Вівторок, 23 квітня 2024
Светловодск Актуально

Щоб пенсіонери почувалися впевнено

Щоб пенсіонери почувалися впевненоКризові явища відбилися в Україні ледь не на кожній сфері життєдіяльності громадян. І якщо людина працездатна має можливість знайти вихід зі складної ситуації, то що загрожує в цей складний час пенсіонеру – питання варте уваги.
Тому про пенсії, пенсійний вік, заборгованість з виплати внесків та інші аспекти діяльності Пенсійного фонду ми говоримо сьогодні із начальником управління ПФ України в м. Світловодську Оленою Вікторівною БАЛЮК.


– Декілька тижнів поспіль, як в Україні так і у Світловодську зокрема, обговорюється питання підвищення пенсійного віку. Чим воно викликане і чи стануться ці зміни?

– Є думка, що підвищення пенсійного віку швидко вирішить фінансові проблеми Пенсійного фонду. Але це не так. Відчутний економічний ефект підвищення пенсійного віку може бути щонайменше років через 10. А якщо оголосити 60-річній людині, що вона піде на пенсію пізніше, виникне соціальний «вибух». До того ж сьогодні це питання дуже заполітизоване. Тому хочу заспокоїти і пенсіонерів, і людей передпенсійного віку: зараз це питання не стоїть на порядку денному. І це принципова позиція Уряду.

– Ми налаштовані на те, що 2009 рік буде складним. Які прогнози щодо діяльності цього року Пенсійного фонду (складнощі з виплат тощо)?

– Протягом усіх кризових місяців Фонд справляється із поставленими завданнями і стабільно виплачує пенсії. За січень – березень 2009 року пенсії усім пенсіонерам виплачено в повному обсязі й своєчасно. Дійсно, у 2008 році високими темпами розвивалась економіка, зростали зарплати й були значні відрахування до Пенсійного фонду. Цього року ми втратили в темпах зростання надходжень, але, не зважаючи на важкий фінансовий стан більшості підприємств нашого міста, зберігається позитивна динаміка щодо надходження коштів до Фонду. Протягом січня-лютого надходження становили 10362,4 тис.грн., що на 15 % більше, ніж заплановано. Надходження власних коштів за перший квартал 2009 року управлінням очікується 112% від запланованих.

– Задля забезпечення стабільності видатків треба забезпечити стабільні прибутки. З чого складається міський пенсійний кошик?

– Основне джерело надходжень до Фонду – це фонд оплати праці. Головне для Пенсійного фонду, щоб економіка міста працювала нормально, щоб вчасно і легально виплачувалась заробітна плата, щоб зростав її рівень. Станом на 1 березня 2009 року до Фонду вкладають свою копійку 2797 платників, в тому числі 354 юридичні особи, 2443 фізичні особи, середньомісячні нарахування страхових внесків яких становить 5684,0 тис. грн.
– По собі знаю, що сплата до Пенсійного фонду є обов’язковою, але це ще й досить важкий тягар для кожного керівника. Чи не постраждає ПФ від того, що було проведено значне скорочення працюючого контингенту на підприємствах-платниках?
– Несплачені страхові внески – це не врахований трудовий стаж працюючих у роботодавця людей. За несвоєчасну сплату страхових внесків до таких підприємств застосовуються заходи адміністративного впливу. Аналізуючи ситуацію щодо працюючого контингенту, ми дачимо, що, дійсно, спостерігається зменшення чисельності працюючих. Але вона не на стільки значна, щоб постраждав Фонд.

– Злісні неплатники-підприємства Світловодщини. Які санкції до них застосовуються?

– Станом на початок березня заборгованість до Пенсійного фонду збільшилась на 371,3 тис.грн, або 17,7 % і становить 2472,3 тис.грн. Найбільшу заборгованість мають такі підприємства, як Відокремлений підрозділ „Кременчуцький судноплавний шлюз” – 28,8 тис.грн., ТОВ Світловодський завод „Скло” – 48,7 тис.грн., ВАТ „Олімп” – 127,0 тис.грн., Державне підприємство „Інженерний центр твердих сплавів „СВІТКЕРМЕТ” – 10,7 тис.грн. Значною також є заборгованість комунальних підприємств. Вона становить 1195,3 тис.грн. Тому зараз усі зусилля ми спрямовуємо на стягнення заборгованості із страхових внесків.

Спеціалістами управління проводиться значна робота з підприємствами, які порушують пенсійне законодавство. Застосовано до порушників платіжної дисципліни фінансових санкцій та пені на суму 21,4 тис.грн., на керівників таких підприємств накладено 2 адмінстягнення на суму 272 грн. Крім того до господарського суду на примусове стягнення боргу направлено 4 позови на загальну суму 59,8 тис.грн. Усі борги підприємств охоплено заходами примусового стягнення. Станом на 01.03.2009р. у відділі державної виконавчої служби знаходяться 46 виконавчих документів на загальну суму 4657,1 тис.грн. З початку року від заходів ДВС надійшло 54,0 тис.грн. або лише 1%.

Багато питань пов’язано з тим, що значна кількість підприємств перебуває у стадії банкрутства, отже можливість застосування до них відповідних заходів щодо стягнення коштів обмежена. Сума боргу таких боржників до управління становить 2066,0 тис.грн.

Нещодавно ухвалено Закон щодо послаблення застосування штрафних санкцій, пені до підприємств-боржників. Отже, тим підприємствам, які бажають розрахуватися із боргами, створено сприятливі умови. Сьогодні ми вже розпочали роз’яснюючу роботу з керівниками та головними бухгалтерами таких підприємств, думаю, що це принесе позитивний результат щодо погашення заборгованості.

– Чи є привід населенню пенсійного віку перейматися виплатою пенсій?

– Головний пріоритет роботи Фонду це повністю та своєчасно забезпечувати виплату пенсій, отже пенсіонери можуть бути впевненими, що з 4-го по 25 квітня, згідно із встановленим графіком, кожен із них отримає належну йому пенсію. Крім того, не зважаючи на кризові явища в державі, протягом 2009 року будуть підвищуватись пенсії. Кабінет Міністрів 11 березня прийняв Постанову, якою передбачено підвищення пенсій у межах наявних фінансових можливостей Пенсійного фонду. Визначено, що з 1 квітня до всіх пенсій буде встановлено доплату на 7,50 грн., а з 1 липня її буде збільшено до 14 грн., з 1 жовтня – до 28 грн. Тим, у кого максимальна пенсія (5796 грн.), надбавка не встановлюватиметься. Це, звичайно, не такі великі підвищення, як минулого року, але намагаємося зробити так, щоб за нинішніх умов пенсіонери упевнено почувалися й отримували те, що й раніше, ще й з невеликими надбавками.

Микола ШВЕРНЕНКО,
Богдан ДРОЗДОВ (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top