Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Влада

"Регіональний" неспокій

"Регіональний" неспокійСвітловодськ, який вже понад два роки перебуває без голови, схоже, незабаром залишиться ще й без очільника міської ради. А то й, взагалі, вона саморозпуститься.
Останнім часом на сесіях міської ради, навіть, неозброєним оком, все чіткіше почала простежуватись "чорна смуга" поміж секретарем міськради, в.о. міського голови Геннадієм Френкелем та його колегами-однопартійцями з фракції Партії регіонів. За інших – фракція НУ-НС, Валентин Козярчук з Блоку свого імені, Віталій Юшко та Юрій Сап’янов з БЮТу – годі й казати: між ними і Френкелем весь час точилися перманентні "бої місцевого значення". Але перемагав завжди спікер, насамперед, завдяки підтримці своїх рідних "регіоналів", частині БЮТівців, комуністів, соціалістів та "литвинівців". Та ось, раз-по-разу (і дедалі частіше) відбувалося нечуване: партійні соратники Френкеля ставали на бік своїх одвічних опонентів щойно ті починали "котити бочку" на спікера. І "прорвало"...
^ Реклама ^

Першими "сор із ізби" винесли "регіонали": на останньому засіданні своєї Політради вони позбавили Френкеля повноважень голови ідеологічного відділу МО ПР та поставили питання щодо доцільності його подальшого перебування у лавах партії взагалі. Колишній (вже) ідеолог, але (поки що) член партії "в боргу" не залишився... На початку одного з засідань виконкому він звернувся безпосередньо до громади: мов, так і так, готується Конференція МО ПР, на якій його найвірогідніше буде вигнано із партії. За його словами, це помста, яку йому готують місцеві лідери ПР – такі собі авторитарні небожителі, яких дратує що нинішня виконкомівська команда, яку він має за честь очолювати, надійно забезпечує чітку життєдіяльність міста. Всупереч гострим кризовим явищам, Світловодськ залишається з теплом, водою, газом, бюджетникам вчасно виплачується зарплата тощо. І все це, замітив Френкель, без традиційних "чолобитних реверансів" перед своїми впливовими однопартійцями... Явно натякаючи на своїх вчорашніх соратників, оратор зазначив, що відтак тепер нескладно здогадатись, де знаходиться джерело усіх тих неймовірних чуток та пліток про його затримання в Бориспільському літовищі з квитком до Ізраїлю та з валізкою, ущент заповненою "баксами" і таке інше.

... Ввечері того ж дня (9 квітня) в міському Палаці культури було проведену вищезазначену конференцію. Її двері, всупереч протестам Геннадія Френкеля, для всіх без виключення ЗМІ, було зачинено. Але організатори заходу заспокоїли мас–медійників – за підсумками партконференції буде проведено прес–конференцію.

Все. "Мости спалено"... Майже одночасно з обіцяною "регіоналами" пресовою конференцією, Геннадій Френкель в етері одного з місцевих телеканалів назвав тутешніх лідерів ПР такими собі ненаситними особинами, апетит яких не втамувався "поїданням" його як ідеолога МО ПР – вони його щойно "з’їли" ще й як члена партії. Але, припустив він, незабаром на черговій сесії міськради його спробують "з’їсти" і як секретаря міськради, і як виконуючого обов’язки міського голови. Головним натхненником своїх гонінь і утисків він вважає свою колишню однопартійку, голову планово–бюджетної комісії міськради, а також заступницю гендиректора ЗАТ "Об’єднання Дніпроенергобудпром" Любов Чекаленко, яка має беззастережний вплив на інших членів фракції ПР... Зокрема, у другому зверненні Френкеля йшлося за півтора мільйона гривень безвідсоткового кредиту на господарчий та соціальний розвиток Світловодська, який став одним із "каменів спотикання"... Виконком, сказав Френкель, майже вирішив питання щодо списання цих грошей. І це цілком логічно, адже запозичені вони були передовсім для державних установ. Але, зазначив оратор, Чекаленко, своїм непрофесійним втручанням призвела до того, що місто на сьогодні відчуває гостру нестачу коштів на оздоровлення. І школярі, щодня на харчування яких сьогодні виділяється з міського бюджету гривня шістдесят, замість трьох з половиною гривень ще нещодавно, мають сказати "спасибі" також їй – Чекаленко. А завершуючи, він зробив комплімент високому рівню IQ (інтелекту) тутешньої громади, яка сама розбереться, хто є "ху"...

