Четвер, 18 квітня 2024
Надзвичайні пригоди

Садові ділянки можуть опинитися під водою!

"Згідно з прогнозами, складеними на основі запасу снігу в басейнах рік Дніпро, Десни, Сули у 2010 році, передбачається рівень повені у Дніпрі більшим від середньорічного. У зв'язку з цим Кременчуцька ГЕС попереджає про можливе підтоплення садових ділянок, розташованих на відмітках, нижче 71 м. Просимо вжити заходів щодо зменшення збитків у разі підтоплення земельних ділянок садових товариств. Кремечуцька ГЕС не несе відповідальності у разі підтоплення земельних ділянок і споруд внаслідок пропуску повені".
Це повний зміст листа, з яким звернувся директор Кременчуцької ГЕС Станіслав Кудлай до секретаря міської ради Віталія Юшка та голови Власівської селищної ради Олександра Паська. Ми вирішили з'ясувати, які саме садові товариства перебувають у зоні ризику, і що може зробити міська та селищна влада, щоб запобігти цілком можливого підтоплення, у начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколи Шалаєвського.


Микола Іванович пояснив, що Кременчуцька ГЕС щороку повідомляє про те, що вона не несе відповідальності за можливе підтоплення. Якщо це станеться – усі претензії до влади, для ГЕС головне – попередити. Їхні дії цілком відповідають існуючому законодавству, адже садові товариства "Дніпро", Сади №1-№6, "Аврора", лісозаводський мікрорайон розташовані на землях водного фонду, здебільшого в охоронній зоні, а це значить – у зоні ризику. Усім забудовникам про такий стан речей було відомо заздалегідь.

71 метр – це проектна відмітка рівня води у водосховищі. Рівень землі у садових товариствах, які розташовані відразу за ГЕС, 69-70 м. Рівень плавень – 68,5-69 м, тому вони щороку підтоплюються. Зрозуміло, що всі земельні ділянки, які розташовані до повороту на Власівку, заповняться водою швидко, решту захищає автомобільна дорога та залізниця. До речі, увесь Хмельницький мікрорайон (Табурище) розташований на відмітці 69-71 м, а окремі ділянки на рівні 68 м, але він захищений насипом залізниці, третьої об'їзної дороги, іншими автодорогами. У разі повені погіршаться умови перекачування води з Великого озера.

Що потрібно робити власникам дачних будинків? Прибрати своє майно на верхні поверхи, горища, винести все з підвалів, погребів. Будинки не змиє, бо напору води, як при прориві дамби, не буде. Підтоплення може статися у квітні, отже, час на підготовку ще є.

Станом на 26 лютого рівень води у верхньому б'єфі водосховища дорівнював 77,90 м при нормі 81 м, тобто є запас – 3,10 м; у нижньому б'єфі – 64,88 м, це на 0,88 м вище нормального підпірного рівня.

Підготувала Тетяна ДРОЗДОВА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top