Четвер, 18 квітня 2024
Кримінал

Як Василь Сурмило став підсудним

Адвокат Старікова і підсудний СурмилоАдвокат Старікова і підсудний СурмилоСтоличні телевізійники каналу ICTV, кореспондентка не менш столичної газети "Факти", пікет, влаштований Світловодською організацією ВО "Свобода". Врешті голова Світловодського міськрайсуду Юрій Мельничик, який головує на цьому процесі... Все це сукупно дає вагомі підстави на сподівання щодо об’єктивного розгляду справи "Ворошиловського стрілка" з Онуфріївки.
Польський фільм "Право батька", московітський "Ворошиловський стрілок"... Хто з нас не переглядав ці стрічки, а особливо, останню... Сюжет простий: покидьки ґвалтують неповнолітню, батько якої (у "Ворошиловському стрілку" – дід) цілеспрямовано винищує за це кривдників... Та, на відміну від кіна, 16-річну онуфрійчанку Юлію Сурмило ніхто не ґвалтував – її збив УАЗом з п’яний, як встановило тоді слідство, 26-річний Віталій Перепеляк, син тамтешнього голови РДА Миколи Перепеляка. Збив на смерть. І сталося це на Покрову, 14 жовтня 2004 року. За це він отримав п'ять років позбавлення волі... умовно.


Безутішні батьки, не погодившись з таким вердиктом, подали апеляцію, після якої "найгуманніший"... амністував засудженого та зобов’язав його виплатити компенсацію у розмірі 30 тисяч гривень.
"Погодьтеся, – сказав батько загиблої дівчини Василь Сурмило, якого наразі судять у Світловодському міжрайсуді (про що трохи далі. Прим. авт.), якби я хотів його знищити – то чи стріляв би я при свідках йому у пику з газового пістолета? Адже опісля цього під час обшуку у мене було вилучено мисливську рушницю 16-го калібру та відповідні набої, що наповал валять кабана. Між іншим, на весь цей арсенал я маю дозвіл. І взагалі, якби я хотів, то і у вогнепальній зброї й особливої потреби не було – обмежився б дебелою палицею, коли майже щоночі цей "мажор" ледь суне п’яний додому з бару...

Ще від 15 травня 2005 року, коли Віталія Перепеляка звільнили з під варти прямо у залі судових засідань, було залучено до висвітлення цієї справи чимало кіровоградських та київських мас-медійників, які своїм розголосом, по суті, весь час підживлювали інтерес громадськості до протистояння "Сурмило-Перепеляк". Так вона дізналася про те, як на ранок після отого апеляційного вердикту було запаскуджено брудом обеліск на місці загибелі школярки. Ще раніше – про те, як не більше через годину після трагедії сином голови Онуфріївської РДА (сьогодні батько уже є спікером однойменної селищної ради) було побито тамтешнього інструктора з водіння Івана Удовицього – він, коли побачив на околиці селища веселу компанію, висмикнув ключ із замка запалення того службового УАЗу (мов, досить). А ще раніше – про те, як та ж компанія, купуючи горілку, прямо в магазині вихвалялася:
"Кажись, ми двох "тьолок" завалили".
Також громадськість взнала про свідчення Юлиної однокласниці Іри Долгопол:
"Десь о 15:30 наша компанія із восьми дівчат поверталися із школи. Я з Юлею йшла під руку, решта – хто попереду, хто – позаду. Йшли узбіччям – у селищі тротуарів майже немає. Як позаду почувся шум двигуна. Юля пропустила мене уперед... Спочатку мені здалося, що автівка проїжджає мимо нас. Та вона різко – із салону чувся чоловічий регіт – крутнула вправо і вдарила Юлю, а потім мене і помчала далі".
Сама ж Іра пролежала 15 днів у лікарні з закритою черепно-мозковою травмою. (Юля ж загинула миттєво – перелом кісток черепа)...

То що ж сталося, що за кілька років після цього батько загиблої дівчини опинився на лаві підсудних? За що йому "світить" до 8 років позбавлення волі?.. Поспілкуватися (з уже) постраждалим Віталієм Перепеляком, на жаль, не вдалося – по завершенні засідання, він, пояснивши київським телевізійникам, що не звик спілкуватися "на камеру", швидко полишив територію світловодського суду. Хоча, згідно його показань, 2 травня 2009 року близько 13:30 дня він, перебуваючи біля онуфріївського магазину "Продмаркет", відчув, як йому хтось на спину плюнув. Коли обернувся і побачив Миколу Сурмила, спитав:
"У чому річ?".
У відповідь, той дістав пістоля і вистрелив йому прямісінько в обличчя.

..."Майданчик зокола магазину, – говорить адвокат пана Сурмила Наталя Старікова, – оснащений камерою зовнішнього відеоспостереження. І то є добре, що суддя задовольнив наше клопотання щодо залучення на наступне засідання відеозапису того, що там тоді сталося. Переконана це дозволить виявити істину".
А істина, зі слів самого звинувачуваного, виглядає так:
"У цей день я проходив повз "Продмаркету", де мав нещастя перетнутися з убивцею моєї доньки. Як у спину почув знущальне сичання:
"Підар, я покладу тебе поряд з дочкою"...
Від цих слів у голові наче щось вибухнуло і одночасно кинуло у жар. Я втратив контроль. Що було далі – наче марево".
А далі, за словами очевидців, Василь Сурмило дістав газового пістоля і стрелив з відстані півтора метри у Віталія Перепеляка. Чим пошкодив останньому обличчя – зброя була заряджена дрібним дробом...
"Далі, – продовжила адвокат, – не без втручання "папашки", були спроби облпрокурора "навісити" на мого підзахисного перероблення газової зброї на вогнепальну. Що технічно аж ніяк неможливо – і це вже доведено. Але, догоджаючи онуфріївському можновладцю, таки вдалося дещо "підшаманити". Так, кіровоградська психіатрична експертиза спочатку засвідчила, що пан Сурмило скоїв замах у стані афекту. Та потім його було запроторено на місяць до дніпропетровської "психушки", після чого "афект" кудись подівся. Більше того, відразу проти пана Сурмила було порушено справу за статтею 296 КК – "Хуліганство", яку було згодом перекваліфіковано на частину першу більш серйозної 121-ї статті – "Навмисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень".
"До речі, – додав Василь Сурмило, – судять мене за тією ж статтею що і нардепа із Голованівська Лозинського, який, відчувши себе божком у своєму районі, застрелив на "своїх" землям тамтешнього селянина... А розмір заподіяної мною шкоди Перепеляк визначив у 50 тисяч гривень – ліве око його, буцімто, нічого не бачить. Тобто, свою пошкрябану пику цей "мажор" оцінив на 20 тисяч гривень більше, аніж за відібране ним життя моєї дитини".

...Та попри це адвокат Старікова вірить в об’єктивність і неупередженість світловодського суду, якому на наступне засідання будуть надані додаткові факти, зокрема, запис відеоспостереження біля того злощасного магазину та свідоцтва симулювання постраждалою стороною тяжких розладів у стані здоров’я і таке інше. А ще, на її переконання, на судовий вердикт матиме вплив громадський всеукраїнський резонанс, викликаний столичними мас-медіа.

Віталій АСАУЛЕНКО
На фото: Адвокат Старікова і підсудний Сурмило

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top