Субота, 20 квітня 2024
Здоров'я

Влітку кількість захворювань гострими кишковими інфекціями зростає

За 7 місяців поточного року в місті і районі відмічається ріст рівня захворюваності населення гострими кишковими інфекціями бактеріальної етіології. Реєструвались випадки захворювання сальмонельозом, дизентерією, гастроентероколітами.
Показник захворюваності населення сальмонельозом в місті і районі на 100 тисяч населення за 7 місяців поточного року склав 17,08 (за аналогічний період 2008 року – 1,43). Серед тих, хто захворів, питома вага дітей до 14 років склала 33,3%.


Зареєстровані 2 випадки захворювання населення міста дизентерією.

Підвищився рівень захворюваності населення міста і району гастроентероколітами. Показник захворюваності на 100 тисяч населення склав 135,21 проти 70,22 за аналогічний період 2008 року. Серед тих, хто захворів, питома вага дітей до 14 років склала 70,1%. В основному випадки зареєстровані серед дітей дошкільного віку, які не відвідують дитячі заклади.

Негативно на рівень захворюваності гострими кишковими інфекціям впливають характерні для цієї групи інфекцій фактори літньої сезонності. Так показник захворюваності населення міста та району гастроентероколітами в липні склав майже 25% від показника захворювання населення в цілому за 7 місяців 2009 року.

За даними епідрозслідування, випадки захворювання були пов'язані з вживанням сумнівних по якості харчових продуктів, зберіганням продуктів без належних температурних умов, не врахуванням терміну їх придатності, вживанням питної води та напоїв сумнівної якості, порушенням правил особистої гігієни при харчуванні тощо.

Слід зауважити, що в поточному році реєструвались випадки захворювання гострими кишковими інфекціями через вживання сумнівних по якості харчових продуктів, що були придбані в місцях стихійної торгівлі.

Почастішали випадки захворювання за рахунок вживання продуктів без належної термічної їх обробки. Так, з 12 випадків захворювання сальмонельозом в 11 випадках (91,6%) порушились терміни попередньої термічної їх обробки (в 10 випадках вживались сирі курячі яйця, в 1 випадку – недостатньо термічно оброблена домашня ковбаса).

Захворювання дітей дошкільного віку гострими кишковими інфекціями в основному були пов'язані з недотриманням батьками існуючих рекомендацій лікарів-педіатрів по харчуванню дітей молодших вікових груп.

Володимир ШМАКОВ,
лікар-епідеміолог Світловодської райСЕС.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top