Вівторок, 19 березня 2024
Політика

Безсмертний у Кропивницькому: Війна — це шанс для розвитку економіки Новина з фото

Безсмертний у Кропивницькому: Війна — це шанс для розвитку економіки
Як закінчити війну? Як подолати корупцію? Як, нарешті, жити краще? У політика, майбутнього кандидата в президенти Романа Безсмертного вже вималювалося власне соціологічне дослідження: саме ці три питання найбільше хвилюють людей по всій Україні.


Кропивницький став вже чотирнадцятим містом, куди Безсмертний приїхав, аби провести зустріч-дискусію "Якої ми хочемо України". За час розмови ці основні питання обросли цілою низкою додаткових тем, таких само важливих та невідкладних.

Але на першому місці все-таки залишається тема війни та її подолання. Українці вже втомилися слухати обіцянки влади, бо багато до кого війна наблизилася впритул, до когось — зайшла в дім. Тому люди хочуть простої відповіді: як зупинити цей жах? Які саме кроки робити? Позиція Безсмертного, який у 2015-2016 роках був членом політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську, чітка: домовлятися потрібно з тим, від кого щось залежить. І, як показала практика, це зовсім не Німеччина чи Франція, які є учасниками Нормандського формату, і явно не Білорусь, яка надає майданчик для переговорів. Вести переговори потрібно напряму з Кремлем. Іншого шляху зупинити кровопролиття та визволити наших бранців, на думку Безсмертного не існує.

Крім того, потрібно налагоджувати діалог з мирними жителями тимчасово окупованих територій.

"Це треба було робити вчора", — каже Безсмертний.


Бо між людьми зараз стоїть кров і смерть. 46 тисяч людей взяли в руки зброю, і воюють проти власної держави. Але є 3 мільйони мирних громадян, які фактично стали заручниками на тих територіях, майже половина — люди пенсійного віку. В них немає ані сил, ані грошей, щоб виїжджати на підконтрольну частину. Та, власне, куди їхати? Україна — єдина в світі країна, на території якої йде війна та немає державної програми для внутрішніх переселенців. Діалог Безсмертний пропонує налагоджувати через церкву.

Через війну в людей зникло відчуття захищеності й на мирних територіях. Питання безпеки хвилює багатьох українців. Це не дивує, особливо, якщо взяти до уваги деякі цифри: до початку війни на руках в населення було 1 млн. 200 тисяч одиниць зброї. Зараз — 6 мільйонів. Безсмертний наполягає: Україні потрібен Закон про зброю. Це дасть можливість утворювати територіальні об’єднання самооборони. У Кропивницькому дуже добре знають, що таке рейдерські напади на фермерські господарства. Якби була територіальна оборона — не було б цього, — говорить політик.

"Я за те, щоб на паркані заміть "Обережно, злий собака" була табличка "У господаря — зброя".


До того ж, Безсмертний пропонує повернути до шкільної програми повний курс військової підготовки в школах. В 2014 році 95 відсотків призовників вперше тримали в руках автомат вже після мобілізації.

Щодо корупції. Ця тема, як і в інших містах, стала однією з основних на зустрічі у Кропивницькому.

"Вже 3 роки, як створені органи, які повинні її подолати, але вони влаштували між собою змагання", — наголошує Безсмертний.


Він також звертає увагу на те, що існування цих структур не прописане в Конституції. А мало б, бо їхня діяльність — це втручання в сфери, пов’язані з правами людини. Таким чином, якщо знайдуться ініціативні депутати, які зберуть необхідну кількість голосів, то всі — НАБУ, САП, НАЗК — можуть взагалі зникнути як явище.

"І тоді постане питання: а що ми робили весь цей час? Ми їхали на велосипеді, крутили педалі, а він весь цей час стояв на місці", — риторично питає Безсмертний.


Питання економіки. Всі прорахунки, фінансові провали та ріст цін дуже зручно списувати на війну. Проте, Безсмертний вважає, що війна може дати шалений поштовх для розвитку економіки. Так було з багатьма країнами під час Другої світової війни. Мова — про будівництво заводів військово-промислового комплексу. На п’ятому році війни все ще немає, наприклад, патронного заводу. Ніхто не зробив навіть спроби повернути на старі рейки приватизовані підприємства, які раніше випускали озброєння. Питання лише в законі, який дозволяв би робити держзамовлення на приватних заводах. Натомість — ми імпортуємо, витрачаючи бюджетні кошти. А могли б дуже добре заробляти.

Безсмертний у Кропивницькому: Війна — це шанс для розвитку економіки

У Кропивницькому Безсмертного багато питали про ринок землі. Його позиція — він за цивілізований обіг землі. Торкнулися питання найкращої виборчої системи на виборах народних депутатів. Безсмертний — за двотурову мажоритарку абсолютної більшості з висуненням виключно від політичних партій. Приблизно так, як це було у 1994 році.

Люди не оминули й питання щодо конкурентів на президентських виборах, чи можлива з ними співпраця в разі його перемоги.

"Ці двоє відрізняються між собою лише першими складами у прізвищах. Для Порошенка основна цінність — це гроші, для Тимошенко — влада. Для мене основна цінність — це людина. Нам з цими політиками не по дорозі", — каже він.


Було окреме питання про можливого кандидата Зеленського. Відповідь — коротка: це не смішно.

Все, що обговорювалося на цій зустрічі, вирішення всіх питання так чи інакше впирається в необхідність прийняття нової Конституції, адже діюча не відповідає ані викликам часу, ані потребам громадян. Вона писалася й приймалася з однією метою: аби відбулася держава Україна. Тепер же необхідний документ, який би писався спеціально для людини, для забезпечення всіх її прав і свобод. Саме людина є головною одиницею в системі координат майбутнього кандидата в президенти, Романа Безсмертного.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top