Вівторок, 16 квітня 2024
Светловодск

Всеукраїнська акція „Майбутнє лісу – у твоїх руках!”

altОбабіч дороги, що веде з Світловодська на Кременчук, розкинувся масив лісового урочища Крюківська дубина. Стрункі 60-річні сосни, такого ж віку дуби підпирають високе небо. А вузлувате коріння дерев міцно тримається піщаного грунту, бере з нього поживні соки. Неподалік несе свої води Дніпро, щедро даруючи животворну вологу прибережним лісовим угіддям.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt
Колись тут були голі піщані кучугури, на яких навіть трава не росла, лише у низинах, то в одному, то в іншому місці, вхопившись у грунт, зеленіли кущі щелюги. Навіть перші будівельники нашого міста ще півстоліття тому, прокладаючи дорогу з табурища на Кременчук, йшли по піщаних кучугурах, закріплюючи їх бутовим каменем і асфальтом.
Тепер тут буяє ліс. Даруючи проїжджим прохолоду і свіжість, наповнюючи цілющим озоном повітря нашого міста. Урочище – територія володінь державного підприємства „Світловодський лісгосп”. На лісосіці, що зайняла площу 1,6 гектара, минулої п’ятниці господарювали службовці районної державної адміністрації на чолі з першим заступником її голови Сергієм Спірідовичем. Вони взяли участь у Всеукраїнській акції „Майбутнє лісу – у твоїх руках!”, висадивши на цій території сіянці дубків. Допомагала їм група учнів міської ЗОШ І-ІІІ ступенів, які об’єдналися у гурток юних лісівників.
Директор ДП „Світловодський лісгосп” Володимир Щербатко, розповідаючи про участь лісівників у Всеукраїнській акції, наголосив:
- Щороку на вирубках і на землях, непридатних для сільськогосподарського використання, наш колектив висаджує ліс на десятках гектарів. До речі, треба сказати, що усі лісові масиви навколо нашого міста – це штучні насадження, у вирощення яких вкладена праця кількох поколінь наших лісівників. Цього року, включившись у Всеукраїнську акцію „Майбутнє лісу у твоїх руках!”, наш колектив уже висіяв сіянці і саджанці цінних лісових порід на шести з половиною гектарах площі. Висаджуємо в основному дуб, сосну, білу акацію та інші породи дерев. Допомагають нам і учні сільських шкіл, громадськість. Чимало саджанців декоративних дерев закупили у нас Захарівська і Великоандрусівська сільські ради, виконавши значні роботи по озелененню цих населених пунктів. Брали у нас саджанці 2-хметрових берізок навіть комерційні структури з Києва. А ще ми вирощуємо і продаємо самшит вічнозелений, ялівець козацький та інші породи кущів для озеленення територій офісів і населених пунктів. На завершення відзначу, що у насадженні лісових культур активну участь беруть усі наші лісництва – Крилівське, Золотарівське, Глинське Новогеоргієвське. Мине декілька років і зашумлять нові ліси на нашій Наддніпрянщині, радуючи око всіх жителів.

Владислав ЖУРАВСЬКИЙ
В’ячеслав Стригун (фото)
.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top