Вівторок, 23 квітня 2024
Светловодск

ЗДАВАЙТЕ ЗБРОЮ ПО-ХОРОШОМУ

altСьогодні на руках у мешканців міста та району 1398 одиниць зброї, і правоохоронці до її власників не мають жодних претензій: вона куплена законно, відповідним чином зареєстрована, громадяни-власники зброї отримали у дозвільній системі Світловодського МРВ УМВС дозвіл на право збереження та користування нею. Але, як завжди, поряд з законослухняними громадянами є й такі, які ігнорують встановлені правила.
Щороку приблизно в один і той же час правоохоронці повідомляють про проведення місячника добровільної  здачі зброї та її реєстрації згідно з Законом. Цього року він триває з 6 по 31 березня. Це - слушна нагода узаконити користування та зберігання зброї для тих, хто ще цього не зробив.


За словами Олега Завальнюка, інспектора дозвільної системи Світловодського МРВ УМВС, протягом минулорічного місячника мешканці міста та району здали 7 одиниць зброї, поточного, тобто з часу оголошення місячника - 4. До речі, протягом минулого року в Кіровоградській області добровільно здано 187 одиниць вогнепальної зброї, 5 карабінів та гвинтівок, 5 пістолетів-револьверів, 173 гладкоствольні рушниці, чотири одиниці саморобної зброї та 2049 боєприпасів до різних видів зброї.
alt
Якщо громадянин-власник зброї звернеться до спеціалістів з дозвільної системи під час проведення місячника, її (зброю) перевірять, зареєструють, поставлять на облік і повернуть, у решті випадків за порушення правил настає кримінальна відповідальність.
Минулого року з січня по березень за порушення строків перереєстрації зброї 57 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності, а ось із незаконного обігу вилучено 8 одиниць зброї: 1 карабін, 1 пістолет, 1 револьвер, 1 рушницю та 4 одиниці саморобної зброї, 104 боєприпаси, власників цієї зброї притягнуто до кримінальної відповідальності.
"Варто нагадати всім, що носіння, зберігання, придбання та виготовлення, збут нарізної вогнепальної зброї і боєприпасів та вибухових речовин без відповідного дозволу згідно зі ст. 263 КК України карається позбавленням волі на строк до 5 років, - говорить Олег Петрович. - А незаконне зберігання гладкоствольної та газової зброї тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу з конфіскацією зброї".
Зазначений вище термін (до 31 березня) є також обов'язковим для перереєстрації газової та мисливської зброї і ігнорування його також карається в адміністративному порядку аж до вилучення та анулювання дозволу на право зберігання та використання зазначеної зброї, наголосив О. Завальнюк.
Такі профілактичні заходи просто необхідні, адже статистика свідчить, що останнім часом кількість злочинів, пов'язаних з використанням незареєстрованої зброї, збільшилась.

Вікторія ВОЛОДИМИРМСЬКА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top