Четвер, 18 квітня 2024
Корисна інформація

Полюбляєте гриби? Будьте обережні!

Полюбляєте гриби? Будьте обережні!
Тепле сонце та перші осінні дощі заманюють багатьох любителів "тихого" полювання до лісу та лісосмуг — назбирати грибів та насолодитись красою осінньої природи. Для нашої країни — це своєрідна традиція. Але вона має й іншу сторону, не таку приємну — активізація збору грибів майже завжди супроводжується реєстрацією випадків отруєння ними. Чому так? Розглянемо основні фактори, які сприяють виникненню отруєнь грибами.


По-перше, гриби мають особливий хімічний склад. В них міститься багато азотних речовин, білків, деякі вітаміни (В1, РР) та мінеральні речовини (фосфор), значна кількість клітковини та хітину. При цьому останні майже не перетравлюються, що робить навіть їстівні гриби важкозасвоюваним продуктом.

По-друге, гриби мають властивість всмоктувати з ґрунту та накопичувати отруйні речовини: ртуть, свинець, цинк, миш'як та інші токсини. Це також може зробити їстівний гриб небезпечним для здоров’я людини.

По-третє, гриби вимагають знань. Починаючи з правильного збирання і закінчуючи правильним приготуванням. Аналіз випадків отруєнь грибами за останні роки свідчить, що більшість отруєнь — наслідок вживання пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях, уздовж швидкісних трас, є старими або зіпсованими. Крім того, внаслідок мутації немало їстівних грибів зараз мають своїх отруйних "двійників" (білі гриби, підберезовики).

Якщо звернутись до статистики цього року, станом на 21 вересня, в Україні отруїлося дикорослими грибами 174 людини, 11 з них померли. Всі випадки зареєстровано в побуті.

В Кіровоградській області з початку поточного року внаслідок споживання дикорослих грибів постраждало 3 особи. 2 жительки с.Дмитрівка Знам’янського району відчули себе недобре після споживання печериць, 1 мешканка с.Аджамка Кіровоградського району звернулася за допомогою після споживання невідомих грибів. Наразі з підозрою на отруєння дикорослими грибами госпіталізовано 15-річну мешканку с.Ясиноватка Олександрійського району, що споживала смажені печериці.

Враховуючи таку ситуацію, Світловодське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області не рекомендує містянам вживати в їжу дикорослі гриби, особливо придбані в несанкціонованих місцях торгівлі та вздовж автотрас.

Якщо ж ви все-таки вирішили збирати гриби, нагадаємо основні поради, які допоможуть вберегтись від отруєння:
  1. Ніколи не кладіть у кошик невідомі вам гриби, старі перезрілі або надто молоді гриби.
  2. Обходьте стороною лісосмуги поблизу автомобільних шляхів або забруднені токсичними, радіаційно небезпечними речовинами території.
  3. Не вирушайте за грибами у посуху — за недостачі вологи гриби більш інтенсивно накопичує токсини.
  4. Не пробуйте сирі гриби на смак — цей спосіб перевірки отруйності не лише не вірний, але й дуже небезпечний.
  5. Переробляйте зібрані гриби якомога швидше після збору (в той же день або в межах доби).

Запам’ятайте, що ніякі "домашні" методи визначення отруйності грибів (за допомогою цибулини, срібної ложки, молока тощо) не убезпечать вас від отруєння! Не допоможе "знешкодити" отруйні гриби ні кип’ятіння, ні тривале варіння, ні вживання алкоголю. Тому рекомендуємо вам виключити з свого раціону дикорослі гриби — в першу чергу вагітним та дітям. Якщо ж після вживання грибів вам стало недобре, не зволікайте — обов’язково звертайтесь за медичною допомогою.

Тетяна Кривошея,
начальник Світловодського міського управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області



Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top