Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

В’ялена риба все ще фігурує в статистиці ботулізму!

В’ялена риба все ще фігурує в статистиці ботулізму!
Санітарно-епідемічна ситуація в країні не покращується — продовжують реєструватись спалахи гострих кишкових захворювань, в тому числі випадки ботулізму. Серед імовірних причин виникнення останнього лідером залишається така улюблена українцями в’ялена риба.
^ Реклама ^

Так, за оперативними повідомленнями територіальних органів Держпродспоживслужби з початку року розслідувано 49 випадків захворювання на ботулізм, серед яких 33 випадки було пов’язано з вживанням рибної продукції. При цьому 5 постраждалих померло (Донецька, Черкаська, Сумська, Полтавська області та м.Київ).

Враховуючи таку невтішну статистику, Держпродспоживслужба знову звертається до всіх містян та гостей міста бути пильними щодо того, що, де і в яких умовах ви купуєте. Аби не відчути на собі всі прикрості захворювання на ботулізм. Особливо радимо звернути увагу на вже зазначену рибну продукцію.

Нагадаємо, що найбільш небезпечною продукцією у відношенні ботулізму є продукція, яка створює сприятливі умови для утворення ботулоксину. Це, насамперед, непотрошена риба (в’ялена, копчена), а також рибні консерви. Небезпечними їх робить порушення технології приготування, неналежні умови приготування та зберігання.

Особливої уваги потребує рибна продукція домашнього виготовлення, яка реалізується на стихійних ринках. Хочемо наголосити, що продукти домашнього виготовлення взагалі заборонено реалізувати в торгівельних мережах та на ринках, адже вона не проходить ветеринарно-санітарного контролю та призначена лише для власного споживання. Дотримання технології виготовлення, умови виготовлення та зберігання її сумнівні, адже перевірити їх неможливо. І ніяких документальних доказів якості своєї продукції вам на стихійному ринку не нададуть. Як і медичної книжки, які б гарантували, що сам продавець не є джерелом кишкової інфекції.

Отже, підсумовуючи сказане, є вагомий привід замислитись, чи вартий ризик за власні гроші купувати імовірне джерело інфекції? Адже в рибці вас може підстерігати не лише ботулотоксин, а й глисти або кишкова паличка. Будьте пильними, купуйте та вживайте лише ті продукти, які не викликають сумнівів щодо якості! Оминайте стороною стихійні ринки, звертайте увагу на стан консервованої продукції — прострочені дати вживання, здуття, зміна кольору, запаху, консистенції їх вмісту повинні бути для вас вагомим чинником для відмови від вживання чи купівлі продукту!

Тетяна Кривошея,
в.о.начальника Управління Держпродспоживслужби у м.Світловодську


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top