Четвер, 18 квітня 2024
Светловодск

“Миллион, миллион, миллион, алых роз...”

Квіти – невід’ємний атрибут свята. Їх приємно отримувати, їх приємно дарувати. Саме вони ще довго нагадують про приємні пережиті моменти. Але так буває не завжди, і це засмучує…


Не перетворіть свято на…
Маю на увазі, не завжди (і що важливо – не всі) квіти стоять довго, буває до вечора святкового дня їхні голівки хиляться, а на ранок "просяться" на смітник. Особисто я у таких випадках засмучуюсь: по–перше, шкода, що людина хотіла зробити приємність своїм подарунком, а насправді викликала сумні почуття. Так–так, саме сумні почуття, бо, як правило, у букет з трьох квітів продавці квітів всовують одну рослину "не першої свіжості", тож, коли у вазі залишається дві квітки, ситуація починає асоціюватися з білими капцями... І тоді думаєш, а чи не викинуть їх всі до бісової матері! По–друге, шкода витрачених грошей, адже букет з трьох троянд коштує від 15 до 30 і більше гривень, і коли частина квітів через півгодини "гине", вартість решти піднімається автоматично. Але, за таких умов, квітка навіть за 30 гривень чомусь не тішить.
…Букет, який отримала моя донька нещодавно від своєї бабусі, до вечора на 2/3 ледь дожив. Це були недешеві троянди, певно, бабусі–пенсіонерці довелося добряче економити, щоб їх купити. Приїхавши з кременчуцької маршрутки, вона, немісцева, про спеціалізований магазин квітів і не чула. Перейшовши дорогу, на зупинці "Райлікарня" купила у приємної тітоньки три троянди (розповідала пізніше мама) і урочисто вручила онучці… Коли бабуся поїхала додому, я, бажаючи врятувати букет, розгорнула яскраву обгортку і побачила, що на двох квітках листя геть засохле. Перевірений спосіб: холодна ванна протягом ночі, обрізання пагонів наполовину – нічого не дав. Хотілося ці квіти, але без обгортки, повернути тій тітоньці, хай би своїй онучці подарувала…

Квіти також люблять затишок та комфорт
Сумно, але, як кажуть, "бачили очі, що брали…"Претензій виставляти у таких випадках не має кому, пожалітися також, бо, як привило, громадяни, які торгують квітами на базарі, нікому не підпорядковуються і ні перед ким не звітують. Інша річ – приватні підприємці, які мають спеціалізовані магазини чи хоча б спеціальні приміщення для їх зберігання квітів. Там для рослин досить прийнятні умови. До того ж підприємці дбаючи про свою репутацію, навряд чи підсунуть неякісний товар.
Ми спробували з'ясувати, що треба знати і на що звертати увагу, щоб не потрапити у пастку до красномовних, але безсовісних продавців квітів.
Рекомендації та поради люб’язно надала приватний підприємець, яка працює на ринку продажу квітів більше 5 років. Світлана Обрізків, власник магазину "Подарунки, квіти", зауважила, що троянда, перш ніж потрапити на прилавок, має спочатку вистоятися. Найуразливіше місце у цієї квітки знаходиться під бутоном, тож на нього, на його міцність треба у першу чергу звертати увагу, бутон же має бути твердим і не надто розкритим. "Свіжа троянда при належних умовах зберігається більше трьох тижнів. Найліпше для неї – глибока посадка у воді у прохолодному місці (температура 18оС), щоденна заміна води та щоденний невеликий зріз ніжки. У нашому магазині витримуються не лише температурні норми, а й вологість, але якщо квітка втрачає вигляд чи не продалася протягом певного терміну, ми її знищуємо".
Троянда не любить вітру, спеки, отож вберегти її від згубних для неї природних факторів на вулиці, в принципі, складно. Ящики, картонні коробки, волога марля (засоби якими користуються продавці квітів на ринку) частково рятують квіти, але насправді троянди більш вибагливі: вони люблять затишок, комфорт та невисоку температуру.
Щодо вибору інших квітів, зауважила пані Світлана, то гербери, скажімо, мають досить пластичне пустотіле стебло, яке закінчуються м'ясистою ніжкою. Купуючи, треба глянути: квітка зрізана на м'ясистій частині чи на пустотілій. У останньому випадку квітка швидше зав'яне. Герберам бажано щодня змінювати воду та робити зріз.
Гвоздики також потребують щоденної зміни води та зрізу.
Якщо свіжість втратили жоржини та бузок, їх ставлять в окроп.
Дехто додає у воду, в якій стоять будь–які квіти, антисептики або спеціальні добрива. Це дійсно трохи подовжує "життя" квітки.

Іноді квіти більше "розкажуть" за вас
Якщо хтось має вишуканий смак і прагне свої уподобання перенести на букет, то у нашому місті, на жаль, немає спеціаліста–флориста, який би допоміг скласти букет з філософським підтекстом, але кілька порад С. Обрізків таки дала.
Щодо оформлення букету з троян, то їх, взагалі–то, дарують або без обгортки, або у прозорій і не нав'язливій. Останнім часом більшої популярності набуває упаковка для троянд "сітка".
Зважаючи на те, що кожен з нас то отримує квіти, то дарує, варто пам'ятати всім: одна квітка означає знак уваги; три – повага, п'ять, сім – освідчення в любові. Квіти червоного кольору виражають кохання, білі – ніжність, скромність та таємничість, помаранчеві – бажання, жовті – радість від спілкування.
Вибираючи букет для мами, коханої чи друга, варто знати, що айстра означає вишуканість та спогади, іриси – довіру та мудрість, жасмин – елегантність та вишуканість, лілія (біла) – чистоту та благородство, нарцис – недоступність, півонія – щастя та безтурботність, соняшник – неабияку прихильність, ромашка – недовірливість та юність, тюльпан – славу та гордість, фіалка – таємне почуття та скромність, хризантема – відкритість та прихильність. Цікава щодо тлумачення змісту квітка кактус. Він "говорить" про впертість та цілеспрямованість характеру того, кому дарують квітку, той же хто дарує квітку, натякає на бажанні зблизитися, а також про те, що він цього досягне за будь–яку ціну.

Вікторія ВОЛОДИМИРСЬКА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top