Четвер, 18 квітня 2024
Здоров'я

Свята закінчилися. Підбиваємо підсумки

Всім відомо, що свята несуть загрозу не тільки шлунку і талії. Трапляються такі випадки, коли за святковим столом у самісіньке око поцілить корок від шампанського. Серцевий напад може статися з тими, хто має схильність до передозувань алкоголю. Іноді святковий салют закінчується важкими травмами, опіками. Доволі часто у дружній компанії після п'ятої чи сьомої чарки негативна відповідь на традиційне запитання: "Ти мене поважаєш?" закінчується бійкою. Можна впасти, зламати кінцівки, а то й замерзнути на вулиці, якщо не розрахувати власні сили, повертаючись додому після свята. Деяким екстремалам доводилося зустрічати Новий рік у міліції за гратами…
Знаючи про всі ці можливі прикрощі, ми вирішили поцікавитися у медиків та правоохоронців, як же громадяни Світловодська пережили новорічні й різдвяні свята.


Перша спроба отримати інформацію про випадки травмувань світловодців у завідувача травматологічним відділенням ЦРЛ, районного травматолога Володимира ПЛОТКІНА закінчилася невдало. "У мене дві гомілки і стегно, а я ще й обходу не робив!.. Яка ще інформація?" – суто професійною мовою окреслив надзвичайну зайнятість Володимир Анатолійович. Дещо пізніше зателефонував сам і розповів, що з 25 грудня минулого року по 18 січня 2010 року у місті та районі травмувалося 226 людей, з них госпіталізовано – 37. Ті, хто зламав верхні кінцівки, як правило лікуються вдома. Люди зі складними переломами і з ушкодженнями нижніх кінцівок потрапляють до травматологічного відділення. На всіх – лише один лікар та 13 медсестер і санітарок. Завантаженість шалена. До того ж, за важкістю травм ситуація значно складніша, ніж минулого року. Палати №3,№4 – "забиті" вщент. Серед травмованих дорослих є 12-річна дівчинка, яка зламала стегно, катаючись на санчатах. Чи є "кримінальні" випадки травмувань? Виявляється є. 15 січня о сьомій ранку працівника міського водоканалу 57-річного Михайла С. по дорозі на роботу біля "Укртелекому" збила чорна автомашина. Водій з місця пригоди зник. Михайла з переломами стегна, ребер доставлено до травматологічного відділення. Лікуватися йому доведеться довго.

1 січня сімейний конфлікт закінчився трагічно для одного 50-річного чоловіка. Хтось з близьких та рідних вдарив його лопатою в область печінки. З внутрішньочеревною кровотечею його доправили до хірургічного відділення. Рятував "бійця невидимого фронту" хірург Павло ЦУВЕРКАЛОВ.

Операція пройшла вдало. А загалом, хірургічне відділення працювало у звичайному режимі, запевняє його завідувач Володимир ТИНОВЕЦЬ.

Навантаження на працівників станції "Швидкої допомоги" було, як завжди, велике – 70-80 викликів на добу, розповідає головний лікар Ірина ЩЕРБИНА. Проте алкогольних отруєнь, замерзань, кульових чи ножових поранень, на щастя, серед причин викликів не було.

В очному відділенні було, на диво, тихо. На відміну від минулого Нового року ніхто не поцілив корком від "шампанського" в око, чи просто не звертався по допомогу.

Завідувач терапевтичним відділенням Людмила КРОХМАЛЮК стверджує, що роботи у медичного персоналу більше, ніж минулого року. Гострі респіраторні захворювання ускладнюються запаленням легенів. І таких хворих чимало.

Судово-медичний експерт Володимир МАКСЮТА – мій добрий знайомий, має своєрідне почуття гумору: "Трупів не було. Ніхто не замерз на вулиці. Роботи стало менше. Впродовж двох останніх років намітилася тенденція до зменшення розтинів". От так чітко доповів про стан справ. Моє запитання щодо причин відсутності напруги у міському морзі, його без міри здивувало. "Ти що не розумієш, що на 30 тисяч населення трупів і повинно бути менше, ніж на 60?". Очевидно патологоанатом мав на увазі суттєве зменшення чисельності світловодців останнім часом.

Я вирішила уточнити скільки ж нас насправді і звернулася до начальника управління статистики у Світловодському районі Наталії ДРЕМИ. Населення міста Світловодська на 01.11.2009 р. становить 55,5 тисяч, у тому числі 7,8 тисяч – жителі Власівки. У Світловодському районі проживає 13,6 тисячі громадян. Не може ж Володимир Ілліч так помилятися! Очевидно, що значна частина наших земляків забула оформити, як належить, своє вибуття до інших сіл, міст, країн, всесвіту тощо.

«Як завжди, в період свят, правоохоронці несуть службу в посиленому режимі, і завдяки цьому на новорічні свята нам вдалося уникнути значних порушень громадського порядку», – розповідає начальник криімнальної міліції Андрій ГУЛИЙ. – У перший день нового року на теритогрії міста було скоєно тяжкий злочин: родич вдарив родича лопатою. Один потрапив до реанімації, інший – за грати. Сталося два пограбування та крадіжка».

В святкові дні співробітники міліції були лояльними до тих, хто трохи перебрав горілки, з розумінням ставилися до їхнього стану, а декого навіть доправляли додому, аби вони не замерзли чи не стали жертвами грабіжників. За весь період була затримана лише одна нетвереза жінка, яка брутально лаяла міліціонерів на очах інших людей, додає заступник начальника міськрайвідділу внутрішніх справ Олександр ШУЛІКА.

Тетяна ДРОЗДОВА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top