Субота, 20 квітня 2024
Светловодск

Світловодськ потерпає від каламутності

З 28 липня чинники, що відповідають у Світловодську за якість питної води, а відтак, за здоров’я городян, попереджують: воду з крану пити – ні-ні. Але й без цього попередження, хльостати воду безпосередньо з під крану наважиться, хіба що, рідкий відчайдуха – навіть у „неозброєне” око впадає її непрозорість.


А виною всьому, говорить начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Микола Шалаєвський, доволі спекотній липень. Високі денні температури призвели до різкого збільшення кольоровості і каламутності „початкової” води Кременчуцького водосховища, звідки бере воду для потреб населення міське комунальне підприємство „Світловодський водоканал” та водогін „Дніпро-Кіровоград” - для потреб Кіровоградської області. Наразі вода, що всмоктується для обробки цими підприємствами, такої якості, що фільтра їхніх очисних споруд аж ніяк не здатні довести її до відповідності ДСТУ „Вода питна”. На жаль, зазначає пан Шалаєвський, забезпечити якісною питною водою всіх жителів міста не представляється можливості через складності технічного, а головне, матеріального характеру. Міські власті, за його словами, здатні подбати лише за лікувальні установи та за заклади, де перебувають діти – дитячі садочки, табори відпочинку тощо.
А от натомість головний інженер КП „Світловодський водоканал” Микола Пархоменко зазначає, що пік каламутності води поступово спадає. Якщо, говорить він, ще кілька днів тому „початкова” вода з водосховища, за каламутністю перевищувала норму ДСТУ до 5мг/л у 5-6 разів і фільтри підприємств не могли з цим впоратись аби довести її очищення до відповідності 1,5 мг/л (норма ДСТУ), то зараз, насамперед завдяки зменшенню швидкості фільтрації, ситуація дещо покращилась. „Безумовно, це призвело до падіння тиску в водогінних мережах, що позначилось на водопостачанні Хмельницького, Шевченківського і Заводського мікрорайонів. Але це єдине, в нинішніх скрутних умовах водоканалу, що ми здатні зробити, аби постачати городян нормальною водою”, - зазначив головний інженер.

Віталій Асауленко

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top