Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Тетяна Дроздова ТОП-новини Влада

Обвалування міського сміттєзвалища за 590 тис. грн не допомогло — горить і димить Новина з фото

Обвалування міського сміттєзвалища за 590 тис. грн не допомогло — горить і димить
Вогонь на сьогодні приборкали, дим — ні. Посадовці шукають причини і кивають один на одного.
^ Реклама ^

Як ми вже повідомляли, на засіданні комісії з надзвичайних ситуацій, що відбулося 4 жовтня під головуванням Олени Балюк, першого заступника міського голови, обговорювалася небезпечна ситуація, що утворилася на міському сміттєзвалищі. Начальник Світловодського МРВ УДСНС України у Кіровоградській області, підполковника служби цивільного захисту Олександр Сіденко, виступив з доповіддю, йому опонував Олександр Плахотний, директор КП "Комбінат комунальних послуг", який цим сміттєзвалищем керує.

Олександр Сіденко доповів:

"Останнім часом почастішали випадки виникнення загорянь сміття на міському сміттєзвалищі, розташованому на території Павлівської сільської ради Світловодського району (південний напрямок від м.Світловодськ, власник Світловодське міське комунальне підприємство "Комбінат комунальних послуг"). Зокрема, зазначені випадки мали місце та були зареєстровані 23, 25 та 26 вересня 2019 року.

Кожен такий випадок суттєво ускладнював екологічну обстановку на сміттєзвалищі та прилеглій території, а місцеві мешканці скаржились на тривале погіршення самопочуття та загострення хронічних хвороб.

За результатами проведених перевірок по даним фактам, вивчення причин та обставин, які спричинили виникнення зазначених небезпечних подій встановлено, що орієнтовними причинами загоряння могли бути: необережне поводження з вогнем невстановленими особами; мікробіологічне самозаймання сміття всередині тіла сміттєзвалища внаслідок діяльності термофільних мікроорганізмів.

На даний час на території міського сміттєзвалища спостерігається глибинне тління сміття на площі 300 м2, відкрите горіння відсутнє. Під час періодичного чергування та ліквідації відкритих осередків пожежі відбуваються непоодинокі викиди біогазу, що в свою чергу загрожує життю рятувальників. Система вилучення та знешкодження біогазу відсутня. Тимчасові дороги, які облаштовані на сміттєзвалищі, не дозволяють у повній мірі пересуватися пожежно-рятувальній техніці (збільшується довжина прокладання рукавних ліній, що у свою чергу призводить до зменшення витрати води та відповідно збільшенню часу ліквідації пожежі). Ліквідація осередків глибинного тління сміття досягається лише залученням інженерної техніки суб’єктів господарювання для насування ґрунту на верхній шар побутових відходів у місцях тління, з подальшим утрамбуванням його бульдозерами, катками або іншою технікою".


Вкрай негативно сприйняв доповідь Олександра Сіденка Олександр Плахотний. Мало того, що він не погоджувався навіть з натяком на його бездіяльність на цьому об’єкті, подекуди зривався на крик:

"То розстріляйте Плахотного!".


А то й зухвало ставив запитання самому доповідачу:

"Ви скільки років працюєте? Чотири? А я двадцять чотири!"


Обвалування міського сміттєзвалища за 590 тис. грн не допомогло — горить і димить
Олександр Плахотний, Олександр Сіденко


На запитання, що ж могло стати причиною загоряння, Олександр Плахотний висунув таку версію: блискавка влучила у легкозаймисте сміття, воно й загорілося. Безхатченки, які на сміттєзвалищі щось роблять, бачили це на власні очі.

"І не приймає ніхто сміття вночі, бо ворота міцно закриті на замок", — запевняв директор.


Але головним його меседжем достойному зібранню була інформація про майже 600 тис. грн, які Департамен екології Кіровоградської обласної державної адміністрації наприкінці минулого року витратив на пошарову засипку побутових відходів на цьому об’єкті. Натомість, бульдозер 3 місяці простояв і лише днів 10 щось робив, стверджував Олександр Плахотний.

Чи дійсно сталася така ганебна історія з роботами на сміттєзвалищі минулого року? З цим запитанням ми звернулися до директора департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської облдержадміністрації Олександра Ковтунова. Він запропонував нам переглянути "свіжий" лист Світловодської районної державної адміністрації, направлений на його адресу.

У листі, зокрема, йдеться про таке:

"Протягом 2016-2018 років Світловодським міським комунальним підприємством "Комбінат комунальних послуг" неодноразово порушувалися вимоги природоохоронного та екологічного законодавства України та п.п. 5.4., 5.5., та 5.6. укладеного договору оренди землі, в результаті чого задимлення та сморід, а в деяких випадках і пожежі, були причинами усних та письмових звернень мешканців міста та району до районної державної адміністрації (обліковується 5 звернень) щодо вжиття відповідних заходів реагування до експлуатуючої організації в частині припинення внутрішнього загорання твердих побутових відходів".


