П’ятниця, 19 квітня 2024
Блоги Епископ Александрийский и Светловодский Боголеп

Христос народився одного разу на землі, так народиться Він і в темній печері серця нашого!

Христос народився одного разу на землі, так народиться Він і в темній печері серця нашого!
Різдвяне Послання Преосвященнішого Боголєпа, єпископа Олександрійського і Світловодського, пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Олександрійської єпархії Української Православної Церкви

Возлюблені у Господі боголюбиві пастирі, всечесні ченці та черниці! Дорогі брати і сестри, Христос народився!


"І Слово плоть бысть і вселися в нас, і мы видели славу Его, славу яко Єдинородного от Отца, исполнь благодатіи истины ..." (Эв.Іоанна 1гл.14)


Воістину Бог, як людина, на землі народився! Особливі події будуть розповідати світу пришестя Спасителя: зірка на сході і явище ангелів пастухам. Зірку, безсумнівно, бачили багато, але не всі розуміли, що це зірка Христа - Месії. І Самого Богонемовля бачили багато, але, тоді як для волхвів і пастухів Він бачився Небесним Царем і Владикою всякого створення, інші бачили в Ньому звичайне немовля.

У нашому житті часто буває так само: різні люди, в один час дивляться на одне і теж, але бачать по-своєму. Спостерігаючи, наприклад, за людиною, одні не бачать нічого, крім матерії, заперечують душу, людину перетворюють на просту тварину, а інші можуть розрізнити в людині щось неземне, що відрізняє від звичайного ссавця, що є безсмертям і вічністю. Причинами такої "короткозорості", а часом явної "духовної сліпоти і глухоти", можуть бути з одного боку вроджені, успадковані від батьківського виховання цинічні і егоїстичні риси характеру, а з іншого – придбані в ході життя гріховні пристрасті і навички спотворюють такудуховну реальність.

Тут, дорогі мої брати і сестри, в пору і собі поставити важливе питання, а як ми бачимо духовний світ, як нам бачиться Різдво. Може це всього лише привід для розгнузданих веселощів, знижок у супермаркетах та іншої сучасної мішури? Може, яка різниця чиє Різдво і за яким календарем його відзначати, головне, щоб був привід зібратися, поговорити за святковим столом, подивитися якусь чергову "різдвяну" комедію, або вибратися на якийсь гірськолижний курорт і там яскраво провести час? І начебто "все як у людей", нічого "поганого" тільки ось, де ж Христос?

Його забули, Він вже не потрібен, а іноді прямо скажемо і просто незручний, залишилася тільки "обгортка" архаїчної традиції, та й вона на думку багатьох, вицвіла і потьмяніла. Навіть різдвяні листівки і різні вітальні плакати і банери в багатьох цивілізованих країнах вже не згадують Того, хто прийшов у цей світ більше двох тисяч років тому. Вибираються нейтральні слова і символи. Чому?

Все просто, адже ми живемо у толерантному і нерелігійному світі, а Ім'я нашого Спасителя може бути для когось образливим, Його заповіді можуть нести дискримінацію і нетерпимість. Нас поступово привчають вірити так, щоб це не створювало проблем – вірте, святкуйте, радійте тільки, щоб це не виходило за рамки загальноприйнятих норм "нового порядку", хочете згадати всіх святих – можна, кращої форми, ніж дискотечна вакханалія "Хеллоуїна" з перевдяганням у вампірів і зомбі, потворними вульгарними селфі, алкоголем і наркотиками, п'янким дурманом вседозволеності і десакралізації в нашому суспільстві постмодерну просто не знайти.

Теж і з Різдвом, – "... ну причому тут якісь релігійні моменти, залишимо їх занудам богословам і цим віруючим, нехай вони в темряві своїх відсталихуявлень не заважають сучасній людині комфортно, без жодної напруги і зусиль насолоджуватися "добрим святом". Ялинки, подарунки, сміх, розваги – весь калейдоскоп різдвяних поздоровлень повинні нагадати, про що завгодно, тільки не про Христа.

