Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Релігія

Радуйся вся земля

Радуйся вся земляРадуйся вся земля, се Христос приближается в Вифлиеме рождаяся; море возвеселися, пророческий сонм взыграй, сбытие зря днесь твоих словес, и вси радуйтеся праведне
Сьогодні свята Божа Церква святкує Різдво Господа нашого Ісуса Христа. Бог явився на землю у плоті і вселився між людьми. Тож радійте, адже сьогодні возсіяв день милості, та не переслідує ж ніхто свого ближнього помстою за нанесену образу, настав день радості, та ніхто не стане виною печалі і скорботи для іншого. Цей день безхмарий і ясний, та приборкується гнів, який бентежить мир і спокій. Це день, коли Господь зійшов до грішників, та посоромиться праведник, який превозноситься над грішником. "Приходьте сліпі і прийміть світло очей! Приходьте хромі і прийміть міцність ніг. Приходьте німі і отримайте дар слова. Приходьте із знівеченими руками і прийміть силу у руках. Поспішайте всі знедолені і обтяжені до великого Лікаря. Нікого не цурається Син Царя – Господь всяческих".
^ Реклама ^

Всі 12 днів після Різдва Христового називаються Святками, тобто святими днями. Святки – свято християнське, але його доволі часто "змішують" з язичеством, що має своє місце ще з давніх часів. На жаль, і сьогодні вони не втратили своєї сили у серцях. Щодо ворожіння, переодягання, то Православна Церква суворо відносилась і забороняла такі забави. Сучасні святочні ворожіння хоча і починаються жартома, але завжди закінчуються хворобливим станом душі. Бог за своїм мудрим промислом приховав від нас майбутнє. Справжньому християнину завжди потрібно твердо пам'ятати, що тільки в надії на Бога, у глибокій покірності Його святій волі – наша сила і наше щастя, і що ворожіння віддаляють від нас милосердя і допомогу Божу. "І Господь промовляв до Мойсея, говорячи: та не будете ворожити і чарувати. А чоловік або жінка, коли вони будуть викликати Духа мерців чи ворожити, – та будуть віддані у руки смерті." (Лев. 19-20), "нехай не зводять вас ваші пророки і ворожителі,.. бо неправду вони говорять вам" (Єр.29,7), "нехай не знайдеться між тобою такий, хто ворожить ворожбу,… бо огидним є той перед Богом, хто чинить таке" (Вт. 18,10). І хто порушує святість цих днів, достойний кари Божої.

Тож будемо, як навчає Григорій Богослов, святкувати не пишно, а божественно, не по-мирському, а примирно. Не будемо вдаватися до козлогласування та пияцтва, бо від худих вчителів і уроки худі, а краще сказати: від непридатного насіння і ниви непридатні. Не будемо намагатися перевершити один одного нестриманістю, а все, що надміру потреби, і є нестриманістю, особливо, коли поряд так багато знедолених.

Щиро вітаю Вас із святом Різдва Христового і запрошую на святкове богослужіння, що відбудеться 7 січня о 8 ранку.

Благочинний Світловодського округу, настоятель Свято-Покровського собору, Мітрофорний протоієрей,
Олександр КОВАЛЕНКО.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top