Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Турбота про довкілля – справа кожного

Турбота про довкілля – справа кожногоУ світовій природоохоронній практиці є один дуже важливий принцип: "мислити – глобально, діяти – локально". Тобто кожна людина повинна мати уявлення про суть природних процесів, що відбуваються навколо, і правильно їх розуміти. Кожен має жити в гармонії з довкіллям і користуватись його дарами, не руйнуючи природу.
Стан навколишнього середовища зараз, на жаль, не ідеальний. Значну шкоду довкіллю наносять як вплив промислових підприємств – викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, скиди у водні об'єкти, неправильне розміщення відходів – так і дії окремих громадян – випалювання природної рослинності, самовільні порубки дерев, засмічення та забруднення земель і вод побутовими відходами. Загрозливих масштабів набуло браконьєрство. В бюджетах усіх рівнів катастрофічно не вистачає коштів на природоохоронні заходи.
^ Реклама ^

У розвинених західних країнах стан відносин у системі "людина – довкілля" дещо інший. І справа не тільки в тому, що рівень життя там вищий, а люди багатші. Просто в цих країнах люди ставляться до довкілля по-господарски, і намагання за будь-яку ціну заробити копійку за рахунок хижацької експлуатації природних ресурсів там не схвалюється. Значна увага приділяється там природоохоронній роботі.

У нашому місті та районі проблемами охорони довкілля опікуються державні структури – Світловодські підрозділи Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області (один співробітник) та Державної екологічної інспекції (два інспектори). Інспектори, крім Світловодського, обслуговують також сусідній Онуфріївський район, а також здійснюють екологічний та радіологічний контроль вантажів на митному посту "Світловодськ". Основне завдання представників державних органів охорони природи – робити все можливе для мінімізації негативного впливу людської діяльності на навколишнє середовище; сприяти гармонізації відносин у системі "людина – довкілля".

Стан середовища, в якому ми існуємо, залежить від дій кожного з нас. Ми зобов'язані (хоча б перед нашими нащадками, які житимуть на цій землі після нас) ставитись до навколишнього середовища по-господарськи. Ми маємо хоча б біля своїх помешкань та дачних ділянок дотримуватись нескладних умов – не смітити, не зливати у водойми та дренаж побутових стоків, не завдавати іншої шкоди довкіллю. А якщо власники автотранспортних засобів приведуть до норми вміст забруднюючих речовин у викидах від своїх авто, повітря в наших містах та селах стане набагато чистішим.

Костянтин РИБАЧУК,
головний спеціаліст Держуправління ОНПС в Кіровоградській області.
Фото з репортажу "SOS! Живем на свалке!" Богдана Дроздова.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top