Четвер, 18 квітня 2024
Віталій Асауленко Здоров'я

Телемедицина – це коли час має вирішальне значення Новина з фото

Телемедицина – це коли час має вирішальне значення
На оперативній нараді 17 серпня в конференц-залі поліклініки, яку спільно провели медики Світловодської центральної лікарні і керівництво Світловодської райдержадміністрації, а також перший заступник міського голови було продемонстровано єдність інтересів щодо реформування медичної галузі…


Ця нарада була присвячена невід’ємній складовій медичної реформи, яка поступово набирає обертів в Україні і яка складається з двох слів: "теле" (тобто, "телевізія") і, власне, "медицина"… Якщо коротко і зрозуміло, телемедицина – це спосіб надання сучасних (і своєчасних) високо-кваліфікаційних медичних послуг, базованих на сучасних телекомунікаційних досягненнях (інтернет, скайп абощо). Наприклад, людині із сільської місцевості, у якої приключалася якась хворь, у разі застосування телемедицини, стане необов’язково, втрачаючи час годинами трястися сільською маршруткою до лікарні у місті – їй буде достатньо прийти до амбулаторії у своєму селі і вже там сільський доктор, зв’язавшись по скайпу із своїм міським вузько-кваліфікованим колегою, зможуть оперативно визначитись із діагнозом пацієнта. Якщо нічого страшного – пігулки можна й на місці прийняти. А якщо ні – то екстрена медична допомога значно скоротить час до його порятунку у якомусь відділенні лікарні.

Тож, відкриваючи нараду, головний лікар Світловодської ЦРЛ Юрій Котенко назвав її першим кроком до початку великої роботи. Це – перспективний напрямок, який впроваджується нині по всій Україні, сказав головлікар, подякувавши за розуміння і всебічну підтримку з боку районної влади і зокрема, голови Світловодської РДА Сергія Твердовського.

У свою чергу районний очільник нагадав, що надзавданням означеної реформи є наближення якісного і сучасного медичного обслуговування до простої людини, незалежно від місця її проживання – будь-то крупний мегаполіс або невеличке село.

"Тому Президент нашої держави Петро Олексійович Порошенко оголосив 2018 рік Роком сільської медицини… Використовуючи досвід Одеської області, де вже успішно впроваджено цю систему, як і в деяких районах Кіровоградщини, ми й ініціювали цю нараду", – сказав Твердовський.


Далі він окреслив спільне (ЦРЛ і РДА) завдання з розвитку медицини. Зокрема, це будівництво амбулаторії у Скельовій та покращення матеріально-технічної бази вже існуючих амбулаторій в селах району з безумовним забезпеченням послуг телемедицини, яка, як відомо, неможлива без швидкісного інтернету. Але це проблема, яка за бажання легко вирішується, підкреслив пан Сергій, навівши приклад Миронівки, в межах якої віднедавна функціонує вежа "Київ-Стар", що забезпечує як якісний мобільний зв'язок, так і оцей самий швидкісний інтернет. Та вже ж, за пілотний проект у впровадженні телемедицини – щоб визначитись, яким шляхом йти – очільник району назвав технічно розвинену амбулаторію у Павлівці: 26 січня відбудеться сесія районної ради на якій очікується виділення задля цього відповідних коштів районного бюджету. Відтак вже з лютого в рамках цього пілотного проекту почнуться роботи з "закільцювання" Павлівської амбулаторії і Світловодської ЦРЛ спільними телемедичними комунікаціями. А до кінця поточного року – охопити такими комунікаціями усі амбулаторії району, висловив сподівання Сергій Твердовський.

Про своє бачення цього напрямку розповіли й інші промовці – заступник головлікаря Світловодської ЦРЛ Лідія Омельченко, головлікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Світловодської РДА Світлана Березюк, інші медики. А завідувач неврологічним відділенням Станіслав Безпалько у своєму слові прислужився статистичними даними: "розпізнання" проявів інсульту та інших серцево-судинних захворювань протягом трьох-шести годин дає можливість рятувати не менше 20% пацієнтів. Тож, зазначив пан Станіслав, впровадження телемедицини дозволить сільським медикам, які, зазвичай, мають загальний медичний профіль, спільно з вузькими спеціалістами у місті, рятувати оці 20% своїх пацієнтів, назвавши це "значним проривом на шляху до якісної медицини".

Телемедицина – це коли час має вирішальне значення


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top