За інформацією міськрайвідділу У ДСНС протягом 2017-2018 років , — повідомляється у листі, — було здійснено понад 20 виїздів для гасіння внутрішнього загорання твердих побутових відходів. Але після того, як 26 червня 2018 року було проведено виїзне засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, вжито заходів щодо забезпечення належного рівня функціонування та шляхів вирішення питання щодо його упорядкування, ситуація змінилася і протягом 2019 року гасіння пожеж на території міського полігону не відбувалося.

А це значить, що роботи, виконані на замовлення департаменту екології підрядником ТОВ "Гідроелектроцентр" (генеральний директор Олександр Осадчий) дали свій результат і у їхній якості сумніватися немає причин, — вважає Олександр Ковтунов. Більше того, він стверджує, що підрядник додатково підгорнув тони сміття, яке накопичилося на в’їзді до сміттєзвалища.

Щоб остаточно переконатися у правоті директора департаменту, ми попросили надіслати нам акти виконаних робіт, пообіцявши використати лише цифри і факти для своєї публікації. Надіслав. Актів виявилося 3. Перший — за №53 від 20 грудня 2018 року. Згідно з договором №53 від 29.11.2018 року надані послуги, а саме: проведення виконавцем заходів на виконання комплексної програми охорони навколишнього природного середовища в Кіровоградській області…, а саме "обвалування Світловодського звалища твердих побутових відходів". Послуги виконані якісно. Сторони претензій одна до одної не мають. За надані послуги замовник перераховує виконавцю 196600 грн. Другий акт виконаних робіт №54 теж від 20 грудня 2018 року містить той же текст і таку ж суму — 196600 грн. Третій акт №55 теж від 20 грудня 2018 року — аналогічний текст, сума коштів дещо відрізняється — 196800 грн. Таким чином ТОВ "Гідроелектроцентр" виконало роботи з обвалування сміттєзвалища (обсяг робіт не вказано) на загальну суму 590000 грн.

Дивно, що коли на звалищі виникла вкрай небезпечна ситуація для навколишнього середовища, Олександр Осадчий не кинувся на допомогу зі своєю технікою. А міг би, у якості бонуса! Бульдозер, який біль-менш вирішив проблему, знайшов Олександр Сіденко, а заправила його пальним міська влада. Про що він нам і розповів та надіслав фото.

Аналізуючи ситуацію, що склалася, Олександр Сіденко запропонував низку заходів. Зокрема, у термін до 5 жовтня доручити УЖКГ виконкому міськради вирішити питання щодо залучення техніки для підвозу ґрунту (глини, подрібненого будівельного сміття тощо) та інженерної техніки суб’єктів господарювання для насування ґрунту на верхній шар побутових відходів у місцях тління, з подальшим утрамбуванням його бульдозерами, катками або іншою технікою. КП "КПП" привести у справний стан техніку пристосованої для підвозу води, та забезпечити її періодичне чергування на території сміттєзвалища. Встановити постійний контроль за прийманням відходів та їх складом (візуальна оцінка). Заборонити прийняття на звалище займистих відходів. Заборонити складання відходів без належного укриття ізолюючим шаром (ґрунту, глини, подрібненого будівельного сміття тощо). Протягом пожежонебезпечного періоду ділянки ущільнення відходів необхідно поливати водою. Заборонити прийом відходів у нічний час, у зв’язку з відсутністю освітлення на території сміттєзвалища. Встановити спеціальні пожежні щити (стенди) для розміщення первинних засобів пожежогасіння, згідно з вимогами Правил пожежної безпеки в Україні. Встановити належний контроль за роботою транспортних засобів на території сміттєзвалища, які в свою чергу повинні бути оснащені згідно з Правилами пожежної безпеки в Україні. Встановити контроль щодо недопущення випадків паління і розпалювання вогнища на території сміттєзвалища.

Комісія підтримала і пропозиції щодо посилення контролю за сміттєзвалищем (за фактами виникнення пожеж) з боку міського відділу поліції. Держпродспоживслужбі рекомендували посилити контроль за дотриманням вимог санітарно-екологічного законодавства в ході експлуатації сміттєзвалища. Виконкому міськради належить створити резерв вогнегасних речовин (піноутворювач), пристосованої техніки та пально-мастильних матеріалів, необхідних для проведення робіт з ліквідації осередків горіння на сміттєзвалищі.

Цікаво, що з цього переліку буде виконуватися? Гадаємо, що Ігор Кирилов, депутат районної ради прослідкує і розповість. Бо налаштований він рішуче, аж до перекриття блоками в’їзду на звалище. І тоді — сміттєвий колапс для міста і чисте повітря жителям Вільного, Павлівки та частині міста Світловодська.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top