Субота, 20 квітня 2024
Свято

Під Гутою Межигірською

Однією з найтрагічніших сторінок Великої Вітчизняної війни є форсування радянськими військами річки Дніпро восени 1943 р. Мужність та самопожертва 2605 солдатів та офіцерів Червоної Армії були відзначені Золотими Зірками Героя. Серед них – уродженець с.Калантаїв Олексій Якович ПАНЧЕНКО.


Під Гутою Межигірською... Взвод, яким командував 36-річний Олексій, отримав завдання зайняти плацдарм на правому березі Дніпра в районі с. Гута Межигірська (Київська обл.). Про те, що відбулося далі, розповідають рядки нагородного листа: «В боях за населений пункт Гута Межигірська 11 жовтня 1943 р. товариш Панченко О.Я. виявив себе безстрашним і сміливим бійцем. Він з автоматом в руках першим увірвався в населенний пункт Гута Межигірська, напав на двох вартових, які охороняли склад боєприпасів, чергою з автомата знищив їх і захопив склад. У цей час німці зліва відкрили сильний автоматно-кулеметний вогонь і перейшли в контратаку, щоб вибити наші підрозділи.
Тоді рядовий Панченко засів у відкритому окопчику, підпустив німців на 20-30 метрів, вигукнув: «Ура, товариші!», щоб посіяти паніку серед ворога і створити видимість великої групи автоматників, відкрив сильний вогонь по групі німців, яка наступала, і сам же закидав їх гранатами.

Серед німців виникла паніка, п’ятеро було вбито, а інші втекли»... Указом Президії Верховної Ради СРСР від 29 жовтня 1943 р. стрільцю 1318-го стрілецького полку 163-ої стрілецької дивізії 50-го стрілецького корпусу 38-ої Армії Першого Українського фронту О.Я.Панченку було присвоєно звання Героя Радянського Союзу (посмертно).
Наступного дня після нерівного бою поблизу гітлерівського складу звитяжець загинув, намагаючись знешкодити ворожий дзот.

З метою увічнення пам’яті земляка-героя Постановою Ради Міністрів від 17 травня 1967 р. неповній середній школі с. Калантаєва було присвоєно ім’я Героя Радянського Союзу О.Я.Панченка.

Віктор СЕРГЄЄВ,
зберігач фондів Світловодського міського краєзнавчого музею.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top