Вівторок, 23 квітня 2024

^ Реклама ^
Актуально Здоров'я

Свинячий грип – нова глобальна загроза

Свинячий грип – нова глобальна загрозаЗ березня 2009 року спочатку у Мексиці, США, а далі і в інших країнах, почало поширюватися захворювання людей, яке за клінікою нагадувало грип, але у частини захворілих призводило до тяжких наслідків та закінчувалося летально.
Дослідження показали, що вірус грипу свиней А (H1N1), який передається від людини до людини – це новий вірус грипу А, що не виявлявся дотепер на території світу. Станом на сьогодні у світі зареєстровано більше 5000 випадків цього захворювання, більшу частину яких зафіксовано у Мексиці, США, поодинокі випадки – у Іспанії, Швейцарії, Великобританії, Франції, Ізраїлі, Польщі та інших. Всесвітня організація охорони здоров’я присвоїла новій епідемії 5-й клас із 6 можливих.
^ Реклама ^

Збудник свинячого грипу А (H1N1) – новий різновид вірусу, який з’явився в результаті поєднання генів людського, пташиного та вірусу грипу свиней і може бути віднесений до таких, що виникли вперше.

На сьогодні світова спільнота достатньо підготовлена до можливої пандемії нового вірусу грипу, ніж п’ять років тому.

Рекомендації як не захворіти на грип свиней А (H1N1)
- По можливості відкласти ділові та туристичні поїздки в регіони, де виявлені випадки захворювань на свинячий грип. У першу чергу відмовитися від візитів в країни, в яких зафіксовані випадки захворювань на грип свиней А (H1N1).
- Якщо Вашу поїздку в країну, де зареєстровані випадки захворювань, не можна відкласти, будьте насторожі, не відвідуйте людних місць, уникайте користування громадським транспортом, не стійте, не сидіть поряд із людьми з ознаками респіраторної інфекції – нежитем, кашлем, почервонілими очима.
- Коли ви кашляєте або чхаєте, необхідно прикривати носа та рота хустинкою, яку після використання необхідно викинути у смітник.
- Необхідно часто мити руки з милом, особливо після того, як ви кашляли або чхали. Також ефективним є протирання рук вологими серветками, що містять у своєму складі спирт.
- Намагайтеся не торкатися очей, носа або рота, оскільки вони є можливими «воротами» проникнення збудника.
- Постійно провітрюйте приміщення та проводьте вологе прибирання. Регулювання вологості повітря в приміщеннях є одним з важливих способів профілактики грипу. Максимальна інактивація вірусу грипу відбувається при вологості повітря більше 50 %.

Якщо в сім’ї є хворий на грип необхідно:
- Ізолювати його в окреме приміщення (кімнату).
- Обмежити доступ до хворого членів родини, осіб, що проживають з ним разом, крім тих, які доглядають за ним.
- Під час спілкування з хворим необхідно надягати маску (респіратор), яку потрібно змінювати кожні 4 години.
- Після спілкування з хворим на грип необхідно швидко, ретельно вимити руки з милом, прочистити носові ходи, прополоскати рота кип’яченою водою.
- У хворого на грип повинен бути окремий посуд, рушник, засоби особистої гігієни.
- Намагайтеся покращити повітрообмін у місці перебування хворого. Використовуйте для провітрювання двері та вікна.
- Підтримуйте у приміщенні чистоту з використанням наявних у господарстві засобів для чищення.

Симптоми захворювання:
інкубаційний період від 1 до 7 днів; раптове підвищення температури тіла більше 38° С, інколи захворювання може перебігати без підвищення температури тіла; біль у горлі, головний біль; фарингіт; кашель; утруднене дихання; біль у м’язах; інколи може бути блювота, діарея.

При появі симптомів захворювання необхідно обов’язково звернутися до лікаря!

Дмитро ВУСИК,
районний лікар- інфекціоніст.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top