Четвер, 28 березня 2024
Здоров'я

Цукровий діабет набув масштабів глобальної епідемії

Цукровий діабет  набув масштабів глобальної епідемії

14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, тож варто нагадати про цю хворобу читачам і висловити кілька порад, які стануть у нагоді.


Станом на 01.10.2017 року на обліку в Світловодській ЦРЛ перебуває 348 хворих, які отримують інсулінотерапію, в т.ч. по місту - 279, по селу - 56, дітей -14, осіб пенсійного віку - 155 (131- місто, 24- село), з ускладненнями цукрового діабету - 316 осіб серед дорослих.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я близько 347 млн. чоловік у світі хворі на діабет , а до 2030 року їх кількість може перевищити 530 млн. Цукровий діабет(ЦД) – одна з провідних причин передчасної захворюваності та смертності, оскільки часто призводить до ампутації кінцівок, втрати зору, ниркової недостатності і провокує серцево-судинні захворювання.

Згідно з українською статистикою близько 1,3 млн. жителів нашої країни хворі на цукровий діабет. Однак багато українських лікарів-ендокринологів переконані, що діабетиків серед українців в 2-2,5 рази більше, ніж показує офіційна цифра. Через нестачу знань більшість жителів не підозрюють про свій діагноз , поки не почнуть розвиватися ускладнення.

Цукровий діабет - це захворювання ендокринної природи, викликане абсолютним або відносним недоліком гормону підшлункової залози інсуліну. В результаті дефіциту інсуліну порушується метаболізм глюкози, і замість того, щоб засвоюватися клітинами організму, вона починає накопичуватися в крові. Тим часом тканини у відсутності глюкози відчувають енергетичний голод, і через деякий час починають гинути. Цей неухильно прогресуючий процес призводить, в кінцевому рахунку, до пошкодження всіх систем організму і порушення їх функції. Цукровий діабет дуже поширений, особливо в розвинених країнах, і виявляється у кожної п'ятої людини середнього віку.

Цукровий діабет поділяється на цукровий діабет І типу – інсулінозалежний та цукровий діабет ІІ типу. Хворі на цукровий діабет ІІ типу теж отримують лікування препаратами інсуліну і складають більшість від усіх хворих на цукровий діабет, що отримують інсуліни.

Однією з основних причин розвитку ЦД 2-го типу є гене¬тична схильність, реалізацію якої спричиняють надмірна маса тіла, малорухливий спосіб життя, стресові чинники, артеріальна гіпертензія тощо. ЦД 2-го типу може розви¬ватися і вторинно, на тлі таких захворювань, як синдром Кушинга, феохромоцитома, хронічний панкреатит, а також на фоні прийому лікарських засобів (тіазидних діуретинів, глюкокортикостероїдів, естрогенів у високих дозах тощо).

У здорової людини рівень глюкози у плазмі венозної крові коливається в таких межах:

* натще (у ранкові години, після 8-12 год нічного голоду¬вання) — 3,5-5,5 ммоль/л;
* після прийому їжі він не повинен перевищувати 7,8 ммоль/л.

За рекомендаціями ВООЗ діагностичними критеріями ЦД 2-го типу є:

*підвищення рівня глюкози у плазмі венозної крові понад 11,1 ммоль/л за даними випадкового вимірювання (у будь- який час, без урахування моменту останнього прийому їжі);
* підвищення рівня глюкози у плазмі венозної крові натще понад 7 ммоль/л (не менше 8 год з моменту останнього прийому іжі);
* підвищення рівня глюкози у плазмі венозної крові понад 11,1 ммоль/л через 2 год після цукрового навантаження (75 г глюкози).
Часто ЦД 2-го типу має безсимптомний перебіг. Класичними симптомами ЦД 2-го типу є:
* поліурія (велика кількість сечі);
* спрага та сухість у роті;
* втомлюваність;
* часті інфекції шкіри та статевих органів.

Через декілька років можуть розвиватися ускладнення ЦД 2-го типу: полінейропатія, ангіопатія, діабетична нефропатія, ретинопатія, артеріальна гіпертензія, ішемічна хворо¬ба серця, інфекційні захворювання шкіри та слизових обо¬лонок, сечових шляхів, органів дихання, діабетична стопа.

ЦД 2-го типу здебільшого розвивається у віці старше 40 років (пік захворюваності припадає на 60 років), поєднується з ожирінням та прогресує досить повільно.

За ступенем тяжкості ЦД 2-го типу може бути:
1. Легкий (компенсація підвищеного рівня глюкози в крові (гіперглікемія) можлива лише за рахунок дотримання дієти (таблиця) або дієти в поєднанні з прийомом цукрознижу¬вального препарату).
2. Середнього ступеня тяжкості (для корекції гіперглікемії необхідний прийом цукрознижувальних препаратів).
3. Тяжкий (компенсація захворювання досягається шляхом комбінованого прийому цукрознижувальних препаратів та інсуліну або тільки інсулінотерапією). У цій стадії проявля¬ються важкі судинні ускладнення: ретинопатія, нефропатія, ангіопатія нижніх кінцівок тощо.

Медична допомога хворим на ЦД І та ІІ типу, які потребують введення інсуліну, надається в ендокринологічному кабінеті поліклініки Світловодської ЦРЛ. В серпні 2017 року укомплектована посада лікаря-ендокринолога, на теперішній час лікар знаходиться на курсах спеціалізації. Меддопомога дітям, які хворіють на цукровий діабет, надається лікарем-ендокринологом дитячим лікарні, який має відповідну підготовку з дитячої ендокринології.

Якщо Вам встановили діагноз ЦД 2-го типу, чітко виконуйте рекомендації лікаря щодо дотримання дієти, модифікації способу життя та прийому призначених препаратів. Своєчасна діагностика та систематичне лікування попереджають прогресування захворювання і розвиток небезпечних для життя ускладнень. Не лікуйтеся самостійно або за порадою знайомих.

Майя Помазан, заступник головного лікаря
з поліклінічного розділу роботи
Світловодської ЦРЛ










Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top