Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

У Світловодську знову виявлено хворих на лептоспіроз мишей

У Світловодську знову виявлено хворих на лептоспіроз мишей
Відповідно до повідомлення ДУ "Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України" при дослідженні гризунів, виловлених у приватному секторі міста (вул. Соколова), в 1 екземплярі було виявлено збудника особливо небезпечної інфекції — лептоспірозу. Нагадаємо, що у минулому році також були виявлені позитивні знахідки при дослідженні "міських" гризунів: в двох екземплярах з підвальних приміщень житлових будинків по вулицях Артема та Мічуріна — збудників туляремії, в одному екземплярі з підвального приміщення житлового будинку по вулиці Підлісній — лептоспіроз.
^ Реклама ^

Така ситуація вимагає більш уважного ставлення до цього захворювання, адже воно є зооантропонозом, тобто небезпечне як для тварин, так і для людей. І якщо на нашій території зареєстровано випадки лептоспірозу у тварин, то на інших територіях нашої області вже є зареєстровані випадки цього захворювання і серед людей. Зокрема, за 10 місяців 2018 року на лептоспіроз захворіли 9 жителів Кіровоградської області. Випадки реєструвались у Благовіщенському, Добровеличківському та Гайворонському районах, місті Кропивницькому. При цьому є 1 летальний випадок — мешканець міста Кропивницький помер. Більшість випадків захворювання пов’язана з водним фактором передачі збудника — люди заразилися лептоспірозом під час риболовлі, перебуваючи у водоймах, заражених збудниками хвороби.

Статистика по Україні вцілому наступна — за 9 місяців 2018 року на лептоспіроз захворіло 179 українців. Це на 24 % менше, ніж за аналогічний період 2017 року, але не є підставою вважати ситуацію з захворюваністю спокійною.

Пік захворюваності на лептоспіроз звичайно припадає на серпень-вересень, що зумовлено активним відпочинком населення на природі, купальним сезоном, риболовлею, а також зростанням у цей період чисельності мишовидних гризунів.

Тому нагадаємо, що лептоспіроз — небезпечне інфекційне захворювання, яке, без лікування, може призвести до ураження нирок, ураження печінки, менінгіту чи навіть смерті. Збудники захворювання можуть потрапити в людський організм через шлунково-кишковий тракт, пошкоджену шкіру і слизові оболонки (навіть через незначні ушкодження, подряпини) з забрудненої води, харчових продуктів або в процесі догляду за хворими тваринами та обробленні туш (якщо не дотримуватись правил особистої гігієни).

Першими проявами хвороби можуть бути озноб, підвищення температури до 39-40°, загальна слабкість, нудота, блювота, головний біль. Вони виникають раптово, але не одразу після зараження — в середньому через 6-14 днів. Особлива "прикмета" лептоспірозу — біль у литкових м'язах. Без своєчасного лікування захворювання лептоспірозом може призвести до тяжких наслідків (ураження нирок, печінки і т.д.) чи до смерті.

Основні методи профілактики лептоспірозу — боротьба з гризунами, дотримання особистої гігієни. Також не рекомендується вживати сиру воду з неперевірених джерел та відкритих водоймищ, не пити некип’ячене молоко, захищати продукти харчування від доступу гризунів, не вживати немиті овочі і фрукти.

Світловодське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує про необхідність при найменшій підозрі щодо захворювання на лептоспіроз звернутися до лікаря. Тільки вчасно розпочате лікування може зберегти життя!

Тетяна Кривошея,
начальник Світловодського міського управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області



Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top