Субота, 20 квітня 2024
Светловодск

Свідків захищає „Грифон”

Тема захисту свідків в Україні останнім часом набирає дедалі більшої актуальності. Загибель та замахи на життя тих, хто міг багато чого розповісти про резонансні кримінальні справи, змусили знову порушити питання про забезпечення учасникам кримінального судочинства надійної охорони.
Мабуть, усім, хто коли-небудь бував у Світловодському міськрайонному суді, доводилося бачити там міліціонера із зображенням страхітливого чудовиська на шевроні – це грифон – міфологічна істота з головою, кігтями і крилами орла та тілом лева, якого ще називали «собакою Зевса». В стародавніх легендах та переказах грифон оберігав шляхи до спасіння, стеріг багатства та сховища потаємних знань.
Свідків, потерпілих від злочинів та суддів, захищає спеціальний підрозділ судової міліції «Грифон». Він – український аналог американської служби захисту свідків.
Про те, які функції покладені на цей спецпідрозділ, та про багато іншого нашому кореспондентові розповів заступник командира взводу спеціальної роти судової міліції «Грифон» при УМВС України в області старший лейтенант міліції Сергій СЕМАШКО.



– Сергій Іванович, як і чому виникла необхідність в існуванні такого підрозділу?

– Історія створення під-розділів судової міліції розпочалась із розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.06.1997 року, згідно з яким у МВС України передбачалося створення у структурі міліції громадської безпеки спеціальних підрозділів міліції для забезпечення безпеки працівників суду, правоохоронних органів, осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, членів їх сімей та близьких родичів. На виконання цього розпорядження МВС видало наказ від 23.07.1997 року, згідно з яким було створено зазначені спеціальні підрозділи, затверджене тимчасове положення про них та типовий штат.
Одним з останніх суттєвих нормотворчих кроків у зазначеній сфері стало видання наказу МВС України від 19.11.2003 р. № 1390 «Про затвердження Положення про спеціальний підрозділ судової міліції «Грифон», яким спеціальні підрозділи міліції було реорганізовано на спеціальні підрозділи судової міліції «Грифон».
«Грифон» належить до структури міліції громадської безпеки і підпорядковується безпосередньо заступнику начальника Управління- начальнику міліції громадської безпеки полковнику В.О. Поперешніченку. Спецпідрозділ виконує покладені на нього завдання в тісній взаємодії з іншими структурними підрозділами територіальних органів внутрішніх справ та іншими правоохоронними органами. А необхідність у його існуванні, звісно,є. Причина одна: напружена криміногенна ситуація. Та й більшість судових процесів не обходиться без сварок, взаємних образ та інших порушень, зустрічаються випадки неповаги до суду. Тому з 10 жовтня 2005 року ми взяли під охорону Світловодський міськрайонний суд. Тут створено окрме відділення «Грифон».

– Якими правовими документами керується у своїй діяльності «Грифон»?
– Конституцією України, законами «Про міліцію», «Про статус суддів», «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві», «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про судоустрій України», нормативними актами Верховної Ради України, актами Президента та Кабінету Міністрів, нормативно-правовими актами МВС України.

– Які службові обов’язки працівників спецпідрозділу?
– Вони підтримують громадський порядок в суді, припиняють прояви неповаги до суду, охороняють приміщення суду, виконують функції щодо державного захисту суддів та працівників суду, слідкують за безпекою учасників судового процесу, вживають заходи безпеки при розгляді судових справ у всіх інстанціях, забезпечують захист працівників правоохоронних та інших органів (у тому числі їхніх сімей та близьких родичів), які здійснюють правозастосовні або правоохоронні функції
Суддя чи інша особа має право на таку охорону за постановою суду. Надається ж вона у тих випадках, коли є погрози на адресу особи під час судового розгляду справи. Суддю охороняють як на робочому місці, так і дорогою додому та на роботу. Але наразі такої небезпеки у суддів області не було. Зараз, наприклад, працівникам спецпідрозділу доводиться охороняти жінку, яка потерпіла від злочину в Кіровограді.
Окрім базової підготовки, міліціонери з «Грифона» опановують і фах особистого охоронця, майже як у популярному фільмі із Кевіном Костнером та Уїтні Х’юстен. Охороняти можуть як співробітники у формі, так і у цивільному. Все залежить від оперативної необхідності.
Охоронці також мають право вносити свої пропозиції під час охорони. Зокрема, особі можуть змінити запис в паспорті, місце проживання, зовнішність, не друкувати його номер телефону у довідниках.

– Особовий склад спецпідрозділу. Яким він має бути?
– Його комплектують з числа найбільш професійно підготовлених працівників міліції, які мають необхідний рівень бойової, фізичної підготовки, та осіб, що пройшли дійсну строкову військову службу в підрозділах внутрішніх військ МВС України, Міністерства оборони, Служби безпеки та Державної прикордонної служби України, з часу звільнення яких у запас минуло не більше року.

– Яким вимогам повинен відповідати чоловік, щоб потрапити працювати до «Грифону»?
– Вік – до 26 років, повна загальна середня освіта, пройти дійсну строкову службу, позитивно характеризуватися з усіх місць роботи, навчання та служби у Збройних силах, мати задовільний фізичний та загальний стан здоров’я, пройти відбір до спецпідрозділу на конкурсній основі, а згодом- стажування на конкретних дорученнях. Для бажаючих потрапити до резерву кандидатів на службу в спецпідрозділ міліції «Грифон» – контактний телефон у Кіровограді: 8 (22) 32-28-43. У Світловодську – 2-87-20.

Розмову вела
Вікторія АРХИПОВА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top