Вівторок, 23 квітня 2024
Здоров'я

Епідситуація 2018-2019: кишкові інфекції тримають позиції

Епідситуація 2018-2019: кишкові інфекції тримають позиції
Статистика останніх років свідчить про те, що епідеміологічна ситуація в країні все ще залишається напруженою — тенденція до погіршення у відношенні кишкових інфекцій спостерігалася у 2018 році та продовжує спостерігатись протягом поточного періоду 2019 року.


Так, у 2018 році в Україні було зареєстровано 163 спалахи гострих кишкових інфекцій з 1899 постраждалими, 54% з яких — діти. При цьому пальму першості продовжують тримати організовані колективи (школи, дитячі садочки) — там зареєстровано 55% спалахів. На другому місці залишаються заклади ресторанного господарства та торгівлі — 31% спалахів, на третьому — спалахи у побуті (14%).

Вже за І квартал поточного року зареєстровано 37 спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь (проти 27 за аналогічний період 2018 року) з 178 постраждалими, серед яких 86% — діти. На першому місці залишаються організовані дитячі колективи — 21 спалах.

Тенденція до погіршення санітарно-епідемічної ситуації у відношенні кишкових інфекцій спостерігалась і в області. За минулий рік було зареєстровано 5 спалахів кишкових інфекцій проти 2 спалахів за 2017 рік, тобто у 2,5 рази більше. Розподіл за об’єктами, з якими пов’язані спалахи, також повторює ситуацію по країні: на першому місці — дитячі садочки (4 спалахи), на другому — заклад ресторанного господарства (1 спалах). Кількість постраждалих — 32 особи, з них дітей — 25. Спалахи реєструвались в м. Кропивницькому, м. Бобринці та Знам’янському районі.

За поточний період 2019 року зареєстровано 2 спалахи гострої кишкової інфекції в дитячих садочках — у м.Кропивницькому та в с.Богданівка, внаслідок яких постраждало 10 дітей.

Держпродспоживслужбою області було застосовано всі необхідні заходи по кожному спалаху в межах своєї компетенції: проведено санітарно-епідеміологічні розслідування з лабораторними дослідженнями, пропозиції, розпорядження, приписи про усунення виявлених порушень, передано матеріали до обласної прокуратури та Національної поліції області. Постійно проводиться санітарно-освітня робота через ЗМІ.

Тому, враховуючи все вищевикладене, вкотре наполегливо рекомендуємо не нехтувати правилами дотримання особистої гігієни, зберігання, приготування та вживання харчових продуктів, страв. Уникати прострочених, неякісних та невідомих продуктів (немаркованих, з місць стихійної торгівлі) та води з сумнівних джерел водопостачання. Як удома, так і на робочому місці.

Начальник Світловодського міського управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Тетяна Кривошея


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top