Ви скажете, що якось похмуро, якось не по-святковому, вітаю вас з Великим Торжеством? Але ж все, що було сказано – правда, а правда незалежно від свята або буднів не повинна замовчуватися. І нехай мої слова здадуться комусь із вас не в форматі святкового звернення, думаю це варто того, щоб мене почули хоча б деякі.

Отже, дорогі мої в Господі Ісусі брати і сестри, чи бажаємо ми зустріти живого, реально існуючого Христа, чи бажаємо наповнити своє висохле серце невимовними радістю і натхненням, бажаємо долучиться до невимовної, що виганяє всяку зневіру Таємниці божественного втілення, якщо так, то пробудіться від сну мирської суєти і пластмасового комфорту, очистимо зі своїх повік пил ілюзій і невіри, очистимо духовні очі і ясно побачимо народженого у Віфлеємі Христа. Бо без Боголюдини життя людське – цілком і повністю смерть, воістину сама явна і найжахливіша нісенітниця на землі.

Різдво Христове не просто свято божественної любові, це втілення Надії людства, яку не зможе зруйнувати смерть і зневіра. Для нас, християн, народження Христа – це новий час, нове життя, це нові ми! Новизна Різдва в переосмисленні нашого життя, центром, здоровим глуздом і змістом якої повинен бути Христос, що прийшов у наш світ звільнити нас від влади смерті. Втілення Бога – це найбільше потрясіння і подія, як на землі, так і на небі, бо тут здійснилося чудо з усіх чудес. Якщо доти створення світу з нічого було найбільшим дивом, втілення Бога в людини, безсумнівно, перевершило його. Якщо при створенні світу слова Божі зодягнулися у речовину, то при втіленні Господа нашого Ісуса Христа Сам Бог зодягнувся в тіло, в речовину, у плоть. Тому втілення Бога стало промислом для кожної особистості, для кожної істоти, для кожного творіння. Від нашого прийняття Різдва, не як традиції і красивої картинки, а події вселенського масштабу для всіх часів і спільнот, буде залежати наше майбутнє, майбутнє наших нащадків.

Дорогі боголюбці, брати і сестри – віддані чада Олександрійської єпархії, Господь судив нам жити у важкі, але без перебільшення історичні часи. Брехня, поділ, розчарування, залякування, паніка і хаос стали звичними для наших днів. Часом здається, що все марно, немає вже надії, якийсь густий морок огорнув нас. Де шукати захисту, хто втішить, подасть руку допомоги, хто поверне спокій і віру ... Чи почуємо ж по-новому знайомі і неминущі слова: Різдво Твоє, Христе Боже наш, засяяло світові світло розуму ... Тобі кланятися, Сонцю правди ... Слава у вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління! Ось хто захистить, хто допоможе і освятить наше похмуре життя, подасть світ і надію.

Христос народився одного разу на землі, так народиться Він і в темній печері серця нашого! Дуже важливо, щоб у цьому хліву, серед пристрастей, які панують у нашій душі, народився б Немовля Ісус і виріс там, і вийшов на проповідь.

Я вітаю вас з Різдвяними святами! Бажаю вам, ходячи по гостям, ніде довго не затримуватися, щоб не обговорювати, чи не пустословити, не зневажати, щоб не об'їдатися, щоб не обпиватися. Щоб в Божу Церкву ходити, щоб Бог слухав молитви ваші, виконував ваші добрі прохання. Народжений Христос, що дав нам радість Різдва Свого, нехай збереже всіх нас.

Різдво перед тобою, переді мною, перед усіма нами, брати і сестри: Бог ся рождається як людина, "щоб ми через Нього жили" і так би наповнили Богом і душу, і тіло.

Христос народився!

З любов'ю і молитвою за вас, смирений Боголєп
Єпископ Олександрійський і Світловодський


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top