П’ятниця, 29 березня 2024
Віталій Асауленко ТОП-новини Влада

Зібрати обранців на 39 чергову сесію таки вдалося Новина з фото Новина з відео

Зібрати обранців на 39 чергову сесію таки вдалося
Моя інформація про понеділкову нараду під промовистою назвою "Обранці, нумо мерщій завтра на сесію — Козярчука не видно", мабуть спрацювала… Депутати кількістю 27 осіб зібралися у сесійній залі 5 вересня, щоб взяти участь у пленарному засіданні 39-ої сесії міської ради.


Частина перша. Сесійне "відмотування"

Тож, на початку нагадаємо коротко про перипетії з проведенням цієї, 39-ї, сесії, яку міський голова Валентин Козярчук відкрив — ви не повірите (!) — ще 25 липня і яка мала стати останньою перед серпневими депутатськими канікулами. Та тут сталася заковика, яка дала старт сесійному "марафону", який тривав, навіть, не до 1 серпня — коли головуючий Козярчук закрив цю сесію, яка так і не відбулася…

Нагадаємо ще більш ранішні події. На 37-й сесії, 23 травня, більшість міськдепів, які у "контрах" з градоначальником, винесли рішення про припинення повноважень заступника міського голови з гуманітарних питань Ірини Щербини, виведення її з членів виконкому і скорочення цієї посади. Сам же міський голова розцінив цей міськдепівський випад як "палиці у колеса" йому особисто, адже обранці не лише посаду зліквідували — вони попросту "зжерли" відданого члена його Команди Ірину Щербину. І пан Валентин 11 червня у прямому ефірі ТРК "Веселка" зчинив "алаверди": він заявив, що обранці, за те, щоби "зліквідувати" пані Ірину отримали 500 американських доларів за голос. Обурені таким звинуваченням обранці, щойно розпочалася 39 сесія, зажадали від градоначальника або писати заяву на них до поліції (корупція і хабарництво), або визнати, що це був наклеп і вибачитись перед ними. Але голова вперто не робив ані першого, ані другого і посилав незгодних до суду. Та незгодні теж не погодились. І їхнє непогодження тривало до 1 серпня — увесь цей час провести сесію як з Козярчуком, так і без Козярчука, не вдавалося, бо не набирався кворум — і Козярчук оголосив її (39-у сесію) закритою.

А на 10 серпня мер оголосив про проведення позачергової, 40-ї сесії МР з порядком денним, ідентичним, що був на 39-й. Але й на неї обранців прийшло "некворумно" мало. Більшість міськдепів, що не прийшли, незгоду з проведенням 40-ї сесії пояснили тим, 39-у голова закрив з порушенням Регламенту, цитуємо:

"Закриття сесії оголошується головуючим на пленарному засіданні після розгляду всіх питань порядку денного".


Тобто, як можна закрити, коли не те, що питання порядку денного не розглядалися — його (порядок денний), не було затверджено? І взагалі, оця більшість оприлюднила звернення про те, що міський голова вийшов у них з довіри і вони хочуть, провести сесію 5 вересня і щоб головував на пленарному засіданні секретар міськради Юрій Сапянов.

Зібрати обранців на 39 чергову сесію таки вдалося
Юрій Сапянов


Але Козярчук оголосив про проведення ще однієї позачергової, вже 41 (!) сесії 22 серпня. Та й тут очікувано кворум не набрався. Занепокоєний тим, що це сесійне непроведення загрожує життєдіяльності міста (фінансовому, соціальному, земельно-архітектурному тощо), пан Валентин, "відмотавши" у своєму сесійному ліку одну сесію, розпорядився провести 1 вересня 40-у сесію, на яку, як і слідувало очікувати, знов прийшло замало міськдепів. Тож на ній вкотре не відкритій сесії — градоначальник заявив, що йде у відпустку. А його по міськраді заміщатиме Сапянов…

Ось так 5 вересня сесійний лік "відмотався" на ще одну сесію — тобто, на 39-ту.

За пропозицією "партпенсіонера" Анатолія Кучугурного обранці визначилися з тим, що це таки 39-сесія, а не 40-а (а тим більше — не 41-а) і доручили її проведення Сапянову. І пан Юрій (9:38 першої частини відео-трансляції) зайняв своє місце у сесійній президії. Після чого розпочалося затвердження порядку денного. Так, зокрема, "нарконтролер" Андрій Маліцький вніс пропозицію скасувати виконкомівське рішення від 21 серпня про збільшення тарифу на вивезення сміття (з 7-ми з чимось гривень до 9-ти з чимось гривень з громадянина у місяць), бо на рішенні цьому закарбовано підпис заступника міського голови з гуманітарних питань, а цю посаду, як відомо, обранці зліквідували ще у травні. Відтак, згідно логіки, такі рішення є незаконними. Ця пропозиція пана Андрія була включена до порядку денного… Забігаючи наперед, зазначимо, що таким чином тариф на сміття повернувся до своєї попередньої позначки…

А от питання "по Френкелю", яке порушив згадуваний Кучугурний (33:22), не було підтримано… Нагадаємо, 19 серпня між начальником управління освіти Геннадієм Френкелем і позаштатним радником міського голови Миколою Каличем стався "рукопашний" конфлікт. Так от, розслідувати його (окрім поліції, до якої обидва учасники звернулися синхронно), градоначальник доручив виконкомівській комісії. І вона — на чолі із Щербиною — постановила, що "бякою" у означеному конфлікті виявився Френкель. Останній, шукаючи захисту звернувся до громади... От, Кучугурний і нагадав про те, що згадувана комісія незаконна визначально, бо очолювала її людина (Щербина), повноваження якої міськдепи скасували ще у травні. Та для включення цієї пропозиції не вистачило одного голосу — 17…

Ще з того, що не було підтримано — пропозиція "свободівця" Олександра Молчанова (38:04). Пан Олександр, нагадавши, що з нашого обранця у Верховній Раді Олеся Довгого, нею ж (Верховною Радою), на його ж (пана Олеся) вимогу, за підозрою, висунутою Генпрокуратурою, знято депутатську недоторканість, запропонував колегам "відвернутися" від свого старшого колеги, тобто, не запрошувати його представників на міські заходи. Та ідею з "ігнором" Довгого підтримало лишень вісім обранців…

"Зразу видно діяльність непогану", — скоріш за все, маючи на увазі пана Олеся, чи то з досадою, чи то з радості (бо посміхався), підсумував пан Олександр.


Цікаву нотку у засідання вніс Маліцькій (1:21:11), продемонструвавши відео-аудіозапис зі свого ґаджету, де випадкові водії "криють матом" якість дорожньо-ремонтних робіт на греблі Кременчуцького водосховища. З "матюкливою" оцінкою цієї самої якості категорично не погодився керівник підрядного ПП "Ефект", яке виконує ці самі дорожньо-ремонтні роботи, Айкарам Тертікян, який вискочив на авансцену сесійної зали одразу опісля Маліцького…

І ось від 1:27:40 на сесійну трибуну заступила заступниця начальника фінуправління Антоніна Дика з питанням внесення змін до міського бюджету. Обговорення було тривалим і напруженим. Врешті, начебто, нікого із розпорядників бюджетних грошей особливо не обділили. Зазначимо лишень, що за "основу" цих змін було взято варіант депутатської планово-бюджетної комісії, а не варіант, пропонований виконкомівськими спеціалістами.

За лічені хвилини перед перервою (2:52:22) встигли "проскочити" начальник управління соцзахисту Ірина Котенко — з виділенням "одноразових" коштів одному громадянинові, який опинився у складних життєвих обставинах та заступник головлікаря Світловодської ЦРЛ (2:53:05) — з передачею 60% медичної субвенції від нещодавно-утвореної Великоандрусівської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) на потреби лікування мешканців цієї самої ОТГ у закладах охорони здоров’я Світловодська у 2018 році.


Відеозапис першої частини 39-ої сесії СМР


Частина друга. Сесія "відмотала" Світловодську 339 років

Опісля півгодинної перерви і майже 15-хвилинного очікування, поки всі зберуться, розпочали з єдиного архітектурного питання, яке озвучував головний архітектор Сергій Батяшов і яке, між іншим, пройшло з третього разу.

І на трибуну майже на півгодини заступив спеціаліст управління економіки Олексій Лисенко (7:06 другої частини відео-трансляції).

Доволі цікавим виявилось питання, яке озвучував головуючий особисто (39:09) — про встановлення дати, від якої наше місто має вести відлік свого існування. Вона, як відомо, до цього розпочиналася від 1954 року, коли у червні до Табурища прибули перші будівельники майбутньої Кременчуцької ГЕС. Так, за словами Сапянова, численні засідання громадських активістів-краєзнавців дійшли висновку, що датою заснування Світловодська є насправді рік… 1615-й. Адже він (Світловодськ) розташований на теренах древніх міст і сіл, деякі з яких були затоплені водами Кременчуцького водосховища — Крилів, Новогеоргіївськ, Табурище тощо. Але обранці виявились не готовими до такого різкого "старіння" і не підтримали пропозицію спікера. Потім, оговтавшись, таки проголосували за додавання нашому Світловодську 339 років. От тільки не вточнили, якого дня містянам треба відзначати новий День народження свого Світловодська.

Наступне ж питання, яке озвучив пан Юрій, повернуло засідання до суворих реалій сьогодення… Не так давно Кабмін, аби ускладнити доступ громадян до житлово-комунальних субсидій увів норму: заборгованість абонента лиш по одній послузі позбавляє його права на субсидії взагалі. Тому-то, запропонував Сапянов, депутатському корпусові треба звернутися до Кабміну з категоричною незгодою з таким трактуванням та вимогою до нього відмінити таку "драконівську" міру. Це звернення обранці підтримали з першого ж "оберту".

Далі на трибуну заступив начальник загального відділу Олександр Возний (44:37) з двома майже тотожними питаннями: "Про приєднання до ініціативи ЄС "Угода мерів щодо клімату та енергії" і "Про приєднання до ініціативи ЄС "Мери за економічне зростання". При цьому пан Олександр наголосив, що жодних членських внесків за участь у даних ініціативах місто платити ніхто не зобов’язуватиме, зате само місто може розраховувати на багатотисячні ґранти (у євро) — за участь у різних європейських Програмах з утеплення, енергоефективності, переробки сміття і таке інше. І міськдепи врешті приєднали місто як до першої, так і до другої ініціативи.

З 54:54 обранці підтримали звернення групи своїх колег до Кіровоградської ОДА та облради стосовно виділення коштів на ремонт дороги із Світловодська на Власівку. Хоча присутній на засіданні облдеп-"свободівець" Руслан Степура виказав подив: навіщо це звернення, коли область вже виділила 2,6 мільйона гривень на це? А це для того, відповів "батьківщинець" Сергій Філоненко, що грошей отих виділених не вистачає.

"Тому зайвими кошті ці не будуть. І прошу підтримати", — закликав пан Сергій, якого колеги почули.


Далі від 57:10 розпочалося "різне", яке тривало трішки більше години.


Відеозапис другої частини 39-ої сесії СМР


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top