Четвер, 28 березня 2024
Люди

Федірківська «Берегиня» Новина з фото

Федірківська «Берегиня»
Вокальний ансамбль "Берегиня" Федірківського сільського Будинку культури Світловодського району односельці добре знають і люблять його виступи.


Керує "Берегинею" художня керівниця Федірківського сільського Будинку культури Тетяна Ткаченко. Тетяна Григорівна закінчила Олександрійське культосвітнє училище за спеціальністю хормейстер. Сама родом із селища Власівки міста Світловодська, а у Федірки приїхала у 1983 році за направленням. За 36 років зріднилася з селом — і Федірки вже давно мов рідні. "Берегиня", а точніше — спочатку "Федірчанка", розпочала свою творчу діяльність з 1995 року. Тоді Тетяна Ткаченко повернулася на роботу в Будинок культури після декретної відпустки (у жінки дві доньки — Вікторія й Ірина, які, коли жили у Федірках, співали і брали участь у художній самодіяльності), а також після роботи на інших посадах, й ініціювала створення "Федірчанки", яка, за бажанням її учасниць, більше року тому змінила назву на "Берегиню".

— Зараз у колективі шість вокалісток, — розповідає Тетяна Ткаченко. — Це власне я, Валентина Левченко — кухар в кафе в Олександрії, Ірина Некраса — вчителька початкових класів Федірківського НВК КЗ "Глинське НВО", Наталія Немазана — бухгалтерка сільської ради, нещодавно переїхала у сусіднє село Глинськ Світловодського району і більше не співає з нами пенсіонерка Людмила Шевчук, але наприкінці того року в колектив прийшла Катерина Панішко — кухар місцевого дитсадка, і тиждень тому до колективу приєдналася домогосподарка Тетяна Скоренцова. Як бачите, усі, окрім мене, — аматорки, але мають гарні голоси. Валентина Левченко й Ірина Некраса співають ще й сольно. Ми усі закохані у пісню і попри усю зайнятість (адже у кожної є господарство) приходимо на репетиції.

Часто згадуємо, що коли у нас були труднощі з апаратурою, наша колишня учасниця Світлана Залюбовська (яка теж переїхала у Глинськ) приходила на репетиції з мобільним телефоном, на якому програвала фонограми наших пісень, і репетиції ніколи не зривалися. Людмила Шевчук, Наталія Немазана й Ірина Некраса в колективі від моменту його створення, всі інші приєднувалися згодом. Чотири учасниці живуть у Федірках, а Валентина Левченко приїздить зі Сніжкового Федірківської сільської ради, до того ж вона працює в Олександрії, тож репетиції відвідує лише по суботах. Репертуар наповнюють піснями усі учасниці: пропонують, якщо якась сподобалася, — це й народні українські, і сучасні. Співаємо під мінусову фонограму, а інколи музичний супровід на синтезаторі створює директор Будинку культури Анатолій Скоренцов.

Поки що здобутки колективу скромні, а гастрольна діяльність не дуже бурхлива. Утім у 2017 році на запрошення ми приїздили з концертами у села Іванківці та Макариху Знам’янського району. Ну і звісно, нас знають і люблять у Федірках, а відгук про свій виступ тут можемо почути прямо посеред вулиці: коли пісня сподобається, то хвалять — "Ой гарно заспівали!", а якщо щось не так, то теж відразу скажуть — "Ой, не туди затягнули!" Минулого року до 8 Березня депутати сільської ради та голова сільської ради Володимир Джулай виділили кошти, на які ми придбали нові сценічні костюми, і тепер ми гарно виглядаємо на сцені.


Колектив має традицію збиратися разом, здебільшого — на святкування днів народження його учасниць. А минулої суботи після репетиції співачки традиційно, але вперше в новому складі, пекли картоплю та спілкувалися про життя і будували творчі плани своєї "Берегині".



Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top