Четвер, 28 березня 2024
Події

Краєзнавці пропонують вважати Світловодськ правонаступником Крилова

Краєзнавці пропонують вважати Світловодськ правонаступником Крилова
Більше місяця у Світловодську працювала спеціальна комісія з вивчення традицій містоутворення на території нашого краю, до складу якої увійшли місцеві історики, краєзнавці, діячі культури, освіти, представники ЗМІ. За цей час члени комісії на чолі з секретарем ради Юрієм Сапяновим збиралися двічі.


Під час засідань відомі краєзнавці Владислав Журавський, Тамара Штурміна, Андрій Бутко озвучували свої думки та пропозиції щодо дати заснування Світловодська, спираючись на певні історичні факти, літописи та документи. Результатом спільної роботи комісії став проект рішення, який з усіма підтвердними документами планують винести на розгляд 38 сесії.

У проекті рішення вказано:

1. Вважати датою заснування першого адміністративного центру нашого краю містечка Крилова 1615 рік з наданням йому Магдебурзького права – права на самоуправління у червні 1616 року.

2. Для увічнення історичної пам’яті про колишні попередні адміністративні центри нашого краю вважати м.Світловодськ спадкоємцем і правонаступником адміністративних функцій від міст Крилова-Новогеоргіївська та вести початок літочислення від виконання цими містами адміністративних функцій від 1615 року.

3. Заради увічнення історичної пам’яті про населенні пункти, що передували сучасному місту Світловодськ, який увібрав їх та їх жителів частково або повністю до свого складу (Крилів (старий), Крилів (новий)-Новогеоргіївськ, Ревівку, Скубіївку, Табурище) та наповнився жителями цих та інших населених пунктів колишнього Новогеоргіївського району, що підпадали до зони затоплення водами Кременчуцького водосховища у зв’язку з будівництвом Кременчуцької ГЕС та були вимушені переселитися на територію сучасного міста Світловодська, при відзначенні Дня міста під час урочистих заходів обов’язково вказувати на той факт, що сучасне місто Світловодськ є спадкоємцем та правонаступником історико-культурної спадщини цих населених пунктів, та адміністративних функцій від міст Крилова-Новогеоргіївська, як колишніх попередніх адміністративних центрів нашого краю. Щодо спадкоємності і правонаступництва м.Світловодська від Крилова (старого), то в основі герба м.Світловодська присутня символіка герба Крилова (старого), а слова гімну Світловодська згадують про факт надання йому Магдебурзького права.

4. Для увічнення історичної пам’яті про колишні попередні адміністративні центри нашого краю оголосити конкурс проектів пам’ятного знака містам Крилову-Новогеоргіївську та встановлення його на території сучасного міста Світловодськ.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top