ЗА ЧИСТОТУ ПАРТІЙНИХ ЛАВ!
Як і було обіцяно, 10 квітня в штабі МО ПР в Палаці культури було проведено прес–конференцію щодо підсумків тієї злощасної для Френкеля партконференції. Розпочав її лідер світловодських регіоналів, депутат облради та гендиректор ЗАТ ОДЕБП Іван Марон... З 90 делегатів партконференції, сказав він, за виключення Геннадія Френкеля з партії проголосувало 86, двоє утрималось, ще двоє не голосувало. Потім Марон висловив різке незадоволення (і своє, і однопартійців) незаконним розподіленням землі, яке він без "купюр" назвав розбазарюванням. У якості красномовного прикладу було наведено Лісозавод: прибережна дніпровська смуга цього робітничого селища забудовується якимись ділками воістину стаханівськими темпами. З чим категорично незгодні тамтешні мешканці. Ще три тижні тому, вів далі Марон, він послав на ім’я Френкеля депутатський запит щодо законності того "ударного" будівництва. А відповідь він (Іван Марон!) так і не отримав. І це при тому, наголосив він, що депутат Козярчук ще у минулому році запропонував: земельні ділянки у місті треба не виділяти, створюючи цим самим "шпарину" для корупції, а реалізовувати на відкритих аукціонних торгах. Але віз, як–то кажуть, і нині там... Додаючи "очок до пасиву" Френкеля, Марон пригадав, як його медики нещодавно погукали до кабінету міського голови, яких на прийом до в.о. мера набилося, що й стати не було де. Виявилось, що сесія міськради, перерозподіляючи бюджетні кошти, додала трішки грошей медицині. Тобто, вчинила не так, як хотів спікер, який пропонував ці "трішки грошей" передати освітянам. Не вдалося... Що вкрай обурило очільника міськради. І він, призначивши начальником міськздороввідділу людину, яка, за словами Марона, не мала жодного права обіймати цю посаду, почав "мордувати" Юрія Котенка (головлікаря) тотальним контролем. Через що останній ледь не інфаркт отримав... А ще Марона, як депутата облради і як мешканця міста, обурювали дії Френкеля щодо закриття позашкільних учбових закладів, зокрема, Центру військово–патріотичного виховання. Також, його, інших "регіоналів" вкрай засмучувало нескінченне зростання комунальних тарифів, що є, за словами оратора, абсолютно неприпустимим на тлі сьогоднішнього стрімкого згортання економічної активності як у місті, так і в Україні в цілому. (Цікаво, про що в цю мить думав учасник прес–конференції, член фракції ПР у міськраді, а також комунальник – начальник ЖЕКу №2 Євген Кармаліта? Прим. авт.).

... "Нажаль, – продовжила земельну тему Любов Чекаленко, – земля роздавалася і роздається бездумно. І це – всупереч позаминулорічному депутатському рішенню про призупинення розподілу землі до тоді, допоки не буде проведено коригування і затвердження Генерального плану забудови міста. Але ця вимога кожного разу ігнорується секретарем міської ради". За її словами, чимало земельних ділянок (наприклад, на вулицях Миру, Ювілейній тощо), які, завдяки Френкелю "надибали" своїх власників, перебувають у "сплячому режимі". Ще рік такого "господарювання", підкреслила вона, і у Світловодську й околицях не залишиться землі, яка вже сьогодні могла б "працювати" на місто, питомо наповнюючи його бюджет. А нещодавно стався, за її словами, геть кричущий випадок: чималенька площа у центрі міста – у парку відпочинку ім. Шевченка, де колись ковзанка була – ледь не перейшла у власність якомусь заїжджому підприємцеві... У якості підтвердження правоти слів своєї партійної соратниці, Іван Марон оприлюднив один офіційний документ – висновки перевірки діяльності міських властей у площині використання бюджетних коштів, яку, на вимогу Кабміну, не так давно провело обласне Контрольно–ревізійне управління. Так от, сказав Марон, у 2006–2007 роках цим органом було виявлено серйозні порушення фінансової дисципліни щодо використання бюджетних коштів, які були допущені під час реалізації комунального майна. Його тоді, свідчить документ, було реалізовано на два мільйони 441 тисячу гривень. Та, через не нарахування ПДВ на цю суму, державі завдано збитків на 488,2 тисячі гривень. Він же – і як голова МО ПР, і як депутат облради – до останнього часу навіть не відав про існування цього документу!.. Висловлюючи думку своїх однопартійців, Чекаленко, по суті, повторила тезу Марона про "зіпсування" Френкеля, доповнивши її одним "мазком": Френкель, залишившись у тому часі, коли він керував міською освітою, так і не виріс до рівня "батька" міста. Але ж цього – явно недостатньо для Світловодська, з його майже 60-тисячним населенням, підсумувала вона.

Та, все ж, крапку у зустрічі поставив Іван Марон... Він сказав, що така непересічна резонансна подія, як "скидання з п’єдесталу" помітної фігури, якою є, безперечно, Геннадій Френкель свідчить про відкритість Партії регіонів. У тому числі, і у царині самоочищення.

В ОСТАННІЙ ЧАС
Чергова 56 сесія міськради – виступом Любові Чекаленко з запереченням, як вона вважає, наклепницьких та неправдивих відомостей з боку Геннадія Френкеля щодо своєї діяльності, пропозиція "нашоукраїнця" Володимира Помазана про дострокове позбавлення Френкеля спікерства – засвідчила: керування містом Френкелем залишається під великим питанням. І як доказ: за годину з початку сесії, з 41 депутата, у залі лишилось "некворумних" 17. Від чого головуючому довелося, по суті, згорнути роботу засідання. Та, як зазначили у кулуарах обранці, що вийшли, це жодним чином не позначиться на життєдіяльності міста, бо термінових або невідкладних питань у порядку денному не було. А ті питання, що так не було розглянуто, обов’язково буде перенесено на найближче засідання міськради. Якщо, звісно, вона не саморозпуститься – думки щодо цього набувають все більшого поширення в депутатському середовищі.

Віталій АСАУЛЕНКО
На фото: Прес-конференція МО ПР: : у центрі – І.Марон, праворуч – Л.Чекаленко; крайній ліворуч – Є.Кармаліта

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top