Субота, 20 квітня 2024
Надзвичайні пригоди

Африканська чума свиней зовсім поряд!

Африканська чума свиней зовсім поряд!
Згідно з повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області у патматеріалі від свиней, що належали СК "Іскра" с.Недогарки Кременчуцького району, за результатами досліджень Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області, виявлено ДНК вірусу африканської чуми свиней. 31 січня при Кременчуцькій райдержадміністрації проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, на якій затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних осередків та встановлено зони захисту (3 км) та спостереження (нагляду, 5 км). В останню потрапило смт.Власівка.


Враховуючи те, що смт.Власівка територіально відноситься до м.Світловодськ, з метою координації дій з метою попередження занесення та розповсюдження АЧС на території селища та міста, 2 лютого було проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при міськвиконкомі. На засіданні визначено основні профілактичні заходи, які необхідно провести на території смт.Власівка, як населеного пункту, який потрапляє в зону спостереження (нагляду), та на території міста.

Серед них:
  • рекомендації торгівельним закладам та фізичним особам-підприємцям, які займаються реалізацією м’яса та м’ясопродуктів, обмежити господарські зв’язки з регіонами, де зареєстровано захворювання на африканську чуму свиней, в тому числі з с.Недогарки Кременчуцького району Полтавської області;
  • посилення контролю за місцями торгівлі та обігом, у т.ч переміщенням, живих свиней та продукції з свинини, в тому числі місцями несанкціонованої торгівлі тощо.
Окремо по смт.Власівка:
  • заборонено торгівлю на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів; буде проведено облік всього свинопоголів'я в господарствах усіх форм власності з метою уточнення наявних даних.

При цьому Держпродспоживслужба нагадує, що африканська чума свиней є безпечною для здоров’я людини, але несе за собою значні економічні збитки — як у відношенні зменшення поголів’я свиней (в осередку хвороби всі тварини підлягають знищенню), так і у відношенні заходів щодо ліквідації цього осередку. Тому ще раз нагадаємо основні заходи попередження занесення та розповсюдження АЧС для всіх власників свиней, тих, хто займається їх продажем та тих, хто вживає свинину в їжу.

По-перше, утримуйтесь від купівлі (в тому числі для подальшої реалізації) свинини та продуктів з неї в несанкціонованих місцях торгівлі, а також там, де вам не можуть надати супровідні документи на продукцію (ветеринарну довідку або товаро-транспортну накладну).

По-друге, намагайтесь максимально убезпечити своє господарство — годуйте свиней лише термічно-обробленими кормами, проводьте дезобробку та дератизаційні заходи в приміщеннях, де утримуються тварини. При догляді за тваринами користуйтесь спеціально виділеним одягом та взуттям. Забезпечте найбільш можливий мінімальний контакт свиней з іншими тваринами та людьми, адже вірус може переноситись не лише від однієї свині до іншої.

По-третє, у випадку підозри на захворювання АЧС, тим паче — при масовому захворюванні тварин з побідною клінічною картиною (висока температура тіла, слабкість, синюшність шкіри, крововиливи), загибелі свійських свиней, виявлення трупів диких кабанів, а також про всі випадків несанкціонованого переміщення свинопоголів'я на території міста, негайно інформуйте ветеринарну службу міста за контактним телефоном: 2-49-59.

Начальник Світловодського міського управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Тетяна Кривошея


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top