Єгипту, а хто із більш екзотичних місць. І чимало з них, щойно розібрав з дороги валізи, поспішають до...шкірвендиспасеру – у кого якийсь докучливий свербіж по тілу, у кого – між пальцями на ногах, а у кого – між ніг... Хоча, зазначає Наталя Біляєва, лікар дерматовенеролог І категорії світловодської Центральної районної лікарні, такі випадки, завше виняток, але з кожним роком, по мірі зростання туристично-курортних потоків нашого народонаселення, подібні випадки стають дедалі частішими. От нещодавно, говорить лікар, до неї завітала група городян з однаковою пошестю – тіла їхні від чого сверблять. Напасть ця причепилася до них під час перебування у країні, яка, начебто, облаштована для відпочинку „від і до” – Єгипті. Як виявилось українці привезли з Червоного моря тамтешньої корости.



Та, як зазначає пані Наталя, південна короста нічим не відрізняється від вітчизняної – розвиток і симптоми хвороби є однаковими: мікроскопічні самички (самці – ні) коростявого кліща, потрапляючи на шкіру, прогризають її, відкладають яєчка, які, розвиваючись, і утворюють нестерпний свербіж. Щоправда, наголосила співрозмовниця, у наших дерматологів, на відміну від зарубіжних, накопичено багатий досвід розпізнавання та лікуванні цієї хвороби, адже колишній СССР більшу частину своєї історії потерпав від злиднів та антисанітарії, незмінним супутником якого була, зокрема, і короста. У якості прикладу, вона пригадала одного єврея – колишнього світловодця, який емігрував на свою історичну батьківщину... Чи вже будучи там, чи з собою привіз – але нього напав якийсь свербіж. Два роки ізраїльські лікарі – кажуть, найкращі у світі – намагались вилікувати нещасного, в основному – недешевими гормональними препаратами. Все марно. Аж поки той не приїхав до Світловодська родичів навістить, а заодно – і тутешній шкірвендиспансер. Діагностування зайняло мінімум часу – короста, лікування – всього тиждень, а врятував бідного єврея абсолютно недорогий, навіть, для українців, „Бензилбензоат”.

Щодо яких-небудь екзотичних „болячок”, наприклад, пінта – різновид сифілісу, яка „гуляє”, здебільше, по відомому своїм секстуризмом Таїланді – то їх, говорить пані Наталя, поки що у нас не відмічалося. Хоча, на тлі загального зниження числа венеричних захворювань, „бити у литаври” не варто. Просто, носії цих „не вельми пристойних хвороб”, у своїй більшості, лікуються „на стороні”. А дарма. Некваліфіковане лікування лишень залічує хворобу, яка, при першій же ліпшій нагоді, знов заявляє про себе, але вже більш „гучно”...

Наталя Біляєва не береться стверджувати, але й не відкидає, що подібна безтурботність, також, є причиною поширення СНІДу – минулого тижня ВІЛ-інфекцію було виявлено у вагітної жінки (наразі у Світловодську 21 ВІЛ-інфікована людина). Але лікар заспокоює: це не означає, що хвора на ВІЛ матір народить хвору дитину – більшість дітей, після того, як їх вагітні матері пройшли через процедуру антиретровірусної терапії, народжуються абсолютно здоровими.

Не могли ми оминути у нашій бесіді, безперечно, і тему грибків – на них припадає 70 відсотків від загальної кількості шкірних захворювань. Тут головне, наголосила пані Наталя, не нехтувати правилами особистої гігієни. Навіть, зібравшись у гості – прихопіть з собою свої капці, якщо, звісно, треба бути роззутись – це не суперечить правилам етикету. У магазині, міряючи нове взуття, треба мати з собою ще пару шкарпеток – мало хто його до вас приміряв. А якщо таки вберегтися не вдалося, у нагоді стане препарат „Інтраканазол”. Та, все ж, варто таки спочатку завітати до дерматолога – розрекламованих чудодійних засобів наразі багато, але не всі однаково корисні.

...Закінчили ми нашу повчальну розмову з того, що й почали: що треба знати туристам, аби не наражати себе на небезпеку? Наталя Біляєва радить запастися протиалергійними ліками, мазями, вірним засобом – метиленовою синькою, яка підсушує і дезінфікує уражену шкіру. І, взагалі, „на югах” варто обробляти нею будь-які подряпини, адже невідомо, які мікроорганізми потрапили до ранки, також, щодо цього у нагоді стане і наш „старий і добрий” йод... Нерідко частування екзотичних страв приносить одну прикрість – пронос. Вельми доречним від цієї напасті буде „Інтеросгель”. Ну, а за презервативи й говорити не варто...

Безумовно, ми говорили про все узагальнено, тому, підсумувала лікар дерматовенеролог І категорії Наталя Біляєва, перед тим, як оформляти візи та купувати квитки на літак чи поїзд, треба таки спочатку завітати до медиків. Порадитись.

Віталій АСАУЛЕНКО

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top