П’ятниця, 19 квітня 2024
ТОП-новини Нам пишуть

Тотальний перехід на ОСББ – вимога Закону. Чи готова до цього кроку міська влада?

Тотальний перехід на ОСББ – вимога Закону. Чи готова до цього кроку міська влада?


Завершальним законом з серії про об’єднання співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ) став Закон України "Про житлово-комунальні послуги", що набув сили з 10 липня цього року. Цим Законом, практично вводиться нова форма комунального обслуговування багатоквартирних, багатоповерхових будинків – ОСББ. Мій виступ з цього приводу на 54-й сесії Світловодської міської ради 24 липня показав повне нерозуміння владою важливості цієї проблеми і цілковите небажання нею займатися, а також байдужість до потреб жителів міста, як окремих депутатів, так і міського голови Валентина Козярчука.


Що таке ОСББ ? Це нова ідеологія утримання та обслуговування житлового фонду в Україні. Впровадження цього Закону в життя є порушенням одинадцяти статей Конституції України, міжнародних конвенцій з прав людини та ін. Закон не відповідає змісту і духу ст.22 Конституції України, яка забороняє при прийнятті нових законів або при внесенні змін до чинних законів допускати звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Нас насильно змушують створювати ОСББ, не зважаючи на зношеність багатоповерхових житлових будинків і відсутність будь-якого ремонту за весь період експлуатації, при відсутності у мешканців мінімальних засобів на проведення ремонту будівлі. Тим самим, закон здійснює втручання держави в права власників; протиправно нав'язує власникам послуги комерційних компаній-управителів; не залишає власникам квартир – співвласникам багатоквартирних, багатоповерхових будинків права вирішення питання про порядок обслуговування будинку на розсуд і відповідальність самих співвласників, які можуть обслуговувати і утримувати будинок власними силами; не враховує, що всі багатоквартирні, багатоповерхові будинки настільки різні, що управлятися повинні по-різному (відповідно до свого віку, стану і особливостям), що робить цей Закон непридатним до застосування; дискримінує власників за майновою ознакою при голосуванні квадратними метрами загальної площі квартир за принципом "один квадратний метр загальної площі будинку у власності – один голос" замість прийняття рішень за принципом "один власник – один голос"; порушує права меншин введенням механізму прийняття рішень більшістю замість встановленого Цивільним кодексом порядку прийняття рішень за згодою всіх співвласників спільного майна.

Щоб реформувати житлово-комунальний сектор економіки необхідно спочатку наполяти на виконанні державою або попереднім власником зобов'язання на проведенні першого капітального ремонту всієї будівлі з його внутрішньобудинковими комунікаціями, дворовими спорудами і дорогами.

Законом та іншими нормативними актами по ОСББ не встановлено ряд життєво важливих для громадян питань: земля, на якій стоїть житловий будинок, та прибудинкова територія, повинні перебувати у колективній власності власників квартир цього будинку. Проведення будь-яких робіт на цій землі є прерогативою тільки власників квартир при одностайному рішенні.
Оформлення документів по передачі землі під будівлею і прилеглої території має оформлятися державними органами і передаватися жителям будинку разом з актом передачі житлового будинку з землею після проведення капітального ремонту, або виділенням грошей на цей ремонт. І це тільки мала частина питань, які необхідно вирішити, перш ніж переходити на систему обслуговування будинків ОСББ.

У зв'язку з цим у мене, як мешканця міста, виникає цілий ряд питань до міської влади і Валентина Козярчука особисто.
  • Чому ви не інформуєте населення про те,що набув чинності Закон, який треба виконувати? Чи ви не плануєте впроваджувати обов'язковий перехід на систему ОСББ?

  • Чи утворена робоча група з числа юристів, будівельників, економістів, громадськості та чи розроблений план організаційно-технічних заходів щодо переведення житлового фонду на обслуговування ОСББ? Начальник УЖКГ Віктор Самоляк заявив, що таку комісію створено у 2016 році. Де вона і чим зайнята ця "підпільна" група?

  • Чи проведена експертная оцінка стану кожного багатоквартирного, багатоповерхового житлового будинку і чи визначена сума витрат на капітальній ремонт по кожному з цих будинків? Чи визначено джерело фінансування капітального ремонту кожного будинку?

  • Які заходи міський голова провів з цього питання, чи обговорювалася тема переходу комунальних служб з обслуговування житлових будинків (ОСББ) на сесіях міської ради або засіданнях виконкому, на зборах з громадськістю?

  • Що зроблено для пом'якшення удару по жителях нашого міста під час переходу на нову систему, особливо тих, хто живе в будинках, споруджених 40 - 60 років тому.? Як буде проводитися капітальний ремонт житлових будинків і всіх комунікацій, хто буде його проводити, що буде з 8-ми квартирними будинками по вулиці Конька, зокрема?


Викликає подив мовчання громадськості, особливо знаних активістів, адже на сьогодні це одне з найважливіших питань життя громади, що визначає її майбутнє.

Володимир Павлов, голова ОГО "Громадська рада м. Світловодськ"

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top