Субота, 20 квітня 2024
Тетяна Дроздова Корисна інформація

У рейтингу прозорості 100 міст України Світловодськ посідає 87 місце Новина з фото

У рейтингу прозорості 100 міст України Світловодськ посідає 87 місце
У червні Українське представництво міжнародної антикорупційної мережі Transparency International Україна спільно з Інститутом Політичної Освіти презентували рейтинг прозорості 100 міст, який можна подивитися тут: transparentcities.in.ua.


Були виміряні 13 сфер відповідальності міської влади, а саме – інформація про роботу органів місцевої влади, доступ та участь, закупівлі, дані про житлову політику, бюджетування та контракти, гранти, виділення фінансів, соціальні послуги, кадрові питання, професійну етику та конфлікт інтересів, відомості про землекористування та будівельну політику, комунальні підприємства, комунальне майно, а також освіту. Лише шість міст зі 100 перетнули позначку в 50 балів. Світловодськ набрав 19,4 бала і таким чином посів 87 місце. А це значить, що ситуація з прозорістю у нас – на "двійку".

Ми лише декларуємо, що у нас все абсолютно прозоро, плутаючи грішне з праведним. Можна скільки завгодно говорити з екранів телевізорів і всіляких трибун, що ми відкриті – ось показуємо усі пустопорожні балачки на сесіях і засіданнях виконкому, дивіться. І разом з тим проводити "таємну" кадрову політику – ніяких конкурсів, а якщо і оголошуємо їх, то так, щоб ніхто те оголошення не побачив, і не дай боже, не подав документів, бо всі посади займають "свої" люди за цивільними договорами. Така у нас практика. І це лише один приклад непрозорості.

Тож щоб навчити регіональних журналістів, активістів та представників місцевої влади Кропивницького, Черкас, Олександрії, Умані, Сміли, Світловодська як підвищити прозорість міст, Українське представництво міжнародної антикорупційної мережі Transparency International провело тренінг. Захід, у якому взяли участь 30 осіб, відібраних за принципом особистої мотивації, відбувся 18-19 серпня 2017 року в готелі "Рейкарц" у м. Кропивницький.

"Розбудова прозорості в містах України" – це назва проекту, у межах якого проведено тренінг "Як підвищити прозорість міст" втілюється за підтримки Фонду демократії ООН (UNDEF). Проблема, яку вирішує проект – це корупція в місцевих органах самоврядування та недотримання найкращих практик в прозорості та підзвітності.

В Україні триває реформа децентралізації, і як результат – більше влади та фінансових ресурсів делеговані на рівень громад, для зміцнення місцевого самоврядування. Це може призвести до зростання корупції на локальному рівні. Тому дуже важливим на даному етапі є підвищення прозорості міст, адже без цього вся користь від децентралізації може бути нівельованою.

На тренінгу фахівці поділилися досвідом і найкращими практиками у сфері підвищення прозорості міст. Особлива увага була приділена тим сферам відповідальності міської влади, у яких міста в цілому набрали найменше балів. Про найкращі практики та типові проблеми в сфері закупівель в Україні розповів учасникам тренінгу Михайло Невдаха, тренер Transparency International Україна. Існує проста методологія перевірки закупівель, з якою варто ознайомитися.

Про те, як досягти прозорості в сфері соціальних послуг та житлової політики розповів Олександр Солонтай, експерт Інституту політичної освіти. Він же викладав ще одну тему – "Механізми забезпечення ефективної роботи комунальних підприємств, в контексті прозорості та зрозумілості для громади". Один з механізмів – це створення на офіційному сайті міської ради розділу "Комунальні підприємства" з підрозділами по кожному КП. Чи варто говорити, що на сайті Світловодської міської ради такого розділу немає і якщо деяка інформація розміщується, то знайти її вкрай важко? Соромно, але наш сайт ради – найгірший серед 100 сайтів рад України. Міська влада цього не знає? Знає і нічого не робить, щоб змінити ситуацію на краще. Їй (владі) це абсолютно не потрібно.

Аналітик Дмитро Якимчук докладно розповів учасникам тренінгу про прозору кадрову політику, подолання конфлікту інтересів та як впливає нове антикорупційне законодавство на роботу службовців та депутатів. Існують такі поняття як потенційний конфлікт інтересів, реальний конфлікт інтересів (КІ) та приватний інтерес. Треба навчитися розрізняти їх і вживати заходів щодо недопущення виникнення реального і потенційного КІ.

Експерт партнерства "За прозорі місцеві бюджети" Микола Орлов навчав учасників тренінгу як залучати громаду в бюджетний процес. Гендерна орієнтованість, бюджет участі, пооб’єктне оприлюднення, регламенти та інші найкращі практики в бюджетному процесі – викликали жваве обговорення в аудиторії.

Слід сказати, що кожна лекція супроводжувалася активними практичними вправами і презентаціями учасників тренінгу. Крім цього ми отримали роздаткові матеріали, котрі стануть у нагоді всім депутатам і громадським активістам, які мають бажання працювати у напрямку підвищення прозорості нашого міста. Звертайтеся до редакції газети "Світловодськ вечірній".

Проект триватиме до 15 січня 2019 року, його спрямовано на мотивацію та підтримку українських міст для більшої прозорості, підзвітності та участі громадян у формуванні політики.

Проект реалізується Transparency International Україна. Партнерами проекту є Transparency International Словаччина та Інститут Політичної Освіти. Донор: Фонд Демократії ООН (United Nations Democracy Fund).

Що таке прозорі міста? Дивіться у відео.



У рейтингу прозорості 100 міст України Світловодськ посідає 87 місце У рейтингу прозорості 100 міст України Світловодськ посідає 87 місце


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top