Субота, 20 квітня 2024
Здоров'я

Що потрібно знати про лікування ГРВІ у дітей

Що потрібно знати про лікування ГРВІ у дітей
З 1 грудня 2017 року по 25 лютого 2018 року на гострі респіраторні вірусні інфекції захворіла більша половина дитячого населення м.Світловодськ та Світловодського району, а саме 6253 дитини, у тому числі 5541 дитина у м.Світловодськ та 712 дітей у Світловодському районі.


Гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) об’єднують велику групу етіологічно неоднорідних вірусних хвороб, які характеризуються поєднанням інтоксикаційного синдрому і переважним ураженням слизових оболонок дихальних шляхів.

Грип — гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-краплинним шляхом і характеризується ураженням респіраторного тракту, переважно трахеї, та порушенням загального стану.

Чим відрізняється застуда від грипу? Застудою заразитися неможливо, а ось на грип ви заразитеся майже напевно, якщо не володієте сильним імунітетом. Симптоми вірусних інфекцій у дітей практично завжди однакові: це різке підвищення температури, в той час як при застуді дитина зазвичай кашляє і чхає, але температура підвищується незначно.

У малюків легко помітити початок захворювання: дитина починає вередувати, відмовлятися від їжі, стає млявою, або, навпаки, занадто активною. В очах з’являється нездоровий блиск — за цією ознакою досвідчена мама відразу зрозуміє, що з малюком не все гаразд. Можуть спостерігатися ознаки кишкової інфекції — нудота, блювота, пронос, а також в деяких випадках висип на тілі.

Підвищення температури — найголовніший симптом вірусної інфекції у дітей. І, як правило, перше, що роблять батьки — це дають дитині жарознижуючі препарати. Але проблема в тому, що температура — це реакція організму на появу в ньому вірусних клітин. Лихоманка підвищує вироблення антитіл для боротьби з вірусом. І коли ми збиваємо температуру у дитини, організм пручається менше, пригнічення вірусів чи бактерій не відбувається.

Більшість педіатрів не рекомендують давати жарознижуючі препарати, якщо температура у дитини не перевищує 38°С (у деяких джерелах — 38,5°С). Більш високу температуру, проте, обов’язково потрібно знизити.

Отже, вірусна інфекція у дитини проявляється, перш за все, високою температурою. Якщо до цього приєднуються інші перераховані вище симптоми, обов’язково викликайте лікаря.

Згідно протоколів МОЗ України рекомендується проводити наступне лікування гострих респіраторних вірусних інфекцій:

1. Базисна терапія.
Всім хворим на ГРВІ, незалежно від тяжкості хвороби, призначають:
  • ліжковий режим до нормалізації температури;
  • молочно-рослинну, збагачену вітамінами дієту;
  • вживання великої кількості рідини, включаючи чай з лимоном, малиною, лужні мінеральні води, соки, морси тощо;
  • при закладенні носу у дітей до 6 місяців зволожують слизову оболонку носа фізіологічним розчином натрію хлориду. Дітям старше 6 місяців можна призначати судинозвужувальні дитячі краплі для носа, але застосовувати їх не довше 3 днів;
  • при сухому, болісному кашлі призначають протикашльові засоби (декстраметорфан та ін.);
  • при вологому кашлі з важким виділенням харкотиння – муколітичні препарати (амброксол, ацетилцистеїн, гвайфенозин тощо);
  • при довготривалому кашлі — грудні збори (корінь алтея, лист мати-й-мачухи, соснові бруньки та ін.);
  • температуру тіла необхідно знижувати, коли вона перевищує 38,5-39 град.С. Але дітям віком до 2 місяців, а також з перинатальною енцефалопатією, судомами в анамнезі та важким захворюванням серця треба постійно проводити контроль гарячки, не допускати підвищення температури тіла вище 38 град.С. Призначають антипіретики у вікових дозах (парацетамол, ібупрофен тощо). Дітям до 12 років протипоказане застосування ацетилсаліцилової кислоти з метою зниження температури.

2. Противірусна терапія.
  • можливе застосування арбідолу, тілорону, інозину, пранобексу. 

Показання до призначення антибіотиків при ГРВІ:
  • приєднання ускладнень (середній отит, синусит, гострий тонзиліт, бронхіт, пневмонія, які викликані хламідіями, мікоплазмою та бактеріальними збудниками).
    Звичайно використовують пеніцилін, амінопеніциліни, цефалоспорини, макроліди.

Профілактика ГРВІ:

Для профілактики гострих респіраторних вірусних захворювань можна використовувати арбідол, рекомбінантні альфа-інтерферони (назоферон, лаферобіон) для назального введення, рослинні адаптогени (ехіноцея, елеутерокок та інші) в комбінації з полівітамінами. Під час контакту з хворим показане використання марлевих респіраторів, часте миття рук, полоскання рота та горла, вологе прибирання та провітрювання приміщень.

Олександр Лаптєв,
районний педіатр


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top