Четвер, 28 березня 2024
Светловодск

Тарифи не дають спокою

Питання тарифної політики завжди будуть актуальними для мешканців Світловодська. Особливо, враховуючи їхню тенденцію до зростання. То вода дорожчає, то квартплата, то тепло! А окрім нової цифри, хочеться знати ще й її обґрунтування. Тому одні розумні люди пишуть листи з питаннями, а інші, не менш розумні, надають офіційні відповіді.
На прохання мешканки нашого міста Тамари Реви ми звернулися до генерального директора СП ТОВ "Світловодськпобут"
Сергія Яременка.  Проте, відповідав за нього головний економіст.
От що з того вийшло…


Открытое письмо Генеральному директору СП ТОВ „Світловодськпобут”
Трудно живется человеку в маленьком городке, где промышленные предприятия почти не работают, а потому жители города ищут заработок за его пределами. Жизнь с каждым днем дорожает. И сколько сил приходится приложить простому человеку, чтобы выжить в такой обстановке в нашем городе.
Повышаются тарифы на все виды услуг для населения, например, тепло стало дороже почти в два раза, услуги по жилью в два раза - и это еще не предел, а воду хотят повысить в 2,5 раза. А жители нашего города не могут рассчитываться по этим тарифам. Но людей никто не слышит: ни городское руководство, ни руководители предприятий, которые оказывают населению услуги.
Общественной комиссией были проведены расчеты тарифа по теплу с обоснованиями и эти расчеты были направлены в исполком 21 ноября 2005 года, на что комиссия получила отписку. Вновь повторно попросил исполком запросить ответ от СП "Светловодскбыт", которым руководит С. Яременко, ответить по сути на наше письмо, где комиссия предложила снизить тариф до 1,35 грн/м2. При этом комиссия учла только объемы выполненных строительно-ремонтных работ, а не учла, что за 2005 год это предприятие получило субсидий на сумму 280,6 тыс. грн., сумму льгот на 533,3 тыс. грн. Как не могут понять руководители, что эти тарифы не по плечу нашим жителям? Вот почему СП "Светловодскбыт" имеет задолженность за тепло только от населения в сумме 2,6 млн. грн. и вряд ли они когда-нибудь их заплатят. Поэтому общественная комиссия да и жители города обращаются к вам, Сергей Александрович, чтобы вы ответили на наше письмо по существу. Поймите беды своих избирателей.

Тамара РЕВА,
член общественной комиссии по разработке и контролю тарифов города.

Тамара РЕВА

Відповідь головного економіста СП ТОВ "Світловодськпобут"
У зв'язку з введенням в дію з 01.01.05 р. Закону України "Про житлово-комунальні послуги" п.6 статті 31 не допускається затвердження тарифів на житлово-комунальні послуги, нижчими від розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво. Якщо затверджений тариф на послуги теплопостачання нижчий від розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, то орган, що їх затвердив, зобов'язаний відшкодувати з місцевого бюджету різницю між затвердженим розміром тарифу та економічно обґрунтованими витратами. Бюджет міста є дефіцитним і різницю в тарифах на послуги теплопостачання погасити не спроможний.
Тариф для населення, який діяв до 15 жовтня 2005р., лише на 78% забезпечував витрати на виробництво теплової енергії. Затверджений рішенням міськвиконкому № 818 від 18.08.05 р. тариф на опалення для населення становить за 1 м2 загальної площі в місяць протягом опалювального періоду 2 грн. 40 коп. (попередній тариф становив 1 грн. 78 коп.). Підвищення тарифу відбулося на 34,8%, а не у двічі, як написано в листі. Підвищення тарифів на послуги теплопостачання обумовлюється тим, що збільшилися ціни на енергоресурси, розмір мінімальної заробітної плати.
Державною інспекцією з контролю за цінами в Кіровоградській області, громадськими організаціями міста за ініціативою міськвиконкому були проведені перевірки обґрунтованості прогнозованих тарифів на послуги теплопостачання. Всі зауваження і пропозиції були враховані при розрахунках затверджених тарифів.
Виконані підприємством обсяги будівельних робіт не включені до витрат на виробництво теплової енергії. Це є додатковий вид послуг підприємства, що дає можливість зменшити збитки від основного виду діяльності.
Щодо пільг та субсидій, то їх отримує не підприємство, а малозабезпечені споживачі, як державну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг, відповідно з діючим законодавством.
Для довідки надаємо інформацію про діючі тарифи на опалення за 1м2 загальної площі протягом опалювального періоду в Кіровоградський області станом на 01.01.06 р.: м. Кіровоград  -   2 грн. 50 коп., м. Олександрія - 2 грн.20 коп., м. Знам'янка - 2 грн. 50 коп., смт Власівка - 2 грн. 52 коп.
Підготував
Микола ШВЕРНЕНКО.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top