Вівторок, 19 березня 2024
ТОП-новини Влада

Незабаром відключатимемо квартири від централізованого опалення, не порушуючи законодавство?

Незабаром відключатимемо квартири  від централізованого опалення,  не порушуючи законодавство?
Зрушилося з місця питання про відключення від централізованого опалення окремих квартир багатоквартирних будинків на законодавчому рівні. Народний депутат Верховної Ради України Олесь Довгий звернувся до Мін’юсту з клопотанням про скасування окремого Порядку, який спричиняє юридичну колізію у процедурі відключення квартир від мереж централізованого опалення.


Увесь час цією проблемою займалися громадські активісти чи не кожного населеного пункту України, з більшим чи меншим успіхом отримуючи свої локальні перемоги. Опрацювавши численні звернення жителів Кіровоградщини, серед яких найбільше клопотань надійшло від жителів Світловодська, на початку грудня минулого року народний депутат України Олесь Довгий направив депутатський запит до Міністерства юстиції України.

У запиті він виклав основні суперечності у законодавстві, з якими по факту стикаються ті, хто вирішив від’єднатися від мереж централізованого опалення та перейти на індивідуальні системи опалення поквартирно.

Так, відповідно до статті 7 чинного Закону України "Про житлово-комунальні послуги" від 9 листопада 2017 року споживач має право в установленому законодавством порядку відключитися від систем централізованого теплопостачання та постачання гарячої води. Відносини щодо отримання зазначених вище послуг регулюються між власниками окремих житлових приміщень та постачальниками таких послуг на підставі відповідних договорів. Тобто підставами для розірвання договору з ініціативи споживача згідно з Типовим договором, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2001 року №630 "Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення", зокрема може стати зникнення потреби в одержанні послуги або відмови споживача від користування послугами виконавця. Пунктом 7 розділу VІ Закону України "Про комунальні послуги" передбачено, що у багатоквартирних будинках, у яких на день набрання чинності цим Законом не менш як половина квартир та нежитлових приміщень відокремлена (відключена) від мереж централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, власники квартир та нежитлових приміщень, приєднаних до таких мереж, не зобов’язані, але мають право виключно за власним рішенням у встановленому порядку відокремити (відключити) від них свою квартиру чи нежитлове приміщення та встановити там систему індивідуального теплопостачання. При цьому примусове відокремлення від мереж інших власників квартир та нежитлових приміщень не допускається, а оплата послуг з централізованого опалення місць загального користування будинку здійснюється відповідно до методики, затвердженої Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

Утім підприємства теплопостачання відмовляють в оформленні здійснених відповідно до законодавства відключень квартир від мереж централізованого опалення на підставі Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року №4 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 9 грудня 2005 року за №1478/11758, згідно з яким відключення може відбуватися тільки цілими будинками.

Для того, щоб ця юридична колізія не стояла на заваді права людей обирати, послугами якого постачальника тепла їм користуватися, Олесь Довгий надіслав до Міністерства юстиції України депутатський запит, у якому ініціював розгляд питання щодо скасування зазначеного Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання як такого, що суперечить Закону.

Наприкінці січня на цей депутатський запит надійшла відповідь, у якій Міністерство юстиції України погодилося з думкою нардепа та звернулося до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України стосовно необхідності перегляду зазначеного нормативно-правового акту і приведення його у відповідність до вимог чинного законодавства. Про прийняті рішення народний депутат буде поінформований відповідно до чинного законодавства.

"Перші кроки зроблено. Надалі триматиму на контролі це питання і вже готую запит до Мінрегіону", — написав Олесь Довгий на своїй сторінці у Facebook.


Сподіваємося, що невдовзі колізія у законодавстві щодо відключення квартир від мереж централізованого опалення зникне.
Незабаром відключатимемо квартири  від централізованого опалення,  не порушуючи законодавство?
Незабаром відключатимемо квартири  від централізованого опалення,  не порушуючи законодавство?
Незабаром відключатимемо квартири  від централізованого опалення,  не порушуючи законодавство?


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top