П’ятниця, 29 березня 2024
Корисна інформація

Чи будуть соціально захищеними пенсіонери у територіальних громадах?

Чи будуть соціально захищеними пенсіонери у територіальних громадах?
Створювати об’єднані територіальні громади (ОТГ) на Світловодщині не поспішають. З 2015 року на карті району з’явилася лише одна ОТГ — Великоандрусівська (об’єдналися 2 сільські ради, загалом 7 населених пунктів). Решта боїться змін, особливо лячно пенсіонерам, які сьогодні користуються послугами управлінь соціального захисту, терцентрів, сервісного центру Пенсійного фонду України тощо. Чи буде соціальний захист в ОТГ взагалі — ось що хвилює людей поважного віку.


Їх заспокоюють: гроші на соцзахист "будуть ходити за людиною". Фінансуватися будуть не заклади соцзахисту, а конкретні люди — отримувачі послуг. Тобто держава буде виділяти гроші для конкретної людини і перераховувати їх у той заклад, який буде надавати їй послугу. Таке прогнозують експерти. За словами директора управління у справах людей похилого віку та надання соціальних послуг Мінсоцполітики Оксани Сулими об’єднані територіальні громади стануть первинною ланкою, де будуть організовані соціальні послуги. У кожній громаді будуть свої фахівці з соціальної роботи. Вони виявлятимуть осіб, яким потрібна допомога, будуть інформувати і консультувати людей щодо соціальних послуг.

Сьогодні говорять і про нові підходи до надання соціальних послуг. Що мають на увазі? Насамперед в ОТГ визначаються з потребою в соціальних послугах і з тими людьми, які їх потребують. І лише після цього вирішують, які установи створювати, а за якими напрямками співпрацювати з іншими громадами. Досвід ОТГ, які вже працюють рік-два говорить про позитивні тенденції. Сервісні послуги наближені до людини. Будь-яку довідку можна отримати у старости села, у деяких ОТГ створені свої територіальні центри (відділи), соціальні працівники, як і раніше, відвідують своїх підопічних.

Перелік соціальних послуг, які надаються пенсіонерам на територіях різних громад, мало чим відрізняється: це догляд вдома, стаціонарний та денний догляд, підтримка проживання, хоспісний догляд, надання притулку, кризове та екстрене втручання, консультування, допомога в оформленні пільг, субсидій, втрачених документів; соціальний супровід: представництво інтересів, посередництво, послуга фізичного супроводу осіб з інвалідністю з порушенням зору; натуральна допомога. Враховуються всі потреби людини, адже одним з завдань кожної територіальної громади є принцип: нікого не залишити поза увагою, надати своєчасну допомогу.

Цього принципу дотримуються й у Великоандрусівській територіальній громаді (Кіровоградська область, Світловодський район), яка успішно розвивається вже другий рік. Тут з 1 лютого 2018 року створено територіальний відділ обслуговування, соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у кількості 10 осіб, з них 8 — це соціальні робітники, які раніше працювали у районному територіальному центрі і обслуговували певну кількість мешканців сіл, що нині входять до ОТГ. Їх роботою задоволені люди поважного віку. Особливо радіють щирим вітанням з днем народження, святом 8 Березня.

До цих заходів залучаються вихованці дитячих садків (у громаді їх два). Діти передають ветеранам сувеніри, виготовлені власноруч, а соціальні робітники вручають їх з вітальними листівками і квітами.

"Жодних нарікань на неякісне обслуговування від підопічних не було", — стверджує начальник відділу Олена Пилипенко. — Безумовно, працювати самостійно стало цікавіше. Усі проблеми, які час від часу виникають, вирішуються нашими соціальними працівниками. Іноді доводиться звертатися за допомогою до сільського голови Ніни Іващенко. Відмов ніколи не буває, адже ми повинні піклуватися про всіх членів нашої громади разом".


Ось таким чином і створюється соціальний спокій у громаді, що є одним з найважливіших завдань реформ, спрямованих на покращення життєвого рівня людей.

Матеріал підготовлено в рамках "Медіашколи децентралізації для регіональних журналістів" за програмою U-LEAD з Європою, м. Кропивницький, 11-13 квітня 2018 р.

Тетяна Дроздова,
редактор газети "Світловодськ вечірній"
та Інтернет-видання "Світловодськ"



Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top