Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Сім хворих на туберкульоз померло на Світловодщині у 2017 році

Сім хворих на туберкульоз померло на Світловодщині у 2017 році

У 2016 році таких випадків було лише 3. Медики стверджують, що всі небіжчики ніде не працювали, мали шкідливі звички, відмовлялися від стаціонарного лікування.
^ Реклама ^

– Всього на "Д" обліку перебувають 52 активних хворих на туберкульоз проти 41 у 2016 році. За 2017 рік по місту та району зареєстровано 24 випадки вперше виявленого туберкульозу проти 27 у 2016 році. За 2017 рік методом флюорографії оглянуто 43103 особи, що на 269 осіб менше, ніж у 2016 році. З числа оглянутих було виявлено 13 хворих на туберкульоз, – розповідає нашому виданню Наталія Бойко, завідувач протитуберкульозного диспансерного відділення Світловодської ЦРЛ.

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом (24 березня) лікар акцентує увагу наших читачів на цій небезпечній хворобі і радить щорічно проходити флюорографічні обстеження.

– Туберкульоз це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу, котре передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової, проявляється широким клінічним поліморфізмом, має соціальну залежність, спричиняє тимчасову та стійку втрату працездатності і вимагає тривалого комплексного лікування та реабілітації хворих.

Зараження мікобактеріями туберкульозу відбувається аерогенним (92%) або аліментарним (8%) шляхами, описані також випадки зараження через рани шкіри, склеру ока, слизових оболонок та внутрішньоутробно.

Умови, що сприяють розвитку туберкульозу: хронічні стійкі стреси, цукровий діабет, виразкова хвороба шлунку, ВІЛ-інфікування/СНІД, тривалий курс лікування імунодепресантами, шкідливі звички (алкоголізм, наркоманія, токсикоманія), все це зумовлює розвиток імунодефіциту.
Туберкульоз, у більшості випадків, уражає легені, але захворювання може ушкодити будь-який орган, наприклад: нирки, хребет, мозок, лімфатичні вузли, кишечник, шкірні покриви, статеві органи тощо.

Найпоширенішими симптоми туберкульозу є: підвищена температура тіла, кашель сухий чи вологий, загальна слабкість, втомлюваність, знижена працездатність, погіршення апетиту, втрата маси тіла, пітливість, порушення сну. Рідше симптоматика захворювання проявляється задишкою, болями в грудній клітці та навіть кровохарканням. Але найбільшу небезпеку становить те, що туберкульоз досить тривалий час може перебігати без жодних симптомів!

У зв’язку з тим, що хворих нічого не турбує, зазвичай вони ігнорують щорічні флюорографічні обстеження, чим погіршують свій стан та наражають на небезпеку оточуючих їх людей. Тому вкрай важливо проходити щорічні флюорографічні обстеження та бути впевненими, що ви здорові, а якщо хвороба все ж з’явилася – терміново проходити курс лікування.

Туберкульоз – виліковний, але легше вилікувати його на ранніх етапах, ніж мати справу із запущеними формами.

Ваше здоров’я у ваших руках!

Сім хворих на туберкульоз померло на Світловодщині у 2017 році


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top