Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

На Світловодщині випадків кору не зареєстровано Новина з фото

На Світловодщині випадків кору не зареєстровано
В Україні стрімко зростає кількість хворих на кір: за 11 місяців 2017 рік на кір захворіло 3382 особи, в той час як за аналогічний період 2016 року – всього 78. За 2017 рік випадків кору серед населення м.Світловодська та Світловодського району не зареєстровано.
^ Реклама ^

Кір – це висококонтагіозне гостре вірусне захворювання. В основному на кір хворіють не щеплені діти, що відвідують дитячі заклади. Вірус попадає в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і око від хворої на кір людини, яка поширює його при диханні, розмові, чханні і кашлі.

Спалахи кору, як і багато інших вірусів, відбуваються циклічно. Кір приходить кожних 5-6 років. Минулий спалах в Україні відбувся в 2012 році (12 746 хворих), а до того в 2006 (42 724 хворих ) та 2001 (16 970 хворих).


Як протікає захворювання на кір?

Хвороба починається гостро: дитина скаржиться на сильний головний біль, слабкість, температура може підвищуватися до 40?C, апетит відсутній. Незабаром з'являються нежить, кашель звичайно сухий, болісний, або гавкаючий при ларингіті. Горло в дитини червоне, набрякле, шийні лімфовузли збільшені. Характерне запалення слизової оболонки око – кон'юнктивіт. Його прояви при захворюванні на кір яскраво виражені: очі червоніють, з'являється сльозотеча, світлобоязнь, згодом з'являється гнійні виділення. На другий-третій день хвороби на небі з'являються рожеві крапкові висипання (енантема), а на слизовій оболонці щік, ясен і губ – характерні для захворювання на кір малесенькі білі цятки (плями Бєльського-Філатова-Коплика). І те, і інше можна побачити до появи висипання на тілі. На 4-5 день хвороби з'являється висипання спочатку на шкірі голови, за вухами, на обличчі. Наступного дня вона поширюється на тулуб, ще через день на руки й ноги. Висипання являє собою численні дрібні червонуваті цятки і пухирців, які мають тенденцію до злиття й утворення більших плям. У період появи висипання стан дитини різко погіршується – знову підвищується температура, підсилюються катаральні явища (нежить, кашель), загострюється кон'юнктивіт. Дитина млява, відмовляється від їжі, спить неспокійно. Якщо немає ускладнень, то із четвертого дня від початку висипань наступає поліпшення стану. Сип або зникає зовсім, або переміняється пігментацією й ділянками лущення шкіри. Зникнення висипання відбувається в порядку, зворотному її появі. У дитини нормалізується температура, проходять катаральні явища, вона поступово видужує.


Можливі ускладнення

Ускладнення частіше виникають у дітей до року, недоношених, з малою масою тіла, алергіків. Перебіг хвороби може ускладнюватися ураженням дихальної системи: ларингітом, трахеїтом, бронхітом, пневмонією; око – кон'юнктивітом, блефаритом; травної системи – диспепсії; запаленням середнього вуха – отитом або слухової труби – євстахеїтом. У маленьких дітей часто буває стоматит. Найважчі ускладнення кору, які, на щастя, зустрічаються вкрай рідко, торкаються головного мозку – менінгіт і енцефаліт.


Лікування та догляд

Неускладнений кір лікують дома, обов'язково під спостереженням лікаря. При важкому перебігу хвороби, розвитку ускладнень, можлива госпіталізація. У кімнаті, де перебуває хвора дитина, необхідно щодня робити вологе прибирання. Провітрювання повинні бути якнайчастіше. Їжа повинна бути легка, що щадить: кисломолочні продукти (кефір, йогурт, кисляк); овочеві супи; овочеві й фруктові пюре; відварене протерте м'ясо (нежирна телятина, курка, індичка). Лікар призначає дитині лікування, яке допомагає впоратися із симптомами хвороби й підтримати імунітет: вітаміни А и С, жарознижуючі засоби на основі парацетамолу або ібупрофену.


Профілактика кору

У людини, що перехворіла кором, на все життя зберігається імунітет до цієї інфекції – випадки повторних захворювань поодинокі. Основний спосіб профілактики цієї інфекції - активна імунізація. Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинацію – у шість років.

В КЗ "ЦПМСД м.Світловодськ" з вересня 2017 року щеплення проти кору вакциною "Пріорікс" (виробник Бельгія) отримали 263 дитини. У жовтні 2017 року проведено обстеження на антитіла до кору у 30 вакцинованих дітей, всі діти мають стійкий імунітет до цієї інфекції. Щеплення проти кору можна отримати в кабінеті щеплень КЗ "ЦПМСД м.Світловодськ", у наявності достатній запас вакцини.

Олександр Лаптєв,
в.о.завідувача інфекційного відділення Світловодської ЦРЛ


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top