Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Релігія

Пасхальне послання Преосвященнішого Боголєпа, Єпископа Олександрійського і Світловодського, Пастирям, чернецтву і всім боголюбивим чадам Олександрійської єпархії УПЦ

Пасхальне послання Преосвященнішого Боголєпа, Єпископа Олександрійського і Світловодського, Пастирям, чернецтву і всім боголюбивим чадам Олександрійської єпархії УПЦ


Возлюблені у Господіпастирі, всечесні ченці та черниці! Дорогі брати і сестри! Здійснилося! Прийшов Великдень! Страх смерті, страх бідності, внутрішній біль від гріхів – ці головні тривоги людини переможені! Про них згадує Златоуст у своєму сповіщувальному слові.
^ Реклама ^

Ось як він говорить:

"Ніхто ж та не ридає про убозтво: явилося бо загальне Царство. Ніхто ж нехай не плаче про гріхи, прощення бо від гробу засяяло. Ніхто ж нехай та не боїться смерті, звільнила бо нас Спасова смерть".


Каже святитель спочатку про бідність і злиденність, тому що це кричущий прояв несправедливості світу, видимий неозброєним оком. Звідси таке пекуче бажання сучасного суспільства перемогти всяку нерівність. Весь соціальний пафос, починаючи від пенсій на старість і посібників з безробіття, до революцій і мирних демонстрацій – звідси, з бажання очевидного рівності або хоча б приблизної справедливості. Але чого бракує таким гуманним бажанням? Великодня! Чи не дістає молитви і радості від того, що гробниця Христова порожня. Без молитви і великодньої заутрені будь-який мирський правдолюб лише примножує ідолів, додаючи до їх пантеону ще одного – ідола ілюзорної земної справедливості. Це - помилковий бог, і синам Неба повинно бути це зрозуміло.

"Прощення від гробу засяяло"!


Очевидно, що, живучи в епоху постійної скривдженості, сучасна людина геть розучилася прощати, що в свою чергу просто губить нашу цивілізацію. Якщо Христос нас простив, якщо забув наше зрадництво і прийняв нас як найрідніших, то чому наше серце так скам'яніло? Що потрібно ще зробити Богу, щоб навчити нас прощати?

Нарешті, смерть. Вона важлива і, як не дивно, потрібна. Але хто безстрашний перед обличчям її? Грізна і мовчазна, вона ніколи не відповість на твої крики і питання. І ось чуємо:

"Ніхто ж нехай не боїться смерті!"


Можна було б розцінити ці слова поривом почуття, не більше. Але безліч мучеників і терплячих страждальців піднесуть голос і скажуть, що сааме віра в Розп'ятого і Воскреслого Христа дала їм сили здолати і страх, і біль, і лють мучителів. Смерті можна не боятися, якщо за допомогою молитви і Таїнств з'єднати свою душу з Переможцем смерті і зрозуміти те, про що говорив Давид. А він сказав одного разу:

"Якщо я піду долиною смертної темряви, то не буду боятися злого, бо Ти зі мною" (Пс. 22: 4)


Отже, три ворога названі Златоустом, потоптані Сладчайшим Ісусом, Сином Бога Живого. І якщо хтось запитає нас, а що, власне, дає вам віра у Воскреслого Христа, ми можемо відповісти, що віра наша дає нам здатність не ридати про земні недоліки, перемагати гріх через всепрощення і не боятися смерті, але радіти Воскреслому Господу.

Безумовно радіти завжди про Христа поки ще неможливо. Наша занепала природа не вміщає повноти пасхальної радості, але здатна лише часом відгукуватися на неї. Як каже митрополит Ієрофей (Влахос):

"... ми продовжуємо ридати, плакати і боятися лише в тій мірі, в яку нас не наповнює світло Воскресіння Христового; в міру нашої чужості Великодньої благодаті ".


Більш того, так буває, що грішна людина від справжньої благодатної радості іноді ще більше втомлюється, ніж від праць або скорбот.

"Міхи рвуться, і вино проливається".


Один на нічній службі позіхає, інший спить вдома в ліжку, а третій весь світиться. Неможливо, щоб для всіх трьох радість була однакова.

Так будемо ж, дорогі мої брати і сестри, шукати справжню радість вічної Пасхи – цю мету і працю всього нашого життя. Але, Боже Милостивий, як ми далекі ще від завершення цієї праці! Річки сходять з висот і вирують, пінячись, шумлять та іскряться. Така Пасха! Але потім річка входить в долини і тече тихіше. Це та ж вода, лише тече менш бурхливо. Такий весь інший церковний рік. Протягом цього року потрібно буде зберігати в сердечній скарбниці пережитий великодній досвід і щотижня на богослужінні його сповідувати.

Отже, Пасха прийшла і в свою чергу піде, а життя триватиме. Чи надовго Великдень піде? Тільки на тиждень. Щонеділі – Великодній день. Адже Пасха Христова принесла небесний Вогонь на наш жертовник. Тепер цей вогонь має бути весь рік підтриманим. Для цього щотижня недільний день святкується. Це мала Пасха в пам'ять про Велику і в підтримку вогню від неї. Справжній шанувальник Воскреслого Господа не той, хто раз на рік приходить на довге і особливе Богослужіння, обтяжуючи руки кошиками з їжею, а той, хто будь-який тиждень в недільний день шанує і славить Переможця смерті – нашого Господа. В цьому розумінні Пасхи Христової – необхідний плід всіх Великодніх урочистостей. Відбудеться це – слідом за цим багато іншого з питань віри втілиться в відчутну плоть і кров, отримає внутрішнє розуміння і принесе необхідний плід.

Сьогодні, рідні мої, пропоную вам почати життя наново, адже тільки всередині Воскресіння Христового і є шанс якось змінитися. Спітнілий і брудний одяг зняти, вимити тіло водою і одягнутися в світле. Лице підняти до Неба, куди Христос вознісся і звідки знову прийде. Це в разі, якщо є інтерес до справді нового, а не до підробки. Прощайтеся з гріхами, оновлюйте віру, укладайте наново з Богом Новий Завіт. Нове літо благості, новее життя, подароване просто так, ні за що, за єдиною Христовою милістю. Тільки вийми з вух навушники і почуй: ввійди в радість Господа твого!

Перед Своїм славним ВОСКРЕСІННЯМ Господь пройшов голгофський шлях. Цей важкий шлях проходить і наш народ. Під вагою хреста ми не повинні нарікати і впадати у відчай, тому що з нами наш Спаситель, і силою Його ми просвітимося й оновимося! Очистимо наші серця, возлюбимо одне одного і таким чином зустрінемо НОВУ ПАСХУ! Готуйтеся до цієї великої таємниці. Господь говорить:

"Ось, йду незабаром; тримай, що маєш, щоб ніхто не забрав твого вінця. Переможця зроблю Я стовпом у храмі Бога Мого".


Радійте – з нами Бог!

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

З щирим побажанням
всім вам радіти вічно, смиренний Боголєп, єпископ Олександрійський і Світловодський, керуючий
Олександрійською єпархією УПЦ


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top