Субота, 20 квітня 2024
Культура

Музей – туристичний об’єкт міста

Музей – туристичний об’єкт міста
Туризм є одним із найпопулярніших видів відпочинку. Подорожуючи, люди пізнають світ – історію, культуру, звичаї своєї Батьківщини та інших країн. А отже не лише відпочивають, а й збагачуються духовно.


Наше місто Світловодськ завдяки своєму неповторному природному придніпрянському ландшафту є напрочуд привабливим для туристів.

"Серце міст таких, як це, не знало,
Води тут свої розлив Дніпро,
Неповторні сквери та квартали,
Як зелена казка, як добро…"

Такими ліричними рядками оспівують Світловодськ місцеві поети. У місті чимало цікавих туристичних об’єктів. Одним із них є міський краєзнавчий музей.

У ньому дбайливо зберігається вся історія цього наддніпрянського краю. Сам музей було створено у квітні 1970 року, містився він в одній із кімнат міського Палацу культури. У 1990 році міськвиконком виділив під облаштування музею житловий котедж по вулиці Гагаріна, 21, де свого часу мешкав з родиною заслужений гідробудівельник Михайло Карпов.

Сьогодні наш музей налічує більше 5 тисяч експонатів, що розміщуються в п’яти оглядових залах та в запасниках, з яких час від часу організовуються тимчасові виставки та експозиції, що висвітлюють історію нашого краю від найдавніших часів і до сьогодення. Матеріали музею свідчать про давню історію господарського освоєння та заселення нашого краю і висвітлюють історію зародження, розвитку та припинення існування міст Крилова і Новогеоргіївська, та будівництво їхнього спадкоємця – міста Світловодськ.

Через брак музейної площі з 5,5 тис. експонатів музейного фонду у постійно діючих експозиціях їх представлено менше половини. Хочеться, щоб відвідувачі побачили всі музейні скарби, тому часто використовуємо такі методи роботи як тимчасові виставки-експозиції, розповідаємо про ті чи інші експонати на шпальтах газет, по телебаченню. А ще вважаємо, що ті методи роботи, якими користувалися музеї 20-30 років тому, вже не актуальні. Музей сьогодні – це не статичне місце. Тут має бути цікаво і пізнавально. Живе дійство, видовища захоплюють як юних відвідувачів, так і дорослих екскурсантів. У нашому музеї вони можуть самі завести патефон, якому близько 100 років, покрутити ручку зернотерки, приладу для заточування ножів чи старовинної швейної машинки. Можна також спробувати випрасувати рушники давнім способом – за допомогою качалки і рубеля. А ще часто наші відвідувачі, взувши на ноги давні дерев’яні довбанки, одягнувши сорочку-вишиванку та взявши до рук козацьку люльку, влаштовують фотосесію, а потім виставляють фото в мережі Інтернет.

"Ми прийшли до вас, бо бачили фото наших друзів", - нерідко кажуть наші відвідувачі.


Музей охоче відвідують школярі, жителі міста, його гості. Так, наприклад, протягом першого півріччя 2017 року у музеї побували екскурсійні групи школярів та індивідуальні відвідувачі з нашого міста та району в кількості близько 700 чоловік, а також з інших міст і сіл нашої області – Кропивницького, Павлиша, ОнуфріЇвки, Микільського, Золотарівки. Отже, про наш музей знають, до того ж не лише в місті, а й за його межами, бо нерідко до нас приходять гості з ближнього та дальнього зарубіжжя.

Уже кілька років поспіль музей є учасником Центральноукраїнського музейно-туристичного фестивалю в місті Кропивницькому, його працівники беруть участь у загальноміських краєзнавчо-туристичних заходах. Під час цих заходів особливий інтерес викликає перегляд фотоальбомів з краєвидами Новогеоргіївська та Світловодська.

Усе частіше наше гарне зелене місто над Дніпром вабить туристів. Їм подобається чудова природа краю, цілюще повітря, вони із задоволенням оглядають Кременчуцьку ГЕС, ходять на яхтах Кременчуцьким водосховищем, смакують смачною юшкою по-світловодськи. Відвідувачі цікавляться історією затоплених Крилова і Новогеоргіївська. Великий інтерес також викликають археологічні знахідки та пов’язані з ними легенди, про які завжди розповідають працівники музею. Особливо вражені побаченим у музеї бувають іноземці. Цього літа гість з Іспанії, наприклад, зауважив, що не очікував побачити стільки цікавого.

"Ваш музей справді автентичний", – сказав він.


Тож запрошуємо до музею і світловодців, і гостей міста. Приходьте – не пошкодуєте.

Андрій Бутко, директор міського краєзнавчого музею

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top