П’ятниця, 19 квітня 2024
Здоров'я

Будьте уважні — отруйні гриби!

Будьте уважні — отруйні гриби!
Гриби — один з улюблених нами компонентів для приготування страв. Крім того, чимало українців полюбляють збирати їх особисто або купувати свіжезібрані гриби з рук. Це створює значну небезпеку для здоров’я, адже не всі гриби, що ростуть у лісах та лісосмугах є безпечними. Деякі з них “від народження” є отруйними, а деякі можуть стати такими вже в процесі “життя”, вбираючи небезпечні компоненти з грунту, води та повітря на місці “проживання”. До того ж не всі грибники мають достатньо знань аби відрізнити їстівний гриб від неїстівного.


“Підступність” грибів демонтрує і статистика. Так, незважаючи на те, що погодні умови цього року не можна назвати сприятливими для грибників, за даними ДЗ “Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України”, за 7 місяців 2017 року в Україні постраждало від харчових отруєнь, що викликані неїстівними дикорослими грибами 44 особи, в тому числі 11 дітей віком до 18 років. Для 5 дорослих отруєння завершились летально. У 2016 році постраждало від отруєнь неїстівними грибами 379 осіб (з них 30 випадків летальних), в тому числі серед дітей до 18 років — 76 осіб (5 з яких померло).
Всі випадки отруєнь грибами були зареєстровані в побуті. Переважна частина потерпілих (в основному — соціально група незахищеного населення) збирали гриби в лісі або у лісосмугах. Також є випадки, коли отруйними виявились гриби з паркових зон, присадибних ділянок, дворів, вулиць.
За поточний період 2017 року випадків отруєнь грибами по Кіровоградській області не зареєстровано. У минулому ж році від такого отруєння на території області постраждало 6 осіб (без летальних випадків), у 2015 році — також 6 осіб, але з 2-ма летальними випадками.
Враховуючи таку сумну статистику, Держпродспоживслужба вкотре загострює увагу мешканців міста щодо небезпеки збирання та використання в їжу дикорослих грибів, навіть умовно-придатних (печериць, сироїжок, рядовок та ін.), особливо — зібраних поблизу залізничних колій та автомобільних доріг, а також у лісосмугах. Не купуйте гриби “з рук” у несанкціонованих місцях — невідомо де, як і коли вони збирались.
Також нагадуємо, що поширені домашні методи виявлення отруйності грибів не убезпечать вас від отруєння — загально відомі народні “маркери” (срібло, цибуля, молоко) абсолютно не інформативні у даному випадку. Не допоможе “знешкодити” отруйні гриби ні кип’ятіння, ні тривале варіння, ні вживання алкоголю.
Будьте пильними, бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

Кривошея Тетяна, начальник Світловодського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top