Субота, 20 квітня 2024
Светловодск

Ліфтова "епопея" триває

Ліфти, безперечно, приємна, зручність. Особливо необхідна вона стає тоді, коли вам за 50, 60 чи 70 років, або у будь-якому віці, коли у руках не підйомні валізи. Не можна сказати, щоб наші громадяни взагалі не знали що це таке, вони користуються ліфтами (там де вони працюють), але іноді їхній зовнішній вигляд та санітарний стан відлякує, і бажання швидше дістатися до квартири зникає. Мусиш йти пішки - важко і довше, але надійно і безпечніше…


altМи спробували з'ясувати, чому у деяких будинках ліфти такі, що бридко дивитися, а тим більше торкатися кнопок, якщо їх ще не пропалили, чому деякі з них більше стоять, ніж працюють? Чи не призвело до такого плачевного стану ліфтів те, що їх обслуговував то "Кривбасліфт", то "Олександріяліфт"? Що і в які терміни зміниться у цій сфері з появою свого - міського  підприємства, яке тепер, згідно з отриманими дозволами, має право на обслуговування ліфтів.

“Коли ліфт не працював - телефонували мені...”
Людмила Гетьманець, начальник комунального підприємства "Господарник" (саме її КП з 1 грудня частину ліфтів взяло "під своє крило"), говорить: "Людям, мешканцям моїх будинків, було абсолютно однаково, хто обслуговує ліфт. Коли він не працював - вони телефонували мені. Скажу відверто: дзвінків було багато, якось з 25 ліфтів не працювали аж 14…" 
Сьогодні КП "Господарник" прийняв 29 ліфтів з 99 наявних у місті, але працюють  лише 25 з 29 прийнятих. Ще чотири, що знаходяться на вул. Приморській, 74 та 9-Січня, 100 (ці два будинки - колишнє житло заводу "Калькулятор" і нещодавно були прийняті до комунальної власності міста) - повністю розграбовані, їх треба відновлювати. Це можна зробити лише за рахунок капітального ремонту через закладення грошей до міського бюджету. Звичайно, їх треба відновлювати, але мабуть, за рік чи за два це зробити не вдасться, адже повністю "убитих" ліфтів у місті аж 9. "Поточного року на ці потреби було закладено лише 20 000 грн., - говорить Людмила Миколаївна, - тож не вдалося відновити жодного. Всі 25 ліфтів, які ми прийняли, знаходилися у поганому стані, вони роками працювали "на ізнос", ніхто їх не ремонтував, а частина взагалі стояли. Що "Кривбасліфт", що "Олександріяліфт" - чужі люди, кому потрібні наші проблеми? Гроші йшли на Олександрію і часто світловодські працівники, які обслуговували ліфти, сиділи без зарплати".

“Платня за користування ліфтом не зміниться”
altСьогодні працюють всі 25 ліфтів. На відновлення чотирьох "убитих" ліфтів необхідно щонайменше 282 тисячі гривень, а решту, кажуть, будуть підтримувати за рахунок поточних надходжень від населення. Оплата за користування ліфтом не зміниться - 9,5 коп. за 1 кв. м житлової площі - хоча, за словами моєї співрозмовниці, її недостатньо, але піднімати вартість все одно не будуть.
У Л. Гатьманець ще купа різних пропозицій та ідей як справу обслуговування ліфтів зробити більш раціональною. Зрозуміло, що роботи додасться, але плюси очевидні: "я буду пропонувати виконкому, щоб оплату ліфтів вивели з тарифу. Тобто, гроші будуть перераховуватися не через ЖЕК.  Для цього треба заключати договори напряму з мешканцями будинків. Це не лише у результаті заощадить кошти, а й дасть нам певні важелі управління: якщо мешканці не платять за ліфт, якщо його не має за що обслуговувати чи ремонтувати, то його можна на якийсь час і зупинити".   
Можливості підприємства, наявність бази, колектив підготовлених спеціалістів, в принципі, дозволяють обслуговувати і решту міських ліфтів, але поки що ЖЕКи, згідно з складеними раніше угодами, працюють з "Олександріяліфт".

“Проблеми легше вирішувати на місці”
Заступник міського голови Наталя Гаврилюк зазначила, що, звичайно ж, краще мати своє підприємство, яке має відповідний дозвіл на обслуговування і ремонт об'єктів підвищеної небезпеки. Існує певна процедура отримання дозволу, і деякі підприємства витрачають на це майже рік, КП "Господарник" вдалося отримати його за чотири місяці.
На сесії було прийнято рішення про збільшення статутного капіталу КП "Господарник" у розмірі 45 тисяч гривень. Ці гроші підуть на придбання спеціальної техніки для авто-ремонтної служби, на обігові фонди для ремонтної бази ліфтового господарства, а також на створення аварійно-диспетчерської служби, яка буде працювати цілодобово. "При такому сприянні, - говорить Наталія Іванівна, - я впевнена, що підприємство налагодить роботу і якість обслуговування ліфтового господарства буде ще вищою.
Сьогодні ЖЕКи підприємству "Олександріяліфт" заборгували більше 30 тисяч гривень, тобто, люди які працювали у ліфтовому господарстві, мають заборгованість по зарплаті більше, ніж за два місяці. Тож дуже важко було організувати навіть механічну службу, яка б здійснювала дрібний ремонт ліфтів. Все це, зрештою, і призвело до створення свого підприємства, що буде займатися ліфтами. Проблеми легше вирішувати тут, на місці, а не за 70 км від Світловодська".
За словами Наталії Гаврилюк, у місті прийнята цільова програма модернізації ліфтів м. Світловодська. Вона розроблена у рамках і обласної, і державної програми. Мешканці будинку № 17, по вул. Чайковського, можуть полегшено зітхнути: наступного року саме у їхньому будинку планується відновлення ліфта. Для цього оформлено відповідний бюджетний запит на 2006 рік. Якщо пропозицію підтримає депутатський корпус, то відповідно допоможе обласна рада та з'явиться перспектива отримати цільове фінансування з державного бюджету.
Головне - зрушити справу з місця. Прогнози, в принципі, обнадійливі, наскільки вони реальні - покаже час.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top