П’ятниця, 19 квітня 2024
Здоров'я

"Кризи у наданні якісної медичної допомоги існувати не може!"

"Кризи у наданні якісної медичної допомоги існувати не може!"Минулого тижня головний лікар Світловодської центральної районної лікарні Юрій Котенко зробив коротку доповідь про роботу очолюваної ним галузі у першому кварталі 2009 року.
– Початок 2009 року виявився не дуже вдалим, – говорить головний лікар, – були певні проблеми із затвердженням цифр мінфіна, що були виділені нам на 2009 рік. Але життя не стоїть на місці, і ми включилися у роботу. Робота проходить на рівні, принаймні, не нижчому ніж у минулому році.


У першому кварталі 2009 року фінансування залишилося на тому ж рівні, що і у відповідний період 2008-го. Це дало змогу частково придбати медикаменти, зберегти харчування та утримання транспортних засобів. Але,завдячуючи допомозі керівників промислових підприємств, підприємцям та мешканцям міста (благодійні внески), нам вдалося у першому кварталі придбати деякі інструменти для хірургічного відділення. Також ми отримали допомогу у вигляді господарських товарів та засобів для ремонту. Загальна сума допомоги для ЦРЛ становить близько півмільйона гривень. І жодна копійка із цих коштів не була витрачена поза призначенням. Я вважаю, що це гарний показник і якщо так триватиме протягом всього року, то криза, про яку ми останнім часом стільки говоримо, не вплине на роботу медичної галузі міста. Взагалі, кризи в наданні якісної медичної допомоги існувати не може!

Можна констатувати, що ми вже завершили капітальний ремонт у хірургічному корпусі на першому поверсі (коридор). Наразі проводяться ремонтні роботи у відділенні анестезіології реанімації та інших приміщеннях лікарні. Хочу зазначити, що всі ці роботи проводяться за рахунок позабюджетних коштів. Значно покращилися умови перебування стаціонарних хворих, які знаходяться у лікарні цілодобово, в усіх без виключення відділеннях облаштовані палати для інвалідів та учасників бойових дій, які укомплектовані телевізорами, холодильниками тощо. Є чим похвалитися навіть перед закладами обласного рівня.

У нормальному режимі продовжує працювати пологове відділення, яке сьогодні вважається одним з кращих (якщо не найкращим) у Кіровоградській області. Принаймні показники дитячої смертності у нас значно нижчі ніж у Кіровограді та інших районах. Проте він все ж існує, і ми працюємо для того, щоб він зник взагалі. Зокрема ми проводимо роботу відповідно до державної програми «Охорона материнства і дитинства» і постійно покращуємо матеріальний і технічний стан нашого пологового будинку. Нещодавно проходила перевірка цього відділення за участю представників Києва та обласного управління охорони здоров’я, і вони визнали, що за цими показниками воно найкраще в області.

Немає нарікань і в сфері обслуговування пільгових категорій населення – в цьому напрямку ми виконуємо свої зобов’язання у повному обсязі.

Звичайно, сподіваємося на те, що у наступному кварталі буде переглянуто бюджети (і державний, і міський) і будуть виділені кошти в першу чергу на придбання медикаментів та харчування у повному обсязі, інші статті витрат, для забезпечення безперебійної роботи всіх необхідних служб. Зокрема, на забезпечення паливно-мастильними матеріалами станції швидкої допомоги, адже вона повинна працювати безперебійно – від цього дуже часто залежить чиєсь життя.

Покращилися умови і для дитячого відділення, зокрема, стосовно дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. За ініціативи працівників медичної галузі ми створили спеціальний фонд підтримки таких дітей і за власні кошти намагаємося покращити їхнє перебування у лікарні (належне для дитячого організму харчування, іграшки тощо).

Велику увагу ми приділяємо сьогодні амбулаторно-поліклінічній службі. Ми розуміємо, що від того, як ми зустріли пацієнта, поставили йому діагноз та призначили відповідне лікування, залежить в подальшому здоров’я цієї людини і, безумовно, імідж самої лікарні. Ми теж багато чого змінили – починаючи від роботи технічного персоналу і закінчуючи якістю обслуговування людей лікарями. І це вже дало свої результати – значно зменшилася кількість скарг від пацієнтів і ставлення до лікаря в цілому змінилося на краще.

Результати спільної діяльності кожного представника медичної галузі міста відмічає і обласне управління охорони здоров’я, і сьогодні ми міцно тримаємо четверту рейтингову позицію серед закладів охорони здоров’я кіровоградської області. Я наголошую, що це заслуга всього колективу медичних працівників. Ми працюватимемо так і надалі, покращуючи результати своєї діяльності, надаючи цілодобово якісну медичну допомогу.

Микола ШВЕРНЕНКО,
Богдан ДРОЗДОВ (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top