Вівторок, 19 березня 2024
Віталій Асауленко ТОП-новини Події

Чи означає дим «басейнової» котельні, що скоро поплаваємо? Новина з фото

Чи означає дим «басейнової» котельні, що скоро поплаваємо?
Вже тиждень, як запрацювала міні-котельня, яка забезпечує теплом міський спортивний комплекс (МСК) і підігріває воду для його басейну. І чимало мешканців у цьому зв’язку почали терзати смутні сумніви. Точніше, два смутних сумніви: чи запрацює цьогоріч басейн і чи шкідливий дим з труби цієї міні-котельні?


Отож, по першому питанню, з великою долею вірогідності, можна відповісти, що, так, запрацює — відкриття плавального сезону має відбутися традиційно на День Святого Миколая, 19 грудня. Що ж до другого питання, довелося побалакати "по душам" з головою ТОВ "Вектор-Стандарт", який забезпечує експлуатацію означеної міні-котельні, Сергієм Костенком. Та на початку нашої розмови, пан Сергій розповів про деякі новації в удосконалені роботи як самої міні-котельні, так і об’єкту, який вона обслуговує…

Отже, цьогоріч було модернізовано котел: якщо до цього його топка була з шамотної цегли, то вже зараз вона має водяне охолодження. Тобто, відрив по показникам ККД (коефіцієнт корисної дії), у порівнянні з минулорічним, істотно зріс. Не говорячи вже про порівняння з обслуговуванням МСК розташованою за кількасот метрів котельнею №2, тепло-лічильник якої, до слова, знаходився там же — на котельні. Відтак, тепло, проходячи ці кількасот метрів, м’яко кажучи, не вельми добре ізольованими трубами, на об’єкті призначення було на кілька градусів нижче. А от платити з бюджету доводилось як за початковий градус тепла. Тепер же відстань від виходом тепла з міні-котельні (там і лічильник стоїть) і об’єктом складає якихось 15 метрів…

А ще, за словами Костенка, "Вектор-Стандарт", до того ж, власним коштом усуває недосконалості опалення самого спорткомплексу. Так, було встановлено два циркуляційних насоси, які дозволяють "виокремити" теплу воду для басейну і для душових — тепер ніхто не скаже, що вода у душі прохолодна, або у басейні — загаряча… Раніше, продовжує наш "обігрівальний" співрозмовник, у віддаленому залі КДЮСШ існувала споконвічна проблема: одна його частина недостатньо обігрівалася, у порівнянні з іншою… Ще один циркуляційний насос вирішив цю проблему — тепер однаково тепло у всій залі. Подібне було і в ще більшому за площею головному спортзалі МСК, де труби опалення, через свою значну протяжність, регулярно закорковувались повітрям… Кілька кранів для скидання скупченого повітря з труб, встановлені "Вектор-Стандартом", знов таки, за власні гроші, зняли цю проблему — тепер однаково тепло і у найвіддаленішому закутку чималенького за площею спортзалу.

Ну і на десерт — екологія… Наша розмова на подвір’ї міні-котельні проходила на час, коли, як запевнив Котенко, міні-котельня працювала на повну.

"Погляньте на дим з труби — його не видно. Бо ж температура згорання палет сягає тисячі градусів. Якщо навіть там було би щось там шкідливе — воно згоріло би повністю", — запевняє пан Сергій, додаючи, що дим від згорання палет (пресована соняшникова полова) — звичайний СО2, тобто, ті ж самі дрова, який взимку носиться над селами.


Набагато не безпечнішими є продукти згорання традиційних "газових" котелень — вони, хоч запаху вираженого не мають, а от шкода від них ще та.

…А от чорного диму, який подеколи валить з труби і який насторожує регулярно стурбовану громадськість, позбутися навряд чи вдасться. Річ у тім, пояснив Костенко, що котел, згідно правил техніки безпеки, необхідно чистити раз на добу. Опісля чого він знову розпалюється. І поки він не набере своїх "робочих" тисячу градусів (а це — 10-20 хвилин) і валить з труби чорний дим. Шкода від цього, якщо порівнювати з вихлопними газами автомобілів, які ми вдихаємо регулярно, або — димом від тютюнопалінням, вочевидь — мізерна.

Та для того, щоби зняти щонайменші сумніви стосовно своєї згубності на довкілля й людей, "Вектор-Стандарт" звернувся до незалежної компанії з Кропивницького, яка має ліцензію на проведення експертиз на різні шкідливості. Вона взяла необхідні проби повітря і зараз їх вивчає. Висновки очікуються наприкінці поточного-на початку наступного року. Пан Сергій пообіцяв надати їх нам для оприлюднення, незалежно від результатів. Бо він переконаний: йому немає чого приховувати.
Всередині топки
Міні-котельня безпосередньо
Палети, що автоматизовано подаються у топку
Сизий димок з труби
Циркуляційні насоси